Είναι καλός ο Γιώργος Βέλτσος σαν δεν ακκίζεται!  Και καλά σημειώνει στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος»: «Να μου το θυμηθείτε: ο Θεοδωράκης είναι σαν τις καρυάτιδες. Αποκαλύπτεται σιγά-σιγά σ’ όλο το φυσικό του ύψος και μεγαλείο. Οι αρχαιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος, θα εκπλαγούν, όπως κι εγώ εκπλήσσομαι με τη Λυμπεράκη, τον Δοξιάδη και τον Βερέμη και άλλα κτερίσματα άνευ αξίας».
Ναι, αλλά η αξία αποτιμάται κατά τη στιγμή της ανταλλαγής. Δεν υπάρχει αξία έξω από την αγορά. Κατά την ανταλλαγή είναι που αποκτά έννοια η αξία και τότε   είναι που λαμβάνει τιμή το αγαθό, όπως και ο κάθε «αγαθός» ή πονηρός, τυχερός ή άτυχος, αφελής ή επιτήδειος! Κατόπιν η τιμή και όχι η αξία κάνει παιχνίδι στην αγορά των νεκρών πραγμάτων, που αποτιμώνται με την υπεραξία της δαπανημένης ζωντανής ύλης.
Αυτός που διαμορφώνει το καθεστώς ανταλλαγής είναι και ο αφέντης του κόσμου, του μικρόκοσμου και του υπόκοσμου. Μόνον έξω από το καθεστώς ανταλλαγής είσαι αφέντης του εαυτού σου… μια βαθειά, ωστόσο, υποτιμημένη ύπαρξη! Η δική σου υποτίμηση αντιστοιχεί στη δική τους υπερτίμηση και έτσι η κοινωνία μας ισορροπεί ως αγορά.  
Πότε διαταράσσεται αυτή η ισορροπία; Όταν η πατριωτική αφήγηση χάνει την τιμή της.
Και πότε την χάνει; Όταν στην αγορά του πατριωτισμού οι παραδοσιακές αξίες της δεξιάς υποκαθίστανται από την απειλή: «εάν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρουμε τα λεφτά μας από τις ελληνικές τράπεζες» και όταν οι παραδοσιακές αξίες της αριστεράς υποκαθίστανται από την «απειλή»: «εάν σηκώσετε και τα υπόλοιπα λεφτά σας από τις τράπεζες, είναι βέβαιον πως η αριστερά θα κυβερνήσει επί μακρόν!
Τα υπερτιμημένα λεφτά που εξευτελίζουν την τιμή των δεξιών και των κεντροαριστερών και υποτιμούν την κοινωνική αξία της αριστεράς, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας προεκλογικής διαμάχης, διακοσμημένης με κτερίσματα και «κτερίσματα» άνευ ουσιαστικής αξίας για τον ελληνικό λαό.
Δεν είναι, ωστόσο, ο ελληνικός λαός που διαμορφώνει την αγορά - ούτε καν την εκλογική - αλλά οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης υπό την επιτροπεία του τραπεζίτη. Του κρατικοδίαιτου τραπεζίτη μας. Του τραπεζίτη που χρεώνεσαι για να δανείσεις, ώστε να ελπίζεις πως θα σε δανείσει αύριο ή/και θα αποδεχτεί να αναδιαρθρωθεί το χρέος σου προς αυτόν, στο βαθμό που αναδιαρθρωθεί εκ νέου το δημόσιο χρέος του ελληνικού λαού, που ασφαλώς αποτελεί την υπεραξία της σπαταλημένης ζωντανής ύλης για την παραγωγή υποτιμούμενης, δια της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης, παραγωγικής απορρύθμισης, αποεπένδυσης και καταστροφής κεφαλαίων, νεκρής ύλης.
Άρα, γεια σου Βέλτσο και κυρ Βέλτσο και αφέντη τσουτσουλομπήχτη… οι άτιμοι, διαμορφωτές της αγοράς στην Ελλάδα εξευτελίζουν τις αξίες της ζωντανής ύλης, όπως ακριβώς και την αξία των πράγματι «ζωντανών ελλήνων», για να ανεβάσουν τις αξίες της ήδη δραματικά υποτιμούμενης νεκρής ύλης (τους), καθώς και των κατά Βέλτσο «κτερισμάτων [τους] άνευ αξίας»!
Είναι ένα παιχνίδι γύρω από τα λεφτά που όσο θα σπανίζουν στην Ελλάδα, τόσο θα υποτιμούνται οι αξίες του ανθρώπου, της διανοίας, του ήθους και της δημιουργικότητας, όπως φυσικά και του φυσικού περιβάλλοντος, για να λειτουργήσει όπως-όπως η αγορά (τους) στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτού του παιγνίου «αποκαλύπτονται ολόκληρες οι Καρυάτιδες του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, ενώ [μόνον;] τα ακροδάχτυλά τους διχάζουν τους αρχαιολόγους»!!!
Επί της ουσίας ωστόσο φαίνεται να συμφωνούν: αν δεν πουλήσεις κλασική αρχαιότητα σε προεκλογικό πακέτο για να ισορροπήσει ο υπερφίαλος πατριωτισμός των δεξιών, αποκλείεται να ισορροπήσει κάπως η κάλπη… Θα τουμπάρει και αυτή και θα μαυρίσει όσους απειλούν με αυτό που αν είχαν λίγο μυαλό ποτέ δεν θα απειλούσαν τους πελάτες τους: με απόσυρση των καταθέσεων, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Αμ, Βέλτσο μου τα ανάξια λόγου και ανύπαρκτης κοινωνικής αξίας σύγχρονα «κτερίσματα», στα οποία επενδύει η διαπλοκή, θα κοστίσουν τελικά ακριβά στους πάτρωνές τους! Τόσο ακριβά που στο τέλος τη ζημιά θα κληθούν να πληρώσουν οι… Καρυάτιδες, εκτός από τους πολιτικώς αφελείς αρχαιολόγους, αρχαιολάγνους και πολιτικούς «αρχαιολάτρες» των παραδοσιακών ελληνικών πολιτικών. Υπάρχει κρίση αξιών, τιμής και ανασκαφής στην Ελλάδα. Πόσο αρχαίο χώμα και σύγχρονη λάσπη αντέχει ακόμη αυτός ο λαός για να αποκτήσει αυτοσεβασμό και να πάψει να χάνει τον χρόνο του με «κτερίσματα» κάθε είδους στα τηλεπαράθυρα, μασουλώντας «πρωταγωνιστές» αντί για πασατέμπο!...    

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.