Επειδή απ' ότι διαβάζω στα τοπικά ενημερωτικά έντυπα πολλούς και διάφορους ''εξυπνάκηδες'' που ανακάλυψαν την Αμερική πρόσφατα και γράφουν για να γράψουν για το θέμα διάβρωσης των ακτών μας - αναφέρουν μάλιστα ως κύρια αιτία της περιβαλλοντολογικής αυτής καταστροφής, την επέκταση του αεροδιάδρομου 10/28, λησμονώντας τις παρεμβάσεις στον αιγιαλό της Αγίας Τριάδας, το αλιευτικό καταφύγιο των Ν.Επιβατών και πολλά άλλα...-...

Επειδή ο Τζων Karagöz,- σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο της Περαίας,ο οποίος αίφνης διάκειται φίλα προσκείμενος απέναντι του, άλλωστε αυτό επιβάλλει ο ''πολιτικός πολιτισμός''...ποιος τον έχασε για να τον βρουν όλοι οι παραστεκάμενοι, παρατρεχάμενοι, τσανάκια της εξουσίας, που προσδοκούν οφέλη μη αναδεικνύοντας πράγματα και καταστάσεις, με τις οποίες κατέβηκαν προεκλογικά ανεμίζοντας τες ως σημαίες εναντίον του Τζων Karagöz ...- δήλωσε πως θα κάνει τα τρία δυο της κατασκευαστικής εταιρείας που ανέλαβε την υποχρέωση να αποκαταστήσει την-ανεπανόρθωτη πια...-βλάβη που υπέστη το παραλιακό μέτωπο του δήμου και αυτό για προφανείς λογούς, καθώς όσο ήταν αντιπολίτευση ποτέ δεν άρθρωσε - γιατί δεν γνώριζε ...- λέξη για το θέμα, έχω να κάνω δυο, τρεις προτάσεις...

1. να αναζητήσουν τον Πάνο Ζέρβα, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος έχει καταθέσει πλήρες σχέδιο για την αποκατάσταση της - επαναλαμβάνω ανεπανόρθωτης πια...- βλάβης...ίσως με τα φώτα του να περιοριστεί το πρόβλημα.
2. να αναζητήσουν τον καθηγητή του ΕΜΠ Ι.Κουμαντάκη, ο οποίος εξ' αρχής - της εκτέλεσης κατασκευής του αεροδιάδρομου 10/28...- κατέθεσε το σκεπτικό του στα αρμόδια όργανα,τονίζοντας την ανησυχία του για την επερχόμενη - πλέον του βέβαιου...- περιβαλλοντολογική καταστροφή, εάν δεν τηρηθούν κανόνες που αφορούν την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων.
3. ας αναζητήσουν τον δήμαρχο του δήμου Αγίας Μαρίνας της Αίγινας - απ 'όπου και οι φωτο...- ώστε να τους οδηγήσει και να τους διαφωτίσει σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν...
παρακάτω ένα κείμενο-διαμαρτυρία που κατέθεσαν κάτοικοι του ομώνυμου δήμου..

Προς το
Δήμο Αίγινας
Υπόψη κου Δήμαρχου: κ. Σακιώτη Σάκη
Υπόψη κου Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου:
κ. Βάρτζελη Παν/τη
Αγία Μαρίνα 10/7/2012
Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε για ένα σημαντικό, για το χωριό και τις επιχειρήσεις μας θέμα, τη διάβρωση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας.
Θεωρούμε ότι σας είναι γνωστή ήδη η κατάντια της παραλίας μας ειδικά όσον αφορά το τμήμα της πλαζ που βρίσκεται μπροστά στα καταστήματά μας και συνδέεται ΑΜΕΣΑ με την οικονομική επιβίωση ή καταστροφή των επιχειρήσεών μας.
Αυτό που όμως δεν σας είναι γνωστό και παρατηρούμε καθημερινά να επιδεινώνεται είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σε 2 το πολύ 5 χρόνια δεν θα υπάρχει καθόλου άμμος μπροστά μας, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι και κατά συνέπεια η εμπορική κίνηση των καταστημάτων μας να εξαφανιστεί μαζί με την άμμο.
Σε λίγα περισσότερα χρόνια δε, θα έχει αλλάξει εντελώς η εικόνα της Παραλίας Αγίας Μαρίνας και σε τίποτα δεν θα θυμίζει τα καρτ ποστάλ του παρελθόντος, επηρεάζοντας, πιστεύουμε, σε μεγάλο βαθμό την τουριστική ανάπτυξη όλου του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Η καθημερινή παρατήρηση του φαινομένου, γνώμες ειδικών που συμβουλευτήκαμε αλλά και η απλή λογική μάς υποδεικνύουν ότι τα θαλάσσια χειμερινά ρεύματα μεταφέρουν την άμμο που «φεύγει» από την πλαζ μπροστά από τα ξενοδοχεία και τα καταστήματά μας και την εναποθέτουν στο αλιευτικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.
Η άμμος που μεταφέρεται & επικάθεται εκεί είναι τόσο πολλή, που για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο, το συγκεκριμένο καταφύγιο χρειάζεται εκβάθυνση για να μην κολλάνε οι βάρκες.
Με το παρόν έγγραφό μας από τον Δήμο Αίγινας και το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας:
ΖΗΤΟΥΜΕ
- επανέλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, για τη νομιμότητα και την τήρηση όλων των κανόνων κατά την κατασκευή του εν λόγω αλιευτικού καταφυγίου
- αντίγραφο του πλήρους φακέλου για την κατασκευή του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου, κάθε μελέτη κατασκευής, περιβαλλοντική ή άλλη και όλες τις σχετικές άδειες και έγγραφα.
Αφού μας παραδώσετε τα εν λόγω αντίγραφα, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη ιδιωτών ειδικών αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου, θα ελέγξουμε και εμείς με τη σειρά μας εάν αυτός ο τσιμεντένιος βραχίονας είναι η αιτία για την καταστροφή των επιχειρήσεων (& των κτηρίων μας στο άμεσο μέλλον).
Σε περίπτωση που πράγματι αυτή η κατασκευή είναι η αιτία για το κακό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, θα ζητήσουμε ευθύνες κατά παντός υπευθύνου και την ΑΜΕΣΗ κατεδάφιση της συγκεκριμένης κατασκευής που επηρεάζει το περιβάλλον, την παραλία μας και τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών και της Αγίας Μαρίνας. Σε αυτήν την περίπτωση η αποκατάσταση θα γίνει με φυσικό τρόπο εκμεταλλευόμενοι τα θαλάσσια ρεύματα και, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε 2-3 χρόνια θα έχουμε επανέλθει στα επίπεδα άμμου που είχαμε το 1990.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η κατασκευή ΔΕΝ είναι υπαίτια για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή, ζητούμε από τον Δήμο τη μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ΑΜΕΣΑ και την αποκατάσταση της ακτής με συμμετοχή της πληγείσας περιοχής μας σε σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Αποκατάστασης Διαβρωμένων Ακτών, τα οποία είναι εν ισχύ και για τα οποία υπάρχουν ειδικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το πρόβλημα υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.


καταλαβες Τζων Karagöz ;
εάν δεν κατάλαβες -που σίγουρα δεν κατάλαβες...- θα το νοιώσεις σύντομα.. .όταν θα υποχρεωθείς να προτείνεις- όπως ήδη δρομολογείται από το ''μοιραίο''...- ,η ακτογραμμή του πρώην δήμου Περαίας, να γίνει μόλος, για να μην κάνουμε παρέα με γοβιούς και σπαρους στα σπιτια μας...
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.