Με τον απέριττο τίτλο @Large, o κινέζος εικαστικός Ai Weiwei τραβά για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, ανοίγοντας ένα νέο διάλογο γύρω από ακανθώδη θέματα της δημόσιας σφαίρας.
Διαλέγοντας για «γκαλερί» τις περιβόητες φυλακές του Αλκατράζ, ο άνθρωπος που ένιωσε τη λογοκρισία των κινέζικων αρχών στο πετσί του μένοντας κρατούμενος μυστικά επί 81 ημέρες το 2011, εκθέτει μια σειρά έργων με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης, την αξία ανάληψης προσωπικής ευθύνης και το «τυφλό» πρόσωπο της δικαιοσύνης. Δε θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό μέρος.
n
Ai Weiwei, 2014, Illumination, © Jan Stürmann
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι φυλακές του Αλκατράζ φιλοξενούν έναν εικαστικό, ανοίγοντας μάλιστα χώρους που μέχρι πρότινος δεν ήταν επισκέψιμοι για το κοινό. Γλυπτά, ηχητικές εγκαταστάσεις και έργα μεικτής τεχνικής συνθέτουν τις επτά ενότητες της έκθεσης @Large που θα συναντήσει κανείς σε τέσσερις χώρους της ιστορικής νησίδας του Σαν Φρανσίσκο. Το χώρο εργασίας των προνομιούχων κρατουμένων, το νοσοκομείο, την τραπεζαρία και ένα οικοδομικό μπλοκ που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά δε λειτούργησε ποτέ.
n
Ai Weiwei, Trace, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Trace, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Trace Process, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Trace, 2014, © Jan Stürmann
Ξεχωρίζοντας για τον ποπ χαρακτήρα της, η ενότητα «Trace» απαρτίζεται από 176 πορτρέτα πολιτικών κρατουμένων που κατασκευάστηκαν τουβλάκι-τουβλάκι με τα πασίγνωστα Lego. Αδυνατώντας ο ίδιος να ταξιδέψει εκτός Κίνας, καθώς του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, ανάμεσα στους οποίους και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο Ai Weiwei κατάφερε να ολοκληρώσει τα έργα του, που ξεκίνησαν από το εργαστήριο του στο Πεκίνο, με τη συνδρομή 90 εθελοντών που ζουν στο Σαν Φρανσίσκο και την αγαστή συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας.
n
Ai Weiwei, With Wind, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, With Wind, 2014, © Jan Stürmann
Ένας γιγάντιος κινέζικος δράκος περιμένει τους επισκέπτες στη θεματική «With Wind». Ψαλμωδίες βουδιστών μοναχών του Θιβέτ και ιθαγενών αμερικάνων στην «Illumination». Καρτ-ποστάλ που μπορούν να στείλουν στους φυλακισμένους οι επισκέπτες στη «Yours Trully». Εύθραυστα φλοράλ άνθη στη «Blossom». Εντυπωσιακά μεταλλικά φτερά στη «Refraction». Ηχητικές εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν 12 κελιά στη «Stay Tuned». 
n
Ai Weiwei, Blossom, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Blossom, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Refraction, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Yours Trully, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Yours Trully, 2014, © Jan Stürmann
«Είμαι συγκλονισμένη για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρόσωπο ενός ανθρώπου στην πτήση για την ελευθερία» δήλωσε στην εφημερίδα «San Francisco Chronicles», η επιμελήτρια της έκθεσης, Cheryl Hanes.
«Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα παρανοούν όταν πιστεύουν ότι η ελευθερία μπορεί να φυλακιστεί. Η ελευθερία μοιάζει με πουλί. Με μια πτήση, φτάνει στο περβάζι του παραθύρου σου», σχολιάζει ο Ai Weiwei στην ενότητα «With Wind».
n
Η έκθεση @Large εγκαινιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου και θα ρίξει αυλαία στις 25 Απριλίου του 2015. Ο Ai Weiweiχαρακτήρισε τους πολιτικούς κρατουμένους ως «σύγχρονους ήρωες». Η μάχη για την ελευθερία συνεχίζεται.
n
Ai Weiwei, Illumination, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Illumination, 2014, © Jan Stürmann
n
Ai Weiwei, Stay Tuned, 2014, © Jan Stürmann

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.