Παρέμβαση στο δημαρχείο Θερμαϊκού αναγκάστηκαν να κάνουν οι Ρομά της Περαίας μετά την πλημμύρα που επικράτησε στον καταυλισμό τους, λόγω της υπερχείλισης παρακείμενου ρέματος και μετέτρεψε τα ξυλόσπιτά του σε πλωτά.
Με την παρέμβασή του ζητούν την αρωγή του Δήμου ώστε να απομακρυνθούν τα νερά αλλά και να λάβουν προσωρινά τροφή και να τους παρασχεθεί στέγη.
Πλέον από σήμερα το μεσημέρι περισσότεροι από 100 Ρομά, εκ των οποίων 40 παιδιά, με ενέργειες της διοίκησης φιλοξενούνται στο κλειστό Γυμναστήριο της Άνω Περαίας.
Η απομάκρυνση των νερών από τον οικισμό πρόκειται να γίνει αύριο Πέμπτη με την επέμβαση μηχανημάτων. Έγινε και σήμερα προσπάθεια αλλά απέτυχε.


Οι Ρομά όμως αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη καχυποψία την μεταφορά μηχανημάτων. Κι αυτό γιατί φοβούνται μήπως γίνει βίαιη απομάκρυνση των καλυβιών τους. Ως γνωστό η περιοχή που έχουν αυθαίρετα καταλάβει από χρόνια είναι μια περιοχή που αρχικά είχε διατεθεί από τον δήμο Θερμαϊκού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για χτίσιμο τμημάτων του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ένα σχέδιο που πλέον έχει ναυαγήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστροφή της χρήσης του χώρου στην κυριότητα του Δήμου. Εκτός τούτου όμως η συγκεκριμένη περιοχή έχει συμπεριληφθεί στα ακίνητα προς εκποίηση (βλέπε ξεπούλημα) από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλλον κατανοητή η καχυποψία των αθίγγανων της Περαίας αλλά οι πληροφορίες μας δεν συνηγορούν στην ενίσχυση αυτού του σεναρίου.
Η κοινωνική οργάνωση «Γέροντας Παίσιος», επικεφαλής της οποίας είναι ο δραστήριος παπάς του Τριλόφου παπα-Χρήστος Μήτσιος και η εθελοντική ομάδα «Από Καρδιάς», κάλυψαν με φαγητό τους ξεσπιτωμένους ενώ η διοίκηση φρόντισε να λειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης του γυμναστηρίου που τους φιλοξενεί προσωρινά.
Έγινε γνωστό πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους μεγάλους.
Σύμφωνα με ανάρτηση της δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης κ. Ελεάννας Ιωαννίδου ο καταυλισμός Ρομά είναι πλημμυρισμένος από την Κυριακή. Όπως κατήγγειλε η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Ελεάννα Ιωαννίδου, οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν κινητοποιηθεί αυτό το τριήμερο. Να όμως που η παρέμβασή τους στο Δήμο έφερε, έστω και πρόσκαιρο, αποτέλεσμα.






Οι φωτογραφίες είναι του  φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Αβραμίδη.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.