Του Κώστα Καντούρη

Ο Άρειος Πάγος καλείται να κρίνει την έκβαση της υπόθεσης των προμηθειών υλικών στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Θεσσαλονίκη, με τη ζημία να υπολογίζεται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Χθες ο εισαγγελέας άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, διαφωνώντας με την απαλλαγή των δύο διευθυντών κλινικών, αναφέροντας ότι έπρεπε να παραπεμφθούν και αυτοί σε δίκη, όπως αποφασίστηκε για τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου.

Η υπόθεση αφορά τις προμήθειες υλικών για τις ανάγκες της νευροχειρουργικής και της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Οι αγορές μοσχευμάτων και άλλων υλικών επεμβάσεων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, έγιναν από εταιρείες που ήταν εκτός συμβάσεων, με τιμές κατά πολύ υψηλότερες και έτσι υπολογίστηκε η ζημία σε βάρος του δημοσίου. Η κατηγορία για την οποία το δικαστικό συμβούλιο παρέπεμψε σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου ήταν απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών. Το συμβούλιο εκτός των δύο διευθυντών που απήλλαξε, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και ακόμη 16 κατηγορούμενοι.
Ο αντεισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Παπαγεωργίου άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο για το απαλλακτικό μέρος του βουλεύματος, που επικεντρώνεται στους δύο διευθυντές των κλινικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αιτιολογικό του επισημαίνει πως στο σκεπτικό του Συμβουλίου Εφετών υπάρχει αντίφαση σχετικά με την εμπλοκή των δύο διευθυντών και γι’ αυτό πρέπει να αναιρεθεί και να κριθεί η παραπομπή τους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το σκάνδαλο με τις εξωσυμβατικές προμήθειες αποκαλύφτηκε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε μία από τις προμηθεύτριες εταιρείες σε βάρος του νοσοκομείου, επειδή δεν μπορούσαν να εκδοθούν δελτία παραγγελίας από το ίδρυμα και η ίδια να τιμολογήσει τις πωλήσεις, παρότι τα υλικά ήδη είχαν παραδοθεί και είχαν χρησιμοποιηθεί σε εγχειρήσεις. Ακολούθησε παρέμβαση του εισαγγελέα και έγινε έλεγχος τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, στο πόρισμα του οποίου βασίστηκε το κατηγορητήριο.
Την ελεγχόμενη περίοδο, όπως προέκυψε από την έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, στα χειρουργεία του νοσοκομείου έγιναν επεμβάσεις με χρήση υλικών, τα οποία δεν προβλέπονταν από καμία σύμβαση που υπογράφηκε από το νοσοκομείο. Παρατηρήθηκε επίσης σειρά παρατυπιών, για να δικαιολογηθούν οι αγορές των εξωσυμβατικών αναλώσιμων. Η ζημία υπολογίστηκε με βάση τις αγορές των εξωσυμβατικών υλικών που έγιναν την περίοδο εκείνη σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των αναλώσιμων που προβλέπονταν από τις συμβάσεις.
Η έκθεση των επιθεωρητών, που έφτανε μέχρι το τέλος του 2008, προκάλεσε νέα έρευνα και για το 2009, όταν διοικητικός υπάλληλος κατέθεσε πως στα “συρτάρια” των συγκεκριμένων κλινικών εκκρεμούν εκατοντάδες παραγγελίες προμηθειών για υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν, επειδή είναι εξωσυμβατικά, όπως αναφέρεται στο τελικό πόρισμα που αποκάλυψε η “Θεσσαλονίκη” τον Μάιο του 2010.
Τον Μάιο του 2012 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, τότε αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για απιστία σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών. Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η ανάκριση από ειδικό ανακριτή και στη συνέχεια παραδόθηκε το πόρισμα στον εισαγγελέα εφετών.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.