Του Γιώργου Δελαστίκ

∆ιπλό χαστούκι η έκθεση του ∆ΝΤ για την Ελλάδα. Χαστούκι για την κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου, καθώς καταγράφει αναλυτικά τα αίσχη που έχουν υπογράψει οι σύγχρονοι «Τσολάκογλου», τινάζοντας στον αέρα όλα τα προπαγανδιστικά ψέµατα που σερβίρουν στον ελληνικό λαό.

Χαστούκι όµως και για τους εργαζόµενους, τους συνταξιούχους, τους µικροµεσαίους,καθώς αποκαλύπτει τι έχουν να πάθουν φέτος, και ακόµη χειρότερα του χρόνου, αν απλώς συνεχίσουν να παρακολουθούν παθητικά τα υφιστάµενα δεινά στο πλαίσιο της µνηµονιακής πολιτικής της αποχαλινωµένης κυβέρνησης Ν∆ και ΠΑΣΟΚ.

Πρώτα απ’ όλα φέτος ή το αργότερο τους πρώτους µήνες του 2015 ο Σαµαράς θα υπογράψεινέο Μνηµόνιο εξόντωσης του ελληνικού λαού! Ο λόγος είναι απλούστατος: Το 2015 η κυβέρνηση αντιµετωπίζει «χρηµατοδοτικό κενό» 12,6 δισεκατοµµυρίων ευρώ! Της λείπουν δηλαδή 12,6 δισεκατοµµύρια! Σε αυτό συµφωνεί και η Κοµισιόν, απλώς αυτή «κόβει κάτι» και τα υπολογίζει σε 12,3 δισ. έναντι των 12,6 δισ. που λέει το ∆ΝΤ. Πού θα τα βρουν ο Σαµαράς κι ο Βενιζέλος; Ο Σόιµπλε είναι σαφέστατος. Έχει µαλλιάσει η γλώσσα του να λέει και να επαναλαµβάνει µε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει από την ΕΕ νέο δάνειο, ύψους περίπου δέκα δισεκατοµµυρίων. Νέο δάνειο όµως συνεπάγεται νέο Μνηµόνιο, άρα νέα εφιαλτικά µέτρα. Χώρια αυτά που έχουν ήδη συµφωνήσει να λάβουν ο Σαµαράς και ο Βενιζέλος, τα οποία αποκαλύπτονται σταδιακά.

Πέρα από αυτά τα 12,6 δισεκατοµµύρια ευρώ όµως η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει ότι θα πρέπει να πάρει και δηµοσιονοµικά µέτρα ύψους 7,5 δισεκατοµµυρίων την τριετία 2015-2017. Για την ακρίβεια 2 δισ. το 2015, στη συνέχεια 3,7 δισ. το 2016 και 1,8 δισ. το 2017. Η έκθεση του ∆ΝΤ όµως δεν λέει µόνο πόσα λεφτά λείπουν. Απαιτεί τη λήψη και άλλων µέτρων που αφενός οδηγούν αναπότρεπτα σε µείωση µισθών και συντάξεων και αφετέρου µετατρέπουν σε ζούγκλα τις εργασιακές σχέσεις. Ας τα δούµε όµως πιο συγκεκριµένα.

Το πρώτο που απαιτεί το ∆ΝΤ είναι οι τριετίες να µην ισχύουν για τον κατώτατο µισθό από το 2017 κι έπειτα. Να µην υπάρχει δηλαδή αυτόµατη, έστω και ελάχιστη αύξηση στους κατώτατους µισθούς, ακόµα και κάθε τρία χρόνια. Θέλουν δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα µε τον ίδιο µισθό που θα µπαίνει ένας 25χρονος νέος να δουλέψει σε µια επιχείρηση, µε τον ίδιο µισθό να βγαίνει στα 65 του µετά από 40 χρόνια δουλειάς!

Το δεύτερο πράγµα που ζητάει µε λύσσα το ∆ΝΤ είναι η πλήρης απελευθέρωση των οµαδικών απολύσεων εργαζοµένων από κάθε είδους επιχείρηση. Με άλλα λόγια, η πλήρης εργοδοτική ασυδοσία. Η τρίτη απαίτηση του ∆ΝΤ είναι η επαναφορά του λοκ άουτ, του δικαιώµατος δηλαδή του κάθε εργοδότη να κλείνει και να ανοίγει την επιχείρησή του όποτε γουστάρει, εκβιάζοντας τους εργαζόµενους. Πρόκειται για δικαίωµα που η ∆εξιά είχε εκχωρήσει στους εργοδότες και το οποίο είχε καταργήσει πριν από… τριάντα και πλέον χρόνια ο προ εικοσαετίας αποβιώσας Ανδρέας Παπανδρέου το 1982!

Αυτός είναι ο… «εκσυγχρονισµός της ελληνικής οικονοµίας» που ονειρεύονται η ΕΕ, το ∆ΝΤ, ο Σαµαράς, ο Βενιζέλος και όλο το πολιτικό σκυλολόι που έχουν γύρω τους και τους ακολουθεί και το οποίο έχει αποθρασυνθεί εντελώς, βλέποντας τον κόσµο µε σκυµµένο το κεφάλι να µην αντιδρά υποτασσόµενος στην πολιτική τους.

Μαύρα µαντάτα και για τις συντάξεις. Η κυβέρνηση του κατάπτυστου δίδυµου Σαµαρά-Βενιζέλου έχει ήδη υπογράψει σε δέκα µέρες, µέχρι το τέλος αυτού του µήνα, να έχει ολοκληρώσει την αποκαλούµενη «διαδικασία εναρµόνισης εισφορών-παροχών» και µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου να έχει ολοκληρώσει τη σχετική νοµοθετική ρύθµιση ώστε ο νέος νόµος να τεθεί σε εφαρµογή την 1η Γενάρη του 2015, δηλαδή σε έξι µήνες. Αυτό σηµαίνει αφενός µείωση των κύριων συντάξεωνκαι αφετέρου νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Επαναλαµβάνουµε ότι µιλάµε για τις κύριες συντάξεις, διότι οι επικουρικές βαίνουν ταχύτατα προς κατάργηση.

Από την 1η Ιουλίου, σε δέκα µέρες, καταργούνται όλοι οι πόροι που χρηµατοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις και ταυτόχρονα απαγορεύεται στα επικουρικά ταµεία να έχουν έστω και ένα ευρώ έλλειµµα! Σε έξι µήνες, από την 1η Γενάρη, καταργείται και κάθε κρατική επιχορήγηση προς τα επικουρικά ταµεία. Σε ένα περιβάλλον αυξανόµενης ανεργίας σε όλους τους κλάδους, οπότε οι κρατήσεις για το επικουρικό µειώνονται και παράλληλα καταργείται κάθε άλλος πόρος ενίσχυσης, είναι προφανές ότι πολύ λίγα χρόνια µπορούν να αντέξουν κάποια επικουρικά ταµεία και βεβαίως και αυτά µε διαρκώς µειούµενες παροχές. Χώρια που βέβαια δεν καταργείται κανένα χαράτσι, ενώ αντιθέτως θα καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές από την 1η Ιανουαρίου και θα κρατάει η εφορία κάθε µήνα από το µισθό, τη σύνταξη ή το µπλοκάκι τους αναλογούντες φόρους, ώστε ακόµη και να θέλει κανείς να µην πληρώσει την εφορία, να µην είναι σε θέση να το κάνει!

Επιπροσθέτως τραπεζικό δάνειο δεν πρόκειται να πάρει σχεδόν κανένας έλληνας επιχειρηµατίας, ιδίως µικροµεσαίος, αλλά και ιδιώτης για πολύ καιρό, καθώς το ∆ΝΤ εκτιµά πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δεν είναι 9,4 δισ. ευρώ που εκτίµησε η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά τουλάχιστον 15 δισεκατοµµύρια! Οπότε δάνεια γιοκ!

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 15/6/2014
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.