Μπροστά στη νέα Δημοτική Περίοδο

Ενόψει της εγκατάστασης της νέου Συμβουλίου καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για το τι περιμένουμε και το τι θα επιδιώξουμε από τη λειτουργία του.

Η συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποβλέπει στην ικανοποίηση προσωπικών ή κομματικών φιλοδοξιών αλλά στην εθελοντική προσφορά, προς όφελος των πολιτών και του τόπου, με βάση το πρόγραμμά μας για το δήμο και την πολιτική μας άποψη για την Αυτοδιοίκηση. Η διαχείριση της μειονεκτικής θέσης του Δήμου, στην οποία έχει περιέλθει -όπως όλοι αναγνωρίζουν- εξ’ αιτίας των κυβερνητικών επιλογών, δεν μπορεί να γίνει μέσω ισορροπιών και συμβιβασμών και δεν είναι δεν είναι αποδεκτή από κανένα μας, εφόσον καταλήγει σε βάρος της κοινωνίας και της περιουσίας του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να χαρακτηρίζεται από πολιτικό λόγο και διάλογο και να αξιολογεί όλα τα θέματα σε πολιτική αυτοδιοικητική βάση.

Η επανεκλογή ή η τοποθέτηση σε θέσεις διοίκησης δεν μπορεί να αποτελεί για τους αιρετούς αυτοσκοπό. Αντίθετα τη δράση τους θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα και εποικοδομητική συμμετοχή στα Δημοτικά Όργανα, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των συμφερόντων όλης της κοινωνίας και όχι των ψηφοφόρων του καθενός.

Καταθέτουμε προκαταβολικά την άποψή μας, εφόσον με βάση αυτή θα πολιτευτούμε αλλά και θα ελέγξουμε τη διοίκηση του δήμου. Επίσης δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως το προηγούμενο δίμηνο έστειλε πολλά αρνητικά μηνύματα. Πιο συγκεκριμένα :

1. Δεν δόθηκε καμιά πειστική απάντηση για την άρνηση της διοίκησης του Δήμου σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων . Και μόνο στην τρίτη συνεδρίαση αποφάσισε να καταδικάσει το νόμο της κυβέρνησης και να αρνηθεί την εφαρμογή του, όπως προτείναμε εμείς εξ αρχής. Μας προξενεί εντύπωση και η αποσιώπηση αυτής της πρωτοβουλίας της Παράταξής μας από το σχετικό άρθρο της εφημερίδας αλλά και από την παρουσίαση της θεματολογίας του δημοτικού συμβουλίου.

2. Χωρίς καμία αιτιολογία η διοίκηση του δήμου έχει αρνηθεί σε δύο δημοτικά συμβούλια να συζητηθεί το θέμα της πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ είκοσι ενός (21) εκτάσεων στο δήμο Θέρμης. Και μάλιστα όταν σε αυτές περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ και επιπλέον ένα φιλέτο 600 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο Μίκρας και δεκαεννιά (19) οικόπεδα σε Τρίλοφο, Καρδία και Άνω Σχολάρι, που είναι χρήσιμα και αναγκαία για δημοτικές χρήσεις. Και αυτό το θέμα ξεχάστηκε από τη σελίδα της εφημερίδας για το Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι μπήκε εκ μέρους μας σε δύο συνεδριάσεις του και απορρίφθηκε από το Δήμαρχο. Ο ωφέλιμος χρόνος που περνάει μας οδηγεί σε μειονεκτική θέση και κινδυνεύουμε να μην μπορέσουμε να υπερασπιστούμε κομμάτια της ιστορίας της Θέρμης όπως είναι το Σέδες.

3. Λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο – με πρότασή μας – απόφαση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση διαγωνισμού για τη μεταφορά μαθητών που θα αφήσει τα παιδιά χωρίς λεωφορεία το Σεπτέμβριο. Όμως δεν είναι αρκετή μια διαμαρτυρία που δεν έμαθε σχεδόν κανείς. Αντίθετα λειτουργεί ως εκτόνωση. Αναρωτιόμαστε : Γιατί δεν ενημερώθηκε η Ένωση Γονέων; Γιατί δεν δημιουργήθηκε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ώστε να λύσουν το πρόβλημα έγκαιρα; Αυτή η αδράνεια θα μας εξαναγκάσει να ξεκινήσουμε για τέταρτη χρονιά με κλειστά σχολεία και να αρχίσουμε κινητοποιήσεις κατόπιν εορτής και με απώλεια μαθημάτων.

4. Λίγα σχόλια και για τον Προϋπολογισμό που συντάσσεται. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών και των φορέων του Δήμου. Είναι η κατ εξοχήν πολιτική διαδικασία του Συμβουλίου και όχι μαγειρική και ανακάτεμα μιζέριας. Η διοίκηση οφείλει να ενημερώσει για τα έργα των Κοινοτήτων που δεν έγιναν, για τις ανελαστικές δαπάνες και για τα περιθώρια επιλογών στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει αν έχουμε Αυτοδιοίκηση ή Ετεροδιοίκηση. Και να καταδειχθούν οι υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση.

Και εφόσον η διοίκηση του δήμου πανηγυρίζει για την “αύξηση” των θέσεων στους Παιδικούς Σταθμούς οφείλει ταυτόχρονα να πει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει ακόμα περισσότερο την επιδότηση για κάθε παιδί και να υποχρεώσει το δήμο να διαθέσει από τον ελλειμματικό του προϋπολογισμό επιπλέον ποσά στους παιδικούς. Κατά συνέπεια θα ακυρωθούν κάποια έργα στους οικισμούς αφού πρέπει να πληρώσουμε από τους πόρους του Δήμου τα ελλείμματα της κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη μας τα ψέματα έχουν πλέον τελειώσει. Η Δημοτική αρχή οφείλει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους να ξεκαθαρίζει στους πολίτες ότι η Κυβερνητική πολιτική και τα Μνημόνια καταστρέφουν την Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία μας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Δικτάτορας ο...Παπαδόπουλος. Ποιος είναι ο Παπαδόπουλος ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.