Του Γιώργου  Νικολαΐδη (gnborn2shoot)

Συναδέλφωση ομόδοξων (και όχι μόνον) λαών.
Πνευματικές αναζητήσεις και προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους και μνημεία-πολύπτυχη ανάπτυξη των λατρευτικών περιοχών και προβληματισμοί σε επί μέρους θέματα. Οι τέσσερις άξονες για τους εκλεκτούς εισηγητές του Συνεδρίου (διήμερο 22 και 23 Νοεμβρίου). Κληρικοί και μη, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και την ΔΕΘ-Helexpo A.E., στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8, εντός της ΔΕΘ-Helexpo).
Με την προσωπική παρουσία του κ. Καράογλου και την συμβολή του στην επιτυχία του συνεδρίου. Με απλό, θερμό και τεκμηριωμένο λόγο.
 «Ξένο ξένιζε, ίνα μη Θεού, ξένος γένη».(3:36)Ετσι άρχισε τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης και Πρόεδρος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Ιεράς Συνόδου, κ. Χρυσόστομος.
Και δεν ήταν εκκλησιαστικό κήρυγμα, δεν θύμιζαν ομιλητή από άμβωνος οι σεβαστοί εκκλησιαστικοί πατέρες μας, ούτε ρήτορες διάλεξης οι άλλοι εισηγητές. Αναφέρθηκαν στον προσκυνηματικό  τουρισμό της  σημερινής Ελλάδας, αναλύοντας τις πολλές και μόνον θετικές του παραμέτρους. Τουρισμού, που η ραγδαία ανάπτυξή του, τα τελευταία χρόνια, μας εντυπωσίασε, ωστόσο, μας βρήκε κάπως ασύμβατους στην ιδέα και, εν μέρει απροετοίμαστους. Γι αυτό και θα ήταν πιο χρήσιμο ένα παρόμοιο συνέδριο, αν είχε διεξαχθεί ίσως πριν από 10 χρόνια.
Με την (απρόσμενη) αύξηση των τουριστικών αποστολών - κυρίως από Ρωσία - η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μερίμνησε για την σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των επισκεπτών και προχωρά σε ανάληψη περεταίρω πρωτοβουλιών, όπως η ειδική επιμόρφωση 80 στελεχών της για τις ξεναγήσεις.
Την δυναμική του Συνεδρίου διαμόρφωσε και το ακροατήριο, με τη δική του συμμετοχή. Εκφράστηκαν απόψεις, προβληματισμοί και παράπονα προς τις δημόσιες υπηρεσίες και τη στάση των ανθρώπων τους. Ο κ. Καραβασίλης (αρχιτέκτων) αναφέρθηκε στην 11/χρονη (!) αναμονή για την έγκριση ανέγερσης Ναού.(22:38) Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια κάποιων κρατικών λειτουργών και στην ανάγκη επιμόρφωσής τους.(23:50)
Στο περίπτερο 15  λειτούργησε εκθεσιακός χώρος με θέμα: «Μακεδονία-Θράκη: τόποι Αγίων, τόποι προσκυνητών».(8:45) Είχε την ευκαιρία ο επισκέπτης να αποθαυμάσει εικόνες από προσκυνηματικούς τόπους, τρόπους λατρείας, λατρευτικά κειμήλια και αντικείμενα, εκτεθειμένα φροντίδι των Ιερών Μητροπόλεων, σε συνεργασία με τις Ιερές Μονές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράλληλα, εκτέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα-πραγματικά έργα τέχνης τοπικών καλλιτεχνών-που διατέθηκαν δωρεάν προς χρήση για τις ανάγκες της έκθεσης, ενώ η κατασκευή του εκθεσιακού χώρου, καθώς και όλες οι λοιπές δράσεις, καλύφθηκαν χορηγικά.
Κλείνοντας, συγχαίρουμε τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, για το ενδιαφέρον του, εκπεφρασμένο με την πολύωρη παρουσία του στο 2/μερο Συνέδριο-δεν το συνηθίζουν οι υπουργοί-και τον αποφασιστικό του λόγο. (Η ευαρέσκεια των παρευρισκομένων εκφράστηκε-εν απουσία του-με καθολικό χειροκρότημα συναίνεσης, αποδοχής και παραδοχής).


Δείτε το σχετικό μας βίντεο:

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.