Με  εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση της τράπεζας  Proton επανέρχεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία εκτιμάει ότι η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται  ότι η τράπεζα χορηγούσε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο τα οποία δεν προέρχονταν από δικά της κεφάλαια αλλά από την ΕΚΤ

Η τράπεζα χορηγούσε αλόγιστα δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων σε επιλεγμένους πελάτες της που πιθανόν να μην επιστραφούν ποτέ γιατί έχουν εξαφανιστεί. Ο λόγω υπεξαίρεσης και άλλων κακουργημάτων κατηγορούμενος μάνατζερ της Proton θεωρεί ότι αυτή η συναλλαγή δεν είναι επιλήψιμη.
Δεν είναι καινοφανές ότι τα προηγούμενα χρόνια πολλοί εύποροι έλληνες διακινούσαν ποσά πολλών εκατομμυρίων σε βάρος της χώρας τους και της Ευρώπης.  Ωστόσο η περίπτωση της Proton είναι ιδιαίτερα σοβαρή και παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Την ερχόμενη Τρίτη η Εισαγγελία Αθηνών έχει κλητεύσει τον πρόεδρο και κύριο μέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μαζί με άλλα έξι στελέχη να καταθέσουν.
Οι επτά κατηγορούμενοι έχουν, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, μεταφέρει στην Proton ποσά ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το κράτος στήριξε τη χειμαζόμενη τράπεζα με σχεδόν 900 εκ. τα οποία προέρχονταν από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φώς από την έκθεση ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας. Ερωτηματικά υπάρχουν και από τις διασυνδέσεις μεταξύ της Proton και της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και από αδιαφανείς συναλλαγές μέσω εξωχώριων εταιρειών.
Ο Λαυρεντιάδης εξαγόρασε προ διετίας την Proton από την Τράπεζα Πειραιώς. Τον Δεκέμβριο 2010 η τράπεζα Λαυρεντιάδη έδωσε δάνειο σε ιδιοκτήτη Offshore ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Πειραιώς. Η δουλειά έγινε πολύ γρήγορα χάρη στις καλές διασυνδέσεις, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.
Η συμβολαιογράφος, της οποίας το όνομα απεκάλυψαν έλληνες δημοσιογράφοι και πρόκειται για τη σύζυγο πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, μετέγραψε τη συμβολαιογραφική πράξη την παραμονή Χριστουγέννων.
Ο άνθρωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά, γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.