Κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν και κάποιοι άλλοι φροντίζουν να παραδώσουν τον απολογισμό των έργων τους κληροδοτώντας "προσχέδια τεχνικών προγραμμάτων" όπως τα βαφτίζουν.
Η ανενεργή επί χρόνια και "μίζερη" ως πρόσφατα ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας από την Διοίκηση Μαυρομάτη, φαίνεται πως αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Πριν τρεις μέρες ο φίλος - και φερόμενος να αναλαμβάνει την αντιδημαρχία καθαριότητας - νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Τσουρούς βιάστηκε να αναρτήσει ανακοίνωσή του (ως νέος Αντιδήμαρχος) με την οποία αναζητούσε εθελοντές να προσφέρουν τις αμισθί υπηρεσίες τους στην καθαριότητα. Λεπτομέρεια θεωρείται ότι δεν είχε ορκιστεί αλλά και δεν είχε οριστεί (επί το τυπικόν και ουσιαστικόν) ως αντιδήμαρχος. Μάλιστα εισέπραξε τα εύλογα σχόλια από πολίτες που του καταλόγισαν πως "ανέλαβε εθελοντικά καθήκοντα αντιδημάρχου πριν ακόμηορκισθεί Δημοτικός Σύμβουλος. Ο μελλοντικός κος Αντιδήμαρχος ζητά εθελοντική προσφορά εργασίας από τους συνδημότες μας, αλλά θα πρέπει κι αυτός να μας ενημερώσει ότι εφ όσον αναλάβει την αντιδημαρχία ανακύκλωσης – καθαριότητας θα προσφέρει εθελοντική εργασία ή θα αμείβεται; Για να ζητάει κάποιος από τους δημότες να προσφέρουν εθελοντική εργασία, θα πρέπει πρώτος αυτός να την προσφέρει."
Μετά το φάουλ αυτό παρατηρούμε σήμερα πως η ανακοίνωσή του έχει αποσυρθεί από το σάιτ του Δήμου (και ορθώς).

Να όμως που σήμερα η σκυτάλη περνάει στον νυν (μέχρι 31/8) αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλη Αθανασιάδη, ο οποίος ανάρτησε προσχέδιο τεχνικού προγράμματος του 2015 που "μυρίζει" απολογισμό δράσης με πολλά "καρφιά" για τους νεοεισελθόντες στην Διοίκηση. Στην οποία προτείνει λύσεις για δυσλειτουργίες της Υπηρεσίας που έχει διαγνώσει και που ο ίδιος για άγνωστους λόγους δεν εφάρμοσε. Και αφού μας πληροφορεί (εμάς ή τους επόμενους; μάλλον αμφότερους...) ότι ο Δήμος υλοποιεί έργα προϋπολογισμού 13.757.544€ περίπου ενταγμένα σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Δημόσιες Επενδύσεις, έχει έτοιμες μελέτες για ένταξη προϋπολογισμού 11.607.000€, υλοποιεί πρόγραμμα από Ιδίους Πόρους που ξεπερνούν τις 700.000€ δίνοντας εικόνα "ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ" που δεν έχουμε αντιληφθεί πετάει στο τέλος και το "θεϊκό" ότι υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου περισσότερα από 300.000€ χρήματα για υλοποιήσει η νέα Δημοτική Άρχή σε δράσεις που επιθυμεί.

Διαβάστε το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2015 όπως αναρτήθηκε σήμερα 25/8/2014 και που θα μας δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουμε και σε επόμενη ανάρτησή μας:



ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
& ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΕΤΟΥΣ 2015
Στις εκλογές της 25ης Μαϊου 2014 οι δημότες επέλεξαν νέα Διοίκηση.
Λογικό είναι, λοιπόν, η νέα Δημοτική Αρχή να καταρτίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2015 με τις προτεραιότητες και τις δευσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Σκοπός του παρόντος είναι να περιγράψει συνοπτικά τις ενέργειες που πραγματοποιήθκαν κατα τη διάρκεια της θητείας μου.
Με την συνένωση των τριών Δήμων προέκυψαν πολλές δυσκολίες και προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία είχε μόνο ο παλιός Δήμος Θερμαϊκού. Επίσης θα έπρεπε για την εξυπηρέτηση των πολιτών στα πλαίσια μιας ισόρροπης και αποκεντρωμένης λειτουργίας του Δήμου πρέπει να υπάρχουν τεχνικά γραφεία τουλάχιστον στην Μηχανιώνα και Επανομή. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι τα πολλαπλά αιτήματα τα οποία έρχονται στην Τεχνική Υπηρεσία που αφορούν σχολεία, πινακίδες, λάμπες, λακκούβες,παραβάσεις στον αιγιαλό, συντήρηση παιδικών χαρών,αγροτική οδοποιία κλπ. τα οποία πρέπει να απαντώνται, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο συντονισμός των υπαλλήλων στην εκπόνηση μελετών. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι η οποιαδήποτε προμήθεια κόστους λίγων ευρώ μέχρι χιλιάδων απαιτεί διαδικασίες χρονοβόρες οι οποίες αφορούν τόσο στην μελέτη η οποία πρέπει να γίνει όσο πιο ακριβής γίνεται όσο και στην διαδικασία της τελικής ανάθεσης της προμήθειας.
Πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια απαιτήθηκε προκειμένου να βρούμε λύση σε σημαντικά προβλήματα που απασχόλησαν τον Δήμο. Τέτοια ήταν τα ''Τσαρδάκια'' της Μηχανιώνας, το θέμα του Ποταμού της Επανομής, η νομιμοποίηση των δημοτικών αναψυκτηρίων στον ''Ποταμό'' της Επανομής και βέβαια οι επεκτάσεις των δύο σχεδίων πόλεως στον πρώην Δήμο Μηχανιώνας και Θερμαϊκού. 
Ενώ μερικές φορές φαίνονται αυτονόητα μερικές διατάξεις νόμων που δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, για την επίτευξή της διάταξης αυτής, κρύβονται άπειρες συνεννοήσεις και δεκάδες ώρες συνεργασίας αποσκοπώντας στο όφελος των δημοτών και των κατοίκων .
Επέκταση σχεδίου πρώην Δήμου Μηχανιώνας:
Σύμφωνα με την οδηγία 92/50/ΕΟΚ – Συμβούλιο της 18ης Ιουνίου απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο και διέπει τέτοιες κατηγορίες μελετών καθώς επίσης και την 1591/2013 Απόφαση του Αρείου Πάγου και την 660/2012 απόφαση του ΣτΕ, υπέβαλα ερώτημα με το αρ.πρωτ. 24089/20.08.2014 έγγραφό μου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Αυτό έχει δύο σκέλη εκ των οποίων το πρώτο αφορά την υπέρβαση του 50% που πραγματοποιήθηκε με τις δύο συμπληρωματικές συμβάσεις της δαπάνης εργασιών της αρχικής σύμβασης. Η αρχική σύμβαση ήταν 603.000,00€ και οι δύο συμπληρωματικές συμβάσεις ανέρχονται στοποσό των 1.150.000,00€Το δεύτερο ερώτημα είναι ότι ενώ η αρχική σύμβαση υπογράφηκε το έτος 2001 με χρόνο περαίωσης 36 μήνες, βρισκόμαστε ήδη στο έτος 2014, υπάρχουν αναθεωρήσεις τιμών που πληρώνουν οι δημότες και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί. Μετά το έγγραφο του Συμβουλίου της Κοινότητας Κερασιάς για τη συνέχιση της επέκτασης του σχεδίου οφείλει άμεσα η Διοίκηση να αποστείλει στους κατοίκους τα ειδοποιητήρια προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τις οφειλές σε γη και προπαντός σε χρήμα.
Επέκταση σχεδίου πρώην Δήμου Θερμαϊκού:
Για την επέκταση σχεδίου του πρώην Δήμου Θερμαϊκού η σύμβαση υπογράφηκε το έτος 2007 με διάρκεια 36 μήνες. Ως εκ τούτου υποβλήθηκαν δύο ερωτήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης εκ των οποίων το πρώτο σχετίζεται με τη συνέχιση της σύμβασης εκτός όλων των χρόνων που είχαν καθοριστεί ως διάρκεια της. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η λάθος αποστολή ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες που δεν οφείλουν εισφορές αποτελεί λόγο για τη μη συνέχιση της σύμβασης. 
Αποχέτευση Επανομής
Η πρώτη δημοπράτηση του έργου έγινε στις 05/05/2011. Μετά από δικαστικές διενέξεις (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ) ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Επαναδημοπρατήθηκε στις 19/02/2013 και μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράφηκε η σύμβαση ... στις 24.06.2014. Το έργο είναι σε εξέλιξη.
Τσαρδάκια Μηχανιώνας
Με τον Ν.4014/11 δεν ήταν δυνατή η ένταξη τους προκειμένου να διαγραφούν διότι δεν προβλεπόταν η ένταξη αυθαιρέτων κατασκευών που είχαν κατεδαφιστεί πριν τις 24.07.2011 το δε πρόστιμο που επεβλήθη από την Πολεοδομία ήταν ύψους 4.300.000€ περίπου. Με τον νέο 4178/2013 περί ένταξης αυθαιρέτων δίνεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής. Προκειμένου, όμως, να μπεί διάταξη στο νέο νόμο προηγήθηκαν επανηλλημμένες επαφές και συνεννοήσεις τόσο με τον τ.Υπουργό κ.Καλαφάτη Στ. όσο και με τις νομικές υπηρεσίες και ανταλλαγή εγγραφών ηλεκτρονικά ώστε να μπει η διάταξη αυτή.
Ποταμός Επανομής
Υπήρχαν τρεις αποφάσεις του ΣτΕ του έτους 2006 και δύο του έτους 2008. Με την πρώτη επιστράφηκαν 1.222 στρέμματα στον πρώην Δήμο Επανομή με τον όρο να γίνει τοπογραφικό διάγραμμα που να προσδιορίζει ακριβώς τα όρια της έκτασης. Με τις άλλες δύο αποφάσεις επιστράφηκαν 2.250 στρέμματα και 900 στρέμματα με τον όρο να προσδιοριστούν σε τοπογραφικό διάγραμμα και να επιστραφούν τα 140.000.000 δρχ που δόθηκαν στην Κοινότητα Επανομής. Η εργασία αυτή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το έτος 2013 ενώ με έγγραφα που στείλαμε στα Τουριστικά Ακίνητα, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κλπ δηλώσαμε την πρόθεση μας να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το ποσό για να επιστραφούν οι εκτάσεις στο Δήμο. Αυτό είχε ως συνέπεια όταν εκδικαζόταν η προσφυγή του Δήμου κατά του Τ Α Ι Π Ε Δ να ζητήσουν δύο φορές την αναβολή του θέματος.
ΠΙΠΚΑ Αγίας Τριάδος
Δόθηκε η χρήση των εγκαταστάσεων στον Δήμο Θερμαϊκού, τα κτίρια όμως βρίσκονται εντός του αιγιαλού και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας της παιδικής κατασκήνωσης. Με τον νέο νόμο του ΥΠΕΚΚΑ περί αιγιαλού με συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η δυνατότητα σε κατασκηνώσεις να νομιμοποιήσουν τα κτίσματά τους. Για να μπεί η διάταξη αυτή στον νέο Νόμο προηγήθηκαν συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις με τους νομικούς του ΥΠΕΚΚΑ κλπ. μέχρι να ολοκληρωθεί η διάταξη
ΚΑΠΠΑ Περαίας
Με έγγραφο που αποστείλαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ξεκάθαρα μας απάντησαν τον Μάρτιο του έτους 2014 ότι όλες οι εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ ανήκουν στο Δήμο. Επειδή η Διοίκηση του ΚΑΠΠΑ αντιδρά στην αυτονόητη εξέλιξη αυτή, θα πρέπει η νέα διοίκηση να εφαρμόσει την απόφαση της   Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Η Τεχνική Υπηρεσία ασχολήθηκε με τρία βασικά θέματα:
1.Σύνταξη μελετών για υποβολή και ένταξη σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Ολοκληρώθηκαν οι εξής μελέτες:
α. ''Ανάπλαση πεζοδρομίων οδού Κουντουριώτη Δήμου Θερμαϊκού''
Προϋπολογισμού: 3.410.000 €
β. ''Ανάπλαση εισόδου της Δημοτικής Ενότητας Μηχανιώνας στην περιοχή Πεύκων του Δήμου Θερμαϊκού''
Προϋπολογισμού: 975.000€
γ. ''Ανάπλαση Κέντρου Οικισμού Μεσημερίου Δήμου Θερμαϊκού''
Προϋπολογισμού: 645.500€
δ. ''Επεκτάσεις δικτύων ομβρίων στα ΤΔ Περαίας & Νέων Επιβατών''
Προϋπολογισμού: 410.000€
ε. ''Αποπεράτωση 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας''
Προϋπολογισμού: 602.000€
στ. ''Ολοκλήρωση μελέτης κατασκευής 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας''
Ενδεικτικού Προϋπολογισμού: 3.430.000€
ζ) Επέκταση και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Τ. Κ.Μεσημερίου της Δ. Ε.Επανομής, Προϋπολογισμού 2.135.000€
Σύνολο: 11.607.000€
2. Υλοποίηση έργων, προμηθειών και εργασιών που μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν εκτελέστηκαν ή είναι σε εξέλιξη από την Τεχνική Υπηρεσία.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
1.      Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 390.767,03€ -ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
2.      Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Θερμαϊκού (2014), προϋπολογισμού 380.000,€
3.      Κρασπεδώσεις & Πλακοστρώσεις Δημοτικών και Κοινοτικών Οδών Δ. Θερμαϊκού,      προϋπολογισμού 50.000€
4.      Ηλεκτροφωτισμός Ανθέων από Βενιζέλου έως 25ης Μαρτίου 100.000€
5.      Σύνδεση πέντε (5) σχολικών μονάδων της Περαίας με το δίκτυο αερίου , προϋπολογισμού 50.000€
6.      Προμήθεια θραυστού υλικού για τις ανάγκες του Δ.Θερμαϊκού 2014, προϋπολογισμού 20.000€ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
7.      Προμήθεια θραυστού υλικού για τις ανάγκες του Δήμου (3Α, σκύρα κ.λπ) για αγροτικούς δρόμους Θερμαϊκού 2013, προϋπολογισμού 20.000
8.      Προμήθεια ασφάλτου για αποκατάσταση ασφαλτικών φθορών του Δήμου Θερμαϊκού 2013, προϋπολογισμού50.000
9.      Προμήθεια πλαστικών κάδων χωρητικότητας 1.100lit, 770litκαι 240lit, προϋπολογισμού 40.000€ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
10. Προμήθεια πινακίδων σήμανσης και διαγράμμισης οδών, προϋπολογισμού 37.499,63€
11. Έλεγχος πυρασφάλειας και προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την αποκατάσταση των προβλημάτων της πυρασφάλειας και των συστημάτων ασφαλείας των σχολικών κτιρίων του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού», προϋπολογισμού 10.000,00
12. Εγκατάσταση συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας για τα σχολικά κτίρια του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού». Προϋπολογισμού 25.000.00€
14. Προμήθεια οικοδομικών υλικών για την Δημοτική Ενότητα Επανομής, προϋπολογισμού 6.717,65€
15. Εργασίες σύνδεσης με το κεντρικό σύστημα αποχέτευσης της ΕΥΑΘ των, 2ου Δημοτικού Σχολείου Μηχανιώνας, 2ου Νηπιαγωγείου Μηχανιώνας και Γυμναστηρίου προϋπολογισμού 8.463,44
16. Αποκατάσταση υαλοπινάκων στα σχολικά κτίρια του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού» προϋπολογισμού 5.000,00€
17. Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού Δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2014 προϋπολογισμού 125.800€
3. Έργα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα- Δημόσιες Επενδύσεις
1.     Αποχέτευση Δήμου Επανομής, 2ος Ειδικός Προϋπολογισμός, 11.600.000€ (Δημόσιες Επενδύσεις)
2.    Προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 234.333,45€ (Πράσινο Ταμείο)
3.     Κτηματογράφηση πρώην Δήμου Μηχανιώνας 80.000€ (Πράσινο Ταμείο)
4.    Κτηματογράφηση πρώην Δήμου Θερμαϊκού 250.000€ (Πράσινο Ταμείο)
5.    Ανάδειξη και προστασία αλσυλίων πρώην Δήμου Θερμαϊκού 226.000€ (Πράσινο Ταμείο)
6.    Εξοικονόμηση ενέργειας στο 2ο Γυμνάσιο Ν.Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 215.751,15€
7.    Εξοικονόμηση ενέργειας στο 3ο Δημοτικό Περαίας προϋπολογισμού 151.459.39€
8.   Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Επανομής, προϋπολογισμού 1.000.000€
Σύνολο: 13.757.544
Συμπερασματικά,
 O Δήμος μας αυτή την στιγμή:
1. Yλοποιεί έργα προϋπολογισμού 13.757.544€ περίπου ενταγμένα σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Δημόσιες Επενδύσεις.
2. Έχει έτοιμες μελέτες για ένταξη προϋπολογισμού 11.607.000€.
3. Υλοποιεί πρόγραμμα από Ιδίους Πόρους που ξεπερνά τις 700.000€.
4. Μέσω των εκπτώσεων που πέτυχε υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου περισσότερα από 300.000€ χρήματα για υλοποιήσει η νέα Δημοτική Άρχή για δράσεις που επιθυμεί.
Αφήνουμε, λοιπόν,έναν Δήμο νοικοκυρεμένο, με μελέτες και σημαντικά έργα σε εξέλιξη.
Πιστεύω η καινούργια διοίκηση να ανταποκριθεί καλύτερα από εμάς γιατί και εγώ σαν κάτοικος του Δήμου με ιδιαίτερη χαρά θα επικροτήσω έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα μας.
                                                                             ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
                                                                   MsC Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.