του ακτιβιστή

Είχαμε προϊδεάσει τους φίλους του μπλογκ για την (μεθοδευμένη πριν τις εκλογές ακόμα) μετατροπή του προεκλογικού προπαγανδιστικού του φύλλου του Γιάννη Μαυρομάτη σε επίσημο όργανο ενημέρωσης (προπαγάνδισης το χαρακτηρίζουμε εμείς) του Δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη (διάβασε ΕΔΩ).

Το έργο όμως όπως και οι "σκηνές προσεχώς" ήταν γνωστές σε όλους .... καθώς οι υποσχέσεις, οι συμφωνίες και τα προεκλογικά ταξίματα είθισται να τηρούνται ... (καλά όχι κι όλα .... για μερικούς).

Από τις πρώτες μέρες έδειξε ο νέος δήμαρχος πως τηρεί τις υποσχέσεις του (άλλοι τα λένε ρουσφέτια και μπαξίσια ..... άπα πα τέτοιες κακιές λέξεις μακριά από μας). Τακτοποιεί τους φίλους σε διάφορες δουλίτσες. Με ψιλομισθούς και ψιλομεροκάματα φροντίζει να κρατάει ήσυχο το ανομοιογενές και ετεροβαρές πλήρωμα του σκάφους της παράταξής του. Άλλωστε από την προεκλογική περίοδο αυτή η παλαιοκομματική πρακτική του αποδείχτηκε πως πιάνει στους ιθαγενείς. Ας όψεται η εξαθλίωση που, λόγω των πασοκοδεξιών ξεπουλημένων κυβερνητών και των τσιρακιών τους που τον στήριξαν στις εκλογές, μετέτρεψε πολλούς περήφανους έλληνες σε επαίτες εργασίας (έστω δίμηνης σε σούπερ μάρκετ.... όσο για να ψηφίσουν τους επίδοξους).

Άτιμη κοινωνία (τόλεγε σε παλιά ταινία η Μάρθα Καραγιάννη νομίζουμε) άλλος τους ανεβάζεις κι άλλους τους γκρεμίζεις.

Έτσι κάποιοι αισθάνονται δικαιωμένοι με μια τίμια εργασία σε σάρωθρο αλλά άλλοι προβιβάζονται σε διευθυντές. Όλα είναι ζητήματα αποδοχής και συμφωνιών.

Γιατί να μην υποθέσουμε ότι εξοφλούνται προεκλογικά γραμμάτια και με την έκδοση της "Θέας-Pravda", όπως για ευνόητους λόγους την βαφτίσαμε ;; (Να δείτε που έχουμε έτοιμες από την εκλογική περίοδο φωτογραφίες αυτών που πιθανολογούμε πως θα κληθούν να αναλάβουν το "βαρύ φορτίο της έγκυρης, πλουραλιστικής, δημοκρατικής και αμφίδρομης ενημέρωσης των δημοτών του Θερμαϊκού .... )

Δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι η ονομασία της θα είναι βαρύγδουπη και πολλών καρατίων δημοκρατικοφρονούσα. Θα διαπιστώσετε οσονούπω και που την είχε τάξει. Αλλά κυρίως τους στόχους που θα έρθει να καλύψει. Καλά στην αρχή θα υπάρξει το απαραίτητο μπίρι - μπίρι και δεν θα αργήσουν να έρθουν οι 42 φώτο Μαυρομάτη (ανφας, προφίλ και πάει λέγοντας) και αντιδημαρχοτέτοιων. Τα δελτία τύπου πλέον έρχονται με ρυθμό πολυβόλου, περιγράφοντας λεπτομερώς πράξεις και απόψεις του δημάρχου για το κάθε τι και απαραίτητα συνοδευόμενα με το αναγκαίο φωτογραφικό ενσταντανέ. Ήδη   φαίνεται (αν κρίνουμε από τα δελτία τύπου που μας βομβαρδίζει) να κάνει άλμπουμ με υπογραφές και χαμόγελα με όλους τους μνημονιακούς βουλευτές της Θεσσαλονίκης που τον στήριξαν.Σήμερα ήταν η σειρά του Καράογλου...  θα ανεβάσουμε το δελτίο τύπου για να χαρείτε την φωτογράφηση αλλά και τον μεστό σοφίας σχολιασμό.

Το θέμα μας όμως ήταν το έντυπο που ακόμα με ένα ακόμα δελτίο τύπου μας πληροφορεί ότι θα είναι μηνιαίο και θα εξυπηρετεί την αμφίδρομη επικοινωνία της διοίκησης με τους δημότες. Και τονίζει ότι θα "διατίθεται χώρος στους δημότες να εκφράζουν τις απόψεις τους". Όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου εδώ μπορείτε να γελάσετε ή να κλάψετε από τα γέλια (εσείς ξέρετε) ή και να ανακράξετε "εύγε αυτό περιμέναμε τόσον καιρό".
  • Αντί να μεταδίδει online τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αντί να αναρτώνται στο έρημο και κακομοίρικο site του Δήμου όλες οι εισηγήσεις για τα θέματα που συζητιούνται, 
  • αντί να εγκαινιάσει ψηφιακά δημοψηφίσματα (άντε δημοσκοπήσεις) για επίκαιρα θέματα που αφορούν μεγάλα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας (ας ανεβάσει και να ζητήσει την γνώμη των δημοτών για την άχρηστη, ευρωβόρα και καταστροφική επέκταση του σχεδίου πόλης με το δυσανάλογο με την αναγκαιότητα κόστος της), 
  • αντί να επιδιώξει να αξιοποιήσει  απόψεις και προτάσεις των ενεργών συλλογικοτήτων πολιτών
  • αντί να χαιρετήσει την ανεξάρτητη φωνή των μπλόγκερς της περιοχής που δίνουν με επιτυχία τον αγώνα της ενημέρωσης με προσωπικό κόστος
βάζει πλώρη να αποκτήσει το προσωπικό του επικοινωνιακό λιβανιστήρι.
Κοίτα τώρα που θυμήθηκα ότι τότε που εξέδιδε το αντίστοιχο προπαγανδιστικό δημαρχιακό έντυπο Μηχανιώνας δεν επέτρεπε ούτε στην αντιπολίτευση να γράφει τις απόψεις της (εντελώς δημοκρατικά... και τόσο αμφίδρομα ...)
Ας μας δώσει όμως πρώτα έναν λεπτομερή οικονομικό απολογισμό των αντίστοιχων εντύπων που διατηρούσαν τόσο ο ίδιος σαν δήμαρχος Μηχανιώνας όσο και ο Γιάννης Αλεξανδρής (πόσα εισπράχθηκαν  από διαφημίσεις, ποια ήταν τα έξοδα κλπ). Δεν είμαστε αφελείς που πιστεύουμε πως θα δημοσιευτούν ποτέ τα ακριβή και αληθινά στοιχεία αλλά  για να θυμηθούν και να αποκτήσουν εικόνα οι δημότες.
Θα επανέλθουμε όμως με άλλο ποστάρισμά μας.
Ας δούμε τώρα το δελτίο τύπου του δημάρχου και αυτό της Συμπολιτείας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΘΕΜΑ: Έκδοση μηνιαίας εφημερίδας σχεδιάζει ο δήμος Θερμαϊκού 

Στην προσπάθεια για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού σχεδιάζει την έκδοση μηνιαίας εφημερίδας. Στόχος, είναι ακόμη η αμφίδρομη επικοινωνία της διοίκησης με τους δημότες, στους οποίους θα διατίθεται χώρος για να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Η πρακτική αυτή αξιοποιείται σήμερα από πολλούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκδίδουν έντυπα με τα νέα και τις δραστηριότητες τους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των δήμων Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης για τους ίδιους λόγους αξιοποιεί έναν τηλεοπτικό και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ανήκουν στην ιδιοκτησία του.
Σε μια περίοδο κρίσης και αυξημένων προβλημάτων η ενημέρωση των πολιτών και η επικοινωνία τους με τους παράγοντες του δήμου είναι συνθήκη απολύτως απαραίτητη για την άσκηση χρηστής διοίκησης και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η διοίκηση εξετάζει την αναβάθμιση της υφιστάμενης ιστοσελίδας του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και την περεταίρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  
Για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Η διαφάνεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της νέας διοίκησης του δήμου. Οι ενημερωμένοι πολίτες είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να επαναφέρουμε το δήμο Θερμαϊκού και καθένα από τα δημοτικά διαμερίσματα που τον απαρτίζουν στη θέση που τους αξίζει. Στο πλαίσιο του εφικτού ο δήμος θα κάνει ότι μπορεί, ώστε οι συνδημότες να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην περιοχή και να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης».  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Σωστή ενημέρωση χρειάζονται οι δημότες του Θερμαϊκού

Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού,  προαναγγέλοντας την έκδοση εφημερίδας, εκδόθηκε από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θερμαϊκού, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, διαφάνηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής για την έκδοση μηνιαίας εφημερίδας του δήμου. Εκ μέρους της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» διατυπώσαμε την έντονη αντίθεσή μας σε μία τέτοια ενέργεια για πολλούς λόγους. Σε μία εποχή που τα οικονομικά του δήμου είναι σε άσχημη κατάσταση και κινδυνεύει να μπει στο «κόκκινο», το να ξοδεύονται χρήματα μόνο και μόνο για τις δημόσιες σχέσεις των διοικούντων, το θεωρούμε απαράδεκτο.
Εμείς, αντί για την σχεδιαζόμενη πολυδάπανη έκδοση προπαγανδιστικού εντύπου, προτείναμε κάποια συγκεκριμένες ενέργειες που και το επίπεδο ενημέρωσης των συνδημοτών μας θα ανεβάσουν, αλλά και την καλύτερη σύνδεσή τους με το Δήμο Θερμαϊκού και τις δραστηριότητές του θα επιτύχουν. Και συγκεκριμένα:
-Βελτίωση του άθλιου σήμερα site του δήμου Θερμαϊκού, που αποτελεί τη χειρότερη ίσως ιστοσελίδα μεταξύ όλων των δήμων της χώρας, με τον εμπλουτισμό του ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αποτελεί το καθημερινό εργαλείο ενημέρωσης των κατοίκων του Θερμαϊκού.
-Καλύτερη αξιοποίηση των μηνιαίων εφημερίδων που εκδίδονται στα όρια του δήμου Θερμαϊκού («Περαία», «Δημότης» και «Ορίζοντας») αλλά και την καλύτερη προβολή των δραστηριοτήτων του δήμου μέσω των περιφερειακών εφημερίδων της περιοχής («Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία», «Τύπος της Θεσσαλονίκης» κλπ).
-Ανταπόκριση στην πρόσκληση που εδώ και μήνες διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για συμμετοχή του δήμου Θερμαϊκού και των άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με ένα μικρό συμβολικό τίμημα στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης «ΤV-100» προκειμένου να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι συνεδριάσεις και του δημοτικού μας συμβουλίου, αλλά και γενικότερα να προβάλλονται θέματα για την προσέλκυση επισκεπτών από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχει εμβέλεια ο τηλεοπτικός σταθμός.
-Αξιοποίηση της προσφοράς του δήμου Θεσσαλονίκης για την παραγωγή εβδομαδιαίας ωριαίας ραδιοφωνικής εκπομπής από το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό FM-100,5. H εκπομπή που μεταδίδονταν για κάποιους μήνες πέρσι με αρκετή ακροαματικότητα, διακόπηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία εξήγηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
-Συνέχιση της μετάδοσης, μέσω διαδικτύου, των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ώστε να έχουν άμεση γνώση οι δημότες των θεμάτων που απασχολούν το δήμο μας.
-Τέλος, πιο στενή  διασύνδεση του δήμου Θερμαϊκού με τα ειδησεογραφικά Blogs και site που υπάρχουν στην περιοχή.
Θα περιμέναμε από τη διοίκηση του δήμου να λάβει σοβαρά τις προτάσεις μας αυτές. Και αντί να προετοιμάζει μια πολυδάπανη έκδοση, να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων δήμων της χώρας που για να περιστείλουν δαπάνες, κλείνουν δημοτικές  εφημερίδες και περιοδικά τα οποία μέχρι τώρα εξέδιδαν και στη θέση τους δημιουργούν φροντισμένες ηλεκτρονικές εφημερίδες για να περιορίσουν δραστικά το κόστος και να υπηρετήσουν πραγματικά τη διαφάνεια.

Προτρέπουμε τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να ενημερωθεί για την «Εφημερίδα της Υπηρεσίας» που έχουν δημιουργήσει σε ηλεκτρονική μορφή οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, για να διασφαλίσουν τη δημοσιότητα των αποφάσεων και ενεργειών της Διοίκησης, τη γνώση και την πληροφόρηση των πολιτών για αυτές. Τέτοια ενημέρωση αξιώνουν οι δημότες και όχι διαφημιστικά έντυπα. Από τέτοια, μπούχτισαν κατά την προεκλογική περίοδο.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

6 comments:

  1. Νομίζω το "άτιμη κοινωνία" το έλεγε η Μίτση Κωνσταντάρα!!! Τώρα για όλα τα υπόλοιπα που γράφεις, τι δεν καταλαβαίνεις? Καμία έκπληξη για την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιο ωραίο είναι του Ηλιόπουλου στην ταινία «Το Δόλωμα»:
    "Παιδί μου, η ποίηση είναι ποίηση, άμα δεν την καταλαβαίνει κανείς. Άμα την καταλαβαίνουν όλοι δεν είναι ποίηση, είναι τσιφτετέλι. Κατάλαβες;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίσως όμως να ταίριαζε και η φράση του Γκουσγκούνη, που σε μια από τις τσόντες του είπε: "Αα, να΄τα τα πουλάκια μου!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί να πληρώνει τώρα που είναι δημαρχος?Θα εκδίδει την ίδια φυλλάδα, Θερμαικός Νεα Πορεία ,με τα λεφτά μας. 50 χιλιάρικα για την προσωπική του προβολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απορω πως δεν βρισκει "εθελοντες" και στο κομματι αυτο ο κ.δημαρχος, ωστε να μη χρεωθουν οι πολιτες τη "γκλασνοστ" που τον διακρινει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί και να καταντήσει να ψάχνει εθελοντές-αναγνώστες για να διαβάσουν
    με το ζόρι την φυλλάδα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.