ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ
Θεατρικός Οκτώβρης 2014
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου |Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
“Επειδή Φοβόμουν...” Δώρας Σκαρλάτου
Εφηβική Ομάδα Θέρμης
Σκηνοθεσία:  Δώρα Σκαρλάτου  |  Σκηνικά- κοστούμια: Θάνος Καρώνης
Ώρα έναρξης : 20:30
«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο»   School Bullying
Το «Επειδή φοβόμουν» …. Είναι ένα έργο που καταγράφει την ψυχολογική και σωματική βία που ασκείται σε παιδιά από συμμαθητές τους , στην αυλή ενός σχολειού στα διαλειμματα.
Τα θύματα και οι θύτες , παιδιά στην ιδία περίπου ηλικία , σε ένα Λύκειο.
Παιδιά που φοβούνται να μιλήσουν , να αντιδράσουν και να το σταματήσουν.
Κι από την άλλη πλευρά , παιδιά που εκμεταλλεύονται αυτό το φόβο.
Έγραψα αυτό το έργο που παίζουν έφηβοι , γιατί πιστεύω ότι το θέατρο μπορεί να συμβάλει αφυπνίζοντας συνειδήσεις . Δεν μπορούμε πια να κλείνουμε τα μάτια στρουθοκαμηλίζοντας στη βία που έχει έρθει , με σύμμαχο της το φόβο μας.
Δώρα Σκαρλάτου.
Λίγα λόγια...
ΠΑΥΛΟΣ  ΜΑΘΗΤΗΣ  ΛΥΚΕΙΟΥ
Επειδή φοβόμουν έκανα ένα    βήμα πίσω  και  σεις  δέκα  βήματα  μπροστά.  Ώσπου  ένιωσα  την  πλάτη  μου  ν’ακουμπά  στον  τοίχο.  Δεν  μπορούσα  πια  να  ξεφύγω ούτε  από  σας,  ούτε  από  τις  ενοχές  μου,  τη  ντροπή  για  τη  συνενοχή  μου  στη  βία  που  βίωνα  καθημερινά   εγώ  κι  άλλα  παιδιά   στην  αυλή του  σχολείου , σε  κάθε  διάλειμμα.  Ένα  βήμα  χώριζε  το  φόβο  από  την  ελευθερία  μου,  ένα  βήμα.  Επρεπε  να  το  κάνω  αλλιώς  θα ’μενα  εκεί,  μια  χαλκομανία ,  φοβισμένη  και  κολλημένη  στον  τοίχο.
Παίζουν :
Δανάη  Γεωργιάδου,  Κατερίνα  Μιχαηλίδου,  Μαρία  Κούσα,  Άννα  Ρίζου, 
Κατερίνα Αστεριάδου,  Κατερίνα  Τσέτουρα,  Δέσποινα Καρακάτση, Μάγδα Γκουδινάκη, Μιχάλης Κλαπανάρας,  Αλέξανδρος  Μιχαηλίδης,  Γιώργος Λάλος,  Άρης  Λαμνής, 
Γιάννης  Ορφανίδης, Χρήστος  Σιδηράς,  Χρήστος  Παπαζώης, Χρήστος Πράντζαλος, Θοδωρής Κουστολίδης, Γιώργος Γαβαλίδης

Φωτισμοί: Γρηγόρης Μόσχου
Πληροφορίες  εισιτηρία  στη Γραμματεία του Π.Κ.Θ. :
2310 461 655  &  2310 463 423
Ώρα έναρξης : 20:30







School Bullying

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.
Ένα σημείο το οποίο χρήζει διευκρίνισης είναι ότι όλες οι μορφές μαθητικής επιθετικότητας δεν αποτελούν εκφάνσεις του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.
Η επιθετικότητα, η οποία αποτελεί οικουμενικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, δεν στοχεύει πάντα στην εμπρόθετη και επαναλαμβανόμενη τρομοκράτηση των «αδύναμων» και συνεπώς δεν αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις μορφή εκφοβιστικής συμπεριφοράς.
Για παράδειγμα, η έκφραση επιθετικότητας στα πλαίσια κάποιου παιχνιδιού εξαιτίας μιας διαφωνίας, δεν αποτελεί αναγκαστικά μορφή εκφοβισμού.
Επίσης, η επιθετικότητα μπορεί να μετασχηματιστεί σε μορφές συμπεριφοράς κοινωνικά αποδεκτές, όπως είναι η διεκδικητικότητα, η πρωτοβουλία, το θάρρος της γνώμης, η δημιουργικότητα, η επιθυμία για μάθηση.

Στις περιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, η επιθετικότητα και η δύναμη (σωματική, ψυχολογική ή κοινωνική) διαστρεβλώνονται, γίνονται μέσο επιβολής και μάλιστα ένας τρόπος συσχέτισης με τους άλλους σε δυαδικό και ομαδικό επίπεδο.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.