του Γιώργου Δελαστίκ

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα πλέον... Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, θα αγοράσει «καλυμμένα ομόλογα» και ενυπόθηκα τιτλοποιημένα δάνεια (γνωστά στην τραπεζική αργκό ως ABS από το αμερικανικό ακρωνύμιο του όρου Asset Backed Securities) από τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, αλλά υπό έναν όρο: ότι η Ελ-
προσχήματα πλέον... Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, θα αγοράσει «καλυμμένα ομόλογα» και ενυπόθηκα τιτλοποιημένα δάνεια (γνωστά στην τραπεζική αργκό ως ABS από το αμερικανικό ακρωνύμιο του όρου Asset Backed Securities) από τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, αλλά υπό έναν όρο: ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπουν επισήμως σε καθεστώς... νέου Μνημονίου!

Είναι απύθμενο το θράσος του Ντράγκι και των ομοίων του! Απαιτεί να μπουν η Ελλάδα και ο λαός της σε νέο καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας για να δώσει λεφτά η ΕΚΤ στους Έλληνες... τραπεζίτες! Είναι απίστευτο!

«Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν αγορές [Σ.Σ.: τίτλων ελληνικών τραπεζών]», δήλωσε ξερά και κυνικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μην αφήνοντας περιθώριο αμφισβήτησης της θέσης του και των όρων που έβαλε με τελεσιγραφικό τρόπο. Ακόμη πιο εξωφρενική γίνεται η υπόθεση όταν μάθει κανείς το ποσό των τίτλων που μπορεί να αγοράσει από τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ και για το οποίο απαιτεί να υπαχθούν οι Έλληνες σε Μνημόνιο: το πολύ... 4 έως 5 δις ευρώ σε πρώτη φάση! Τόσο αποτιμά την οικονομική ελευθερία των Ελλήνων - 5 δισεκατομμύρια το πολύ! Μιλάμε για τον απόλυτο διασυρμό της χώρας μας.


«Κράτος-σκουπίδι» η Ελλάδα

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το θέμα. Πρώτα πρώτα, πρέπει να επισημάνουμε μια σημαντική διάκριση: ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει έως το 70% τέτοιων τίτλων που κατέχει η κάθε ιδιωτική μεγάλη τράπεζα, από τις περίπου εκατόν τριάντα στην Ευρώπη που εσχάτως αποκαλούνται «συστημικές».
Αν όμως η χώρα προέλευσης αυτής της ευρωπαϊκής τράπεζας συγκαταλέγεται στα «κράτη-σκουπίδια», που τα κρατικά τους ομόλογα βρίσκονται κάτω από το χαμηλότερο όριο που δέχεται να
αγοράζει η ΕΚΤ, τότε, αντί για το 70% των τίτλων τέτοιου τόπου, η ΕΚΤ θα αγοράζει μόνο έως το 30% των τίτλων της. Κι όχι μόνο αυτό. Πρέπει απαραιτήτως να ισχύει μια θεμελιώδης προϋπόθεση: η αντίστοιχη χώρα να βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης! Προσοχή, η χώρα, όχι η περί ης ο λόγος τράπεζα!

Τώρα, άγνωστο είναι γιατί για να πάρει λεφτά από την ΕΚΤ μια ιδιωτική τράπεζα θα πρέπει μια χώρα και όλος ο λαός της να υποχρεοόνται να υφίστανται τα μύρια όσα δεινά και να περιέρχονται σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας προκειμένου να προωθηθούν οι κατ' ευφημισμόν «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που η ΕΕ και η ΕΚΤ κρίνουν αναγκαίες για τα συμφέροντά τους.

Στην ΕΕ ολόκληρη υπάρχουν μόνο δύο χώρες που τα κρατικά τους ομόλογα κατατάσσονται στην κατηγορία των «σκουπιδιών» - η Ελλάδα και η Κύπρος! Μόνο γι'αυτές τις δύο, επομένως, απαιτείται η υπαγωγή σε νέο Μνημόνιο για να πάρουν λεφτά οι ιδιωτικές τράπεζες τους!

Οι ελληνικές τράπεζες

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέχουν τίτλους καλυμμένων ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων συνολικής αξίας 44,3 δις ευρώ, όπως εκτιμά το αρμόδιο τμήμα της Citibank. Σχεδόν τους μισούς από τους τίτλους αυτούς τους κατέχει η Εθνική Τράπεζα (21,9 δις). Οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες έχουν περίπου ίσα ποσά - για την ακρίβεια, 8 δις η Alpha και 7,2 δις η Πειραιώς, ακριβώς όσα και η Eurobank. Σχεδόν ισόποσα είναι δε τα καλυμμένα ομόλογα (20,9 δις) και τα τιτλοποιημένα δάνεια ABS (23,4 δις ευρώ).

Επαϊοντες τραπεζικών κύκλων εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το απόθεμα τέτοιων τίτλων, ικανών να αξιοποιηθούν, μπορεί να φτάσει το πολύ γύρω στα 30 δις ευρώ. Το 30% των 30 δις είναι 9 δις ευρώ.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση ελάχιστα από τα τιτλοποιημένα δάνεια των  ελληνικών τραπεζών μπορούν να γίνουν δεκτά από την ΕΚΤ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, το μέγιστο που μπορούν να προσδοκούν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες είναι
να αντλήσουν κεφάλαια από την ΕΚΤ ύψους 4 έως 5 δις ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για 4 δις ευρώ κάνουν λόγο Τα Νέα και για 5 δις η Καθημερινή στα αντίστοιχα ρεπορτάζ τους.

Πολιτικό πρόβλημα

Η εκ νέου υπαγωγή της Ελλάδας σε μνημονιακό πρόγραμμα επιτήρησης από την ΕΕ συνιστά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, καθώς υποτίθεται ότι τον Δεκέμβριο, μετά από δύο μήνες, λήγει τυπικά το τρέχον μνημονιακό καθεστώς. Δεν λήγουν, φυσικά, οι εφαρμοστικοί νόμοι των δυο προηγούμενων Μνημονίων, οι οποίοι αλυσοδένουν τη χώρα για δεκαετίες, αν δεν καταργηθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι όμως πολύ βαρύ πολιτικά για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να βγει και να αναγγείλει στον ελληνικό λαό ότι η χώρα μπαίνει επισήμως και σε τρίτο Μνημόνιο μόνο και μόνο επειδή η καθεμιά από τις τέσσερις ελληνικές συστη μικές τράπεζες θέλει να πάρει από την ΕΚΤ από 1 δις ευρώ.

Αν το κάνει πραγματικά αυτό και στη συνέχεια πάει σε βουλευτικές εκλογές, η αναμενόμενη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απειλείται να προσλάβειδιαστάσεις πανωλεθρίας. Ως πρόσωπα, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα είχαν απολύτως κανένα πολιτικό πρόβλημα να συναινέσουν στην υπαγωγή της Ελλάδας όχι σε ένα, αλλά σε... δέκα Μνημόνια! Επειδή
όμως δεν μπορούν να... καταργήσουν τις βουλευτικές εκλογές, σεμνύνονται λίγο να την υποστηρίξουν δημόσια - τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

«Έξοχα πάει το χρέος»!

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα του απειλούμενου «Μνημονίου Ντράγκι». Διοχέτευσαν ανωνύμως στους οικονομικούς συντάκτες την άποψη ότι... «δεν τρέχει και τίποτα με το νέο Μνημόνιο, αφού έτσι κι αλλιώς κάποιας μορφής επιτήρηση από την ΕΕ θα είχαμε οπωσδήποτε και μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, τον μεθεπόμενο μήνα»\ Διαπίστωσαν, βέβαια, ότι αυτή
η γραμμή δεν ήταν και τόσο πειστική και τώρα προσπαθούν να «ξεχαστεί» η απειλή του νέου Μνημονίου, μην αναφέροντας καθόλου το θέμα.

Αυτό που πολύ περισσότερο ανησυχεί την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι η εμφανής απροθυμία των Γερμανών να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας. Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της ρύθμισης, αυτοί θα το παρουσίαζαν ως «λύση» και «επιτυχία» πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ευελπιστώντας να αποφύγουν τη συντριβή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Έτσι, σαν μαχαιριά δέχτηκαν τη δήλωση του επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης (EFSF), Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια βιβλιοπαρουσίασης στο Ευρωκοινοβούλιο προ δεκαημέρου ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της»!

Ο Αντώνης Σαμαράς κατάλαβε ότι οι Γερμανοί πολύ δύσκολα θα συζητήσουν με την παρούσα κυβέρνηση οτιδήποτε αφορά στο χρέος, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι κατόρθωσε να επιβιώσει, εκλέγοντας τον Φεβρουάριο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρέος ωςδιαπραγματευτικό όπλο με υποτιθέμενη κυβέρνηση Τσίπρα.

Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel έθετε το ζήτημα ωμά σε ανάλυσή της κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίσκεψης Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα: «Αν κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν φτάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων [Σ.Σ.: τους "180"], νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εξαιτίας αυτού, η ΕΕ προτιμά να μεταθέσει για αργότερα τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, μέχρις ότου ο Σαμαράς να έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής» υποστήριζε η γερμανική εφημερίδα. 

πηγή, το είδαμε εδώ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.