Μετά την πετυχημένη διοργάνωση που είχε το 4ο «παζάρι παραγωγών» στην Επανομή, αλλά και το 17ο στην Περαία, το 5ο στην Πτολεμαΐδα, 19ο στην Ελευσίνα κτλ. προχωράμε αίσια και για τα επόμενα.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει ξεφυτρώσει και ένα παρόμοιο παζάρι. Η κρίση, η ακρίβεια και η φτώχεια γέννησαν νέους τρόπους αυθόρμητης αντίδρασης των πολιτών στο κατεστημένο της αγοράς, αφού οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι να ελέγξουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εκεί και να προστατεύσουν τους πολίτες. Τα παζάρια παραγωγών φαίνεται να δημιουργούν μια καινούργια αγορά ποιοτικών προϊόντων με χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές αλλά και ικανοποιητικές για τους παραγωγούς. Είναι μια γραμμή άμυνας στα μέτρα που μας επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα.
Είναι όμως νόμιμα αυτά τα παζάρια?


Η νομιμότητα δεν μας απασχολεί τόσο για την πιθανότητα εφαρμογής νομικών συνεπειών σε τυχόν παρατυπίες, αλλά γιατί κάποιοι υποκριτές, σηκώνοντας το λάβαρο της νομιμότητας, το κουνούν απειλητικά ενάντια σε παραγωγούς που το έγκλημα τους είναι να θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους αλλά και να στηρίξουν μια προσπάθεια αλληλεγγύης των πολιτών. Ενώ δεν υπάρχει πρακτικά κανένας κίνδυνος μείωσης του εισοδήματος τους, επαγγελματίες το πολεμούν αδιαφορώντας για τον θετικό του κοινωνικό ρόλο. Αντί να σταθούν συμμέτοχοι στην προσπάθεια να μην σπάσουν οι αδύνατοι κοινωνικοί κρίκοι συνοχής της κοινωνίας, προχωρούν σε καταγγελίες προφασιζόμενοι τα στενά ατομικά τους συμφέροντα. Από την άλλη, κοντόθωροι τοπικοί αρχοντίσκοι, έχοντας μερίδιο στην τοπική εξουσία, είναι εχθρικοί σε κάθε τι που είναι έξω από τον έλεγχο τους. Εξυπηρετώντας δικά τους ιδιωτικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, διχάζουν τον κόσμο στρέφοντας τους επαγγελματίες ενάντια στους παραγωγούς. Στο δικό μας παζάρι έγιναν καταγγελίες σε αστυνομία και ΣΔΟΕ σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν και να αποτρέψουν την λειτουργία του παζαριού, όμως η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό.
Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι παραγωγών δεν είναι νόμιμο αλλά ούτε και παράνομο. Δεν είναι νόμιμο γιατί ενώ υπάρχουν οι τυπικές άδειες παραγωγών ακόμη δεν έχει τυπικά την κάλυψη των τοπικών αρχών. Επίσης δεν έχει βγει κανένας νόμος που να το θεσμοθετεί και να το επιβάλλει στην αγορά. Ούτε και παράνομο είναι όμως, γιατί στη συνείδηση του κόσμου έχει ήδη καταγραφεί σαν έκφραση αλληλεγγύης προς αδυνάτους συμπολίτες μας αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δεν είναι τυχαίο επίσης πως πουθενά στην ελληνική επικράτεια δεν επιβλήθηκαν νομικές κυρώσεις ενάντια στα παζάρια αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αυτά γίνονται υπό την αιγίδα και προστασία του δήμου. Παρόλα αυτά όμως η περιφρούρηση και προστασία του παζαριού μας είναι απαραίτητη και αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από τους ίδιους τους πολίτες που συμμετέχουν σ` αυτό είτε ως παραγωγοί είτε ως καταναλωτές.
Δεν υποτιμούμε την θετική συμβολή σήμερα των παζαριών αυτών, όμως δεν τα υπερτιμούμε κιόλας γιατί εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν στο υπάρχον οικονομικό σύστημα. Οι λαϊκές αγορές, όταν ξεκίνησαν, φιλοδοξούσαν να προσφέρουν ότι και σήμερα τα παζάρια παραγωγών. Όταν νομιμοποιήθηκαν όμως απέκτησαν στη συνέχεια όλες εκείνες τις παθογένειες που διαστρέβλωσαν τον ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες με την συμμετοχή τους, έχουν κρίνει ότι αυτός ο τρόπος συναλλαγής ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες όχι μόνο για χαμηλότερες τιμές αλλά και για την αλληλέγγυα στήριξη μεταξύ των.
Η κοινωνική αποδοχή είναι η σφραγίδα νομιμότητας για το παζάρι παραγωγών.
Ως εκ τούτου καμία συντεχνία και καμία μικροπολιτική τακτική
δεν μπορεί να εμποδίσει το παζάρι παραγωγών να παίξει τον κοινωνικό του ρόλο.
Όσοι το προσπαθούν θα βρουν όλους εμάς, παραγωγούς και καταναλωτές, απέναντί τους.

Κίνηση πολιτών Επανομής - Γ’ Γ. Συν/σμός Επανομής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.