Μισή σύνταξη για όλους «υπόσχεται» ο «πράσινος» Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προτείνοντας την πονηρή ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν στην ουσία προάγγελο του τέλους της επικουρικής σύνταξης (που θα ενσωματωθεί, υποτίθεται), με στόχο στη συνέχεια να υπάρχει μόνο η κύρια σύνταξη, η οποία όμως θα φαντάζει εξαιρετικά υψηλή. Κατόπιν ως υψηλή που θα είναι θα μπει κι αυτή στο κρεβάτι του Προκρούστη και θα μειωθεί ανάλογα, ώσπου να μείνει η μισή...

Ο διοικητής του ΙΚΑ επιχειρεί να παρουσιάσει το πονηρό τέχνασμα ως μείζονος σημασίας διαρθρωτική αλλαγή, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για τους δικαιούχους των επικουρικών που επί χρόνια κατέβαλλαν τις εισφορές προς τα επικουρικά ταμεία.
Ο διοικητής του ΙΚΑ, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου για την Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση, που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πρότεινε αλλαγές που θα συμπαρασύρουν ακόμα χαμηλότερα τις συντάξεις.
Ο ίδιος πρότεινε ακόμα να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην Κοινωνική Ασφάλιση τόσο τα επαγγελματικά ταμεία όσο και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αρα δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε ιδιώτες να «βάλουν χέρι» στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, αλλά και να αξιοποιούν στο εξής οι ίδιοι και όχι το κράτος τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Για πρώτη φορά ο κ. Σπυρόπουλος έφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, το οποίο μάλιστα θα προκύπτει μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζόμενοι) για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Οι προτάσεις Σπυρόπουλου έγιναν με δεδομένο ότι από 1/1/15 θα εφαρμοστεί κανονικά το μέτρο της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. Ταυτόχρονα προτείνεται να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης που θα συμπεριλάβει μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους με κοινούς όρους ασφάλισης και κοινές παροχές.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε με τη σειρά του σε ανάγκη για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με δεδομένο ότι πλέον η κρατική χρηματοδότηση θα είναι ολοένα και πιο μικρή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παράθεσε ο κ. Βρούτσης, προκύπτει ότι για φέτος η κρατική χρηματοδότηση για να καταβληθούν οι συντάξεις είναι 12,6 δισ. ευρώ (55,9%). Το επόμενο έτος θα υπάρξει σημαντική μείωση της χρηματοδότησης κατά 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή θα φτάσει τα 10,5 δισ. ευρώ (46,5%). Το 2015 και το 2016 η χρηματοδότηση θα φτάσει στα 9,7 δισ. ευρώ (42,1% και 40,8% αντίστοιχα).

Βασίλης Αγγελόπουλος

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.