Άλλη μια φορά θερμοκέφαλοι Βαλκάνιοι εθνικιστές εκδήλωσαν το επικίνδυνο πρόσωπο τους, εκμεταλλεύοντας ένα αθλητικό γεγονός, τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι. Η πράξη εκ μέρους μελών της αλβανικής πλευράς, και ειδικά εκείνων που τηλεκατεύθυναν το αεροπλανάκι με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στην καρδιά της σερβικής πρωτεύουσας, υπήρξε προβοκατόρικη και άκρως παιδιάστικη. Αυτό το μείγμα προκλητικότητας και ανωριμότητας, που χαρακτηρίζει κάθε είδους εθνικιστές, είναι ότι χειρότερο χρειάζονται αυτή τη στιγμή τα Βαλκάνια. 

Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός, δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής και εθνικιστικής εκμετάλλευσης, αλλά μια γιορτή και μια γέφυρα που ενώνει τους λαούς. Τα μικρά και ταλαιπωρημένα Βαλκάνια δεν έχουν την πολυτέλεια να χωρέσουν τόσους μεγαλο-εθνικισμούς, ούτε και να γράψουν άλλη αιματοβαμμένη ιστορία. 

Οι λαοί τους πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να αλληλοσφάζονται και να γίνονται έτσι εύκολα υποχείρια ξένων δυνάμεων. Αντίθετα χρειάζεται να απομονωθούν οι εθνικιστές, οι μισαλλόδοξοι και οι φανατικοί κάθε είδους, προτού τα κάνουν και πάλι μπάχαλο.

 Ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία και η ένωση των βαλκανικών λαών, ο σεβασμός των συνόρων και των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η αναδυσή τους μέσα από μια δημοκρατική πορεία σε μια περιφερειακή και ευρωπαϊκή ένωση. Με άλλα λόγια το όραμα του Ρήγα Φεραίου προσαρμοσμένο στον 21ο αιώνα. Όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι καταστροφικοί κι οι λαοί της χερσονήσου μας έχουν κουραστεί να παράγουν περισσότερη ιστορία απ' όση μπορούν να καταναλώσουν.

George Stamkos
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.