Έλληνες μην ξανακατεβάσετε το κεφάλι που σηκώσατε χθες για να παρακολουθήσετε το one-man show του σμηναγού Σωτήρη Στράλη, στους ουρανούς πάνω από την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης! Κρατήστε το κεφάλι ψηλά, ατενίζοντας με δέος τον ουρανό, σαν να ψάχνουν τα μάτια σας το επόμενο συναρπαστικό θέαμα που μόνον ένας ικανός χειριστής F-16 θα μπορούσε να προσφέρει!…
Ο κύριος Σωτήρης Στράλης υπήρξε ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής της 28ης Οκτωβρίου 2014. Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο εθνικός πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας την επιδεξιότητά του στους αεροπορικούς ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα να οδηγήσει τη χώρα σε επιτυχείς ελιγμούς για να ξεφύγει αυτή από τα υποδουλωτικά δεσμά της τρόικας!!!
One-man show, δεν αναζητούν εναγωνίως την περίοδο της κρίσης οι περισσότεροι έλληνες; Ορίστε, το πρόσφερε ο στρατός πολύ πιο αυθεντικά, πειστικά και εντυπωσιακά από την διαπλοκή. Πάντα και παντού ο στρατός έχει τον τρόπο να αναδεικνύει αναμφισβήτητους ηγέτες, ικανούς να εμπνεύσουν α-πολιτικώς ανώριμους λαούς. Εάν ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται ικανός να «βγαίνει μπροστά» - όπως δήλωσε - και να πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή ανέτως και με εντυπωσιακά εκλογικά αποτελέσματα, τότε για σκεφθείτε τί θα γινόταν εάν κάποιος ισχυρός διαπλεκόμενος «υιοθετούσε» και κατέβαζε από τους ουρανούς στην πολιτική αρένα τον σμηναγό Σωτήρη Στράλη! Κάποιον κ. Στράλη! Θα σάρωνε τις ψήφους ο άνθρωπος, είμαι βέβαιος πως θα ξεπερνούσε ακόμη και το 15% με τον πρώτο του ελιγμό στα κοινά.
Μα, ξέρει από «πολιτική» ο σμηναγός; Γιατί να μην ξέρει; Ποιος θα μπορούσε με μια κουβέντα να πει τόσα πολλά στην προσβεβλημένη εθνική συνείδηση του έλληνα; «Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και σας καλεί για μια ακόμη φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά», είπε από το πιλοτήριο του F-16 ο σμηναγός Σ. Στράλης, αμέσως μετά την εντυπωσιακή επίδειξη ασφαλώς - και όχι πριν από αυτήν, όπως τόσοι και τόσοι επίδοξοι έλληνες ηγέτες!
Η αναζωογονητική πατριωτική ανατριχίλα και το ρίγος εθνικής ανάτασης ήταν έτοιμα να εναρμονιστούν και να προκαλέσουν τα πλέον φλογερά συναισθήματα για εθνικό ξεσηκωμό εναντίον των ντόπιων «ανάρμοστων» πολιτικών και κυρίως των ξένων υποδουλωτών των ελλήνων, ήδη κατά την διαδικασία της επίδειξης. Αρκούσε μια ενθαρρυντική, φλογερή κουβέντα από τον πρωταγωνιστή του show, ένα «σηκώστε το κεφάλι ψηλά, έλληνες», για να υπερβούμε την θλιβερή και έντονα ταπεινωτική για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία πραγματικότητα της εξευτελιστικής για την πολιτική ηγεσία και τον λαό παρέλασης πίσω από τα κάγκελα, που τοποθετήθηκαν για να προστατεύσουν προδήλως την πολιτική ελίτ και την διοργάνωση από τους εχθρούς της πατρίδος! Σηκώστε το κεφάλι ψηλά, λοιπόν, μια και χαμηλότερα όπου και να κοιτάξεις θα αντικρίσεις κάγκελα – κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.
Ο νέος, μεγάλος ηγέτης, που πάμπολλοι έλληνες αναζητούσαν, καταφθάνει  από ψηλά, καθώς δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να φτάσει κοντά στον λαό! Όλοι οι δρόμοι επί του εδάφους είναι πολιτικώς ναρκοθετημένοι ή φραγμένοι με κάγκελα. Αυτό πέτυχε το καθεστώς ηγεμονίας στην Ελλάδα, οδηγώντας μεγάλο αριθμό εκ των ελλήνων να αναζητεί πλέον εναγωνίως και εξ ουρανού έναν ηρωικό πατριώτη Showman για να ταυτιστεί μαζί του! Και ο «Showman» αυτός δεν θα μπορούσε ποτέ να προκύψει στην σημερινή Ελλάδα όπως ο Jörg Haider στην Αυστρία. Ένα Jörg Haider ως ηγέτη αναζητεί το 30-40% των ελλήνων, στην σημερινή συγκυρία της πνιγηρής κρίσης και αυτόν τον θέλει να «κατέλθει εξ ουρανού», μια και οι έλληνες εθνικιστές έπαιξαν άτσαλα, χαζοχαρούμενα, παιδαριωδώς, βλακωδώς και υπερβολικά θρασύδειλα - αν και πάντα με έντονο μισανθρωπικό και εγκληματικό ταπεραμέντο - επί του εδάφους και έχασαν, μη-μπορώντας να διασκεδάσουν πλέον τον νεοναζισμό τους και κυρίως την μετριότητά τους ως υπερλαϊκιστές showmen.
Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Προσοχή, δεν συνδέω τον σμηναγό Σωτήρη Στράλη με ακροδεξιούς και σε καμία περίπτωση δεν αφήνω κανέναν απολύτως υπαινιγμό για τον ικανότατο αυτόν πιλότο της πολεμικής αεροπορίας. Τον θαύμασα και εγώ - έστω από μακριά - και θεωρώ πως εκτέλεσε άψογα την αποστολή που του ανατέθηκε. Έκανε ένα θαυμάσιο και πλήρες show (με το F-16 και τα λόγια του) χωρίς να βλάψει κανέναν εκ των θεατών. Ούτε οι ελιγμοί του στον αέρα έβλαψαν κάποιον - εκτός ίσως αν το εξετάσεις αυστηρά βιο-οικονομικώς - ούτε τα λόγια του. Ο άνθρωπος εκτέλεσε άψογα την πολλαπλού χαρακτήρα αποστολή που του ανατέθηκε ως στρατιώτης, προσφέροντας συγκίνηση και πατριωτικό ενθουσιασμό σε ένα μεγάλο αριθμό ελλήνων, χωρίς να ζημιώσει προσωπικά κανέναν και χωρίς να επιβαρύνει την ήδη σοβαρά διαστροφική πολιτική κουλτούρα που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Απλά συνέβαλε, υπό διαταγή, αυτή να συντηρηθεί και έτσι να α-πολιτικοποιηθεί και μέσω αυτής της σημαίνουσας ευκαιρίας η κρίση. Το σημείωμά μου αυτό θα έλεγα, λοιπόν, πως δεν αφορά καν στον κ. Στράλη. Αφορά σε αυτούς που έστησαν με μικροπολιτικά ασφαλώς κριτήρια και κίνητρα το show-του, σε αυτούς που έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικώς και ασφαλώς στους θεατές-του κάθε είδους. Αναφέρομαι κυρίως σε εμάς τους θεατές, αγαπητέ αναγνώστη.
Το πρόβλημα, είναι εκείνο το μεγάλο μέρος εκ των συμπατριωτών μας που φαίνεται να αναζητούν έναν Στράλη, ενώ στην πραγματικότητα και με πολιτικούς όρους είναι έτοιμοι να παραδοθούν και να ακολουθήσουν (σε έναν)/ έναν έλληνα Jörg Haider. Στο βαθμό που η διαπλοκή συνειδητοποιήσει και πετύχει να επεξεργαστεί αυτή την «λαϊκή ανάγκη» και κρίνοντας από το επιτυχές πείραμα «Σ. Θεοδωράκης», ίσως δοκιμάσει να προσφέρει μια εθνικιστική λύση στο μείζον πολιτικό πρόβλημα της χώρας, την αμέσως επόμενη περίοδο. Στρατηγός θα είναι, ναύαρχος θα είναι, προβεβλημένος έλληνας εκτός της πολιτικής θα είναι, «ούφο» θα είναι… δεν έχει σημασία, αρκεί να ξέρει από show και προπαγανδιστικούς ελιγμούς εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα! Για αεροπόρο δεν το βλέπω, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μάλλον δεν είναι κατάλληλοι για διαρκές, επιδέξιο εθνικιστικό σόου στο ακανθώδες έδαφος των ελληνικών πολιτικών! Δύσκολα αντέχουν αυτοί την βαριά προσγείωση στην πολιτική και είναι ανά πάσα στιγμή επίφοβοι για να «κάνουν νερά»!
Όφειλα να σημειώσω αυτά τα πράγματα, καθώς ο μηχανισμός της διαπλοκής που διαμορφώνει ηγεμονικά την κοινή γνώμη στην πατρίδα μας, δεν φαίνεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει τον αγώνα για έλεγχο και χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων στο πλαίσιο της εξελισσόμενης κρίσης της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Και μια και αμιγώς πολιτική λύση, ασφαλή για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που συναπαρτίζουν την διαπλοκή, δεν φαίνεται να διαθέτουν - καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει καταστεί ακόμη πιόνι τους – δεν μπορεί παρά να αναζητήσουν τον «τρίτο δρόμο» για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τα ρέστα! Και ο «τρίτος δρόμος»-τους προϋποθέτει εθνάρχη που θα καταφθάσει και θα προσγειωθεί αιφνιδίως στα ελληνικά πράγματα από ψηλά, θεϊκά, μυστικιστικά, μαγικά, υπεράνθρωπα, θαυματουργικά, ως σύγχρονος σωτήρας του ταλαιπωρημένου από τους πολιτικάντηδες και τους τροικανούς, έθνους μας και ελληνικού λαού! Ήδη αυτό το προπαγανδιστικό πρόπλασμα είναι έτοιμο. Δεν απομένει παρά να επιλεγεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα παρουσιαστεί ως σωτήρας εξ ουρανού, μετά το πέρασμα και «κάψιμο» προφητών και προφητών, που από το βήμα της διαπλοκής προπαγάνδισαν την υπέρτατη ανάγκη εθνικής συσπείρωσης, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα δώσει με μετριοπάθεια και σφρίγος την ώθηση για ένα νέο ελληνικό μεταπολιτευτικό έπος!
Δεν υπερβάλω καθόλου, αυτά βλέπω, αυτά και μολογώ, αναζητώντας σοβαρούς και δημοκρατικά ευαίσθητους αποδέκτες για να αντιδράσουν! Έχω, προσωπικά, ήδη υποβάλει σε μπόλικα – ερασιτεχνικού, αλλά πάντως επιστημονικά εμπνευσμένου χαρακτήρα - «τεστ» την ελληνική κοινή γνώμη, στο βαθμό που αυτή εκφράζεται δια του διαδικτύου και έχω επισημάνει την μεγάλη ευκολία με την οποία αυτή θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ελληνική εκδοχή «Jörg Haider» στο «φιλοευρωπαϊκό» ασφαλώς και στο πιο νεοφιλελεύθερο, διατηρώντας ωστόσο το υφολογικό σχήμα του βιβλίου του Haider «Die Freiheit, die ich meine»/ Ullstein, 1993, σαν την ιδανικότερη λύση εθνικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κρίσης και του πασίδηλου αδιεξόδου της συγκυβέρνησης δεξιών-κεντροδεξιών και κεντροαριστερών. Σήμερα εκφράζω την ανησυχία μου πως μια τέτοια αποκρουστική «λύση» ενισχύεται σε τέτοιο  βαθμό, που δεν θα αποτελούσε έκπληξη για τον αναλυτή των ελληνικών πολιτικών αν από αύριο κιόλας την έβλεπε να πραγματοποιείται αιφνιδίως με μια «στημένη» αφορμή.  
Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αποδεχτεί, ακόμη και με ανακούφιση σε αρκετές περιπτώσεις, μια τέτοια «λύση και εδώ εστιάζεται το ουσιώδες πρόβλημα στην δημοκρατική μας κουλτούρα. Θεωρώ πως αποτελεί πατριωτικό καθήκον να αντισταθούμε σε μια τέτοια μεθόδευση. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να κάνεις σήμερα ελιγμούς α λα Haider στην Ελλάδα; Και πόσο προκλητικό! Θέλει αρετή και τόλμη, δηλαδή τίποτε διαφορετικό από απλή σοβαρότητα και δημοκρατικό ήθος, για να μην κυλίσεις και εσύ στον λαϊκισμό και βρεθείς ξαφνικά να ενισχύεις τον ελληνικό Haiderισμό!

Προσωπικά, έστρεψα περιφρονητικά τα νώτα σε αυτή την πρόκληση - και «λαϊκή απαίτηση», παρακαλώ - αλλά αλήθεια όσοι από αριστερά ή από τους γνήσιους δημοκράτες-φιλελεύθερους του πλουραλισμού δεν το έπραξαν, έχουν συνειδητοποιήσει για ποιον «δουλεύουν» και για ποιο πράγμα «δουλεύουν» ακριβώς! Μάλλον όχι! Στην επιπολαιότητα των δημοκρατών πάτησαν, πατούν και θα πατούν οι πολιτικοί showmen «εξ ουρανού» και οι επιτήδειοι πάτρωνές τους ασφαλώς!...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία. 

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.