του ακτιβιστή

Με δελτίο τύπου που διενεμήθηκε σήμερα από την διοίκηση Θερμαϊκού, μεγάλη θεωρείται η επιτυχία που σημείωσε η τουριστική προβολή του Δήμου Θερμαϊκού εξαιτίας του χθεσινού "συμποσίου" που οργάνωσε η (ταλαιπωρημένη  διαχρονικά ) ΤΕΘ από κοινού με το Προξενείο της Ιορδανίας.
Δεν παραγνωρίζουμε πως όταν υπάρχει συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης στόχος και των δύο οργανωτών είναι η εκμετάλλευση της προβολής της για αμοιβαίο όφελος και ιδιαίτερα ενός εκάστου αυτών. Όταν η εκδήλωση αφορά την τουριστική προβολή γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι κοινός τόπος είναι η επιδίωξη αύξησης τουριστών. Δεν θα συμμεριστούμε την αισιόδοξη εκτίμηση του δελτίου τύπου του Δήμου Θερμαϊκού που θεωρεί πως  χτύπησε  φλέβα χρυσού. Και χωρίς να διαφωνούμε με την γενική διαπίστωση του δημάρχου πως πρέπει να στηριχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσέλκυσης και φιλοξενίας τουριστών, εκμεταλλευόμενοι τα 52 χιλιόμετρα της ακτογραμμής που διαθέτει ο Δήμος μας θα θέλαμε να αντιπαραθέσουμε κάποιες απορίες που γεννούν ερωτήσεις και  που μας μεταφέρθηκαν από   επιχειρηματίες της περιοχής:
  • Πόσο ρεαλιστική είναι η προοπτική να έχουμε τουρίστες από την Ιορδανία στον Δήμο Θερμαϊκού, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός τους στην χώρα μας είναι αμελητέος ή και ανύπαρκτος ; (Στοιχεία και αριθμοί 2013 ΣΕΤΕ)
  • Θεωρεί το τουριστικό επιτελείο του Δήμου πως είναι ρεαλιστικός στόχος η προσπάθεια του ανοίγματος μιας νέας (αμφισβητούμενης) αγοράς τουριστών από την επιδίωξη για ανάπτυξη και επέκταση των αφίξεων, επισκέψεων και διανυκτερεύσεων τουριστών από τις γειτονικές βαλκανικές κύρια χώρες που μαζί με την Ρωσία κατέχουν πάνω από των 30%  από τις 17,900,000 συνολικά αφίξεις;
  • Αλλά ακόμα κι αν παραβλέψουμε τα παραπάνω και αφήσουμε ασχολίαστη την διαρκή προσπάθεια της Ιορδανίας να αυξήσει τις   2.800.000 συνολικά αφίξεις τουριστών της με μια επιθετική τουριστική πολιτική στην Ελλάδα, ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος μας  (καθαριότητα, παραλίες) αυτή την εποχή που έχουμε συμπόσια και επίσημους προσκεκλημένους ; (Οι φωτο από χθεσινή κατάσταση των παραλιών μας λίγο μακρύτερα από τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης και χωρίς να επικεντρωθούμε στην καθαριότητα, στις διαρκείς πτώσεις ρεύματος, στην άθλια ποιότητα και ανεπαρκή ποσότητα του νερού κλπ)


Ας δούμε όμως το δελτίο τύπου ως έχει:

Μεγάλη η επιτυχία του Ελληνο- Ιορδανικού Συμποσίου για την τουριστική προβολή

Οι σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν για την επιχειρηματική –κυρίως τουριστική- συνεργασία ανάμεσα στο δήμο Θερμαϊκού και την Ιορδανία εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικού Συμποσίου που οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο ΧEΝΙΑ – Helios, στην παραλιακή οδό της Περαίας, η Τουριστική Εταιρεία του δήμου Θερμαϊκού και Προξενείο του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης για την περιοχή ο τουρισμός συνιστά μία από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες, πηγή πλούτου και διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης. «Οι φυσικές ομορφιές, τα 52 χιλιόμετρα της ακτογραμμής, η εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη της ιστορίας και των μνημείων είναι πλεονεκτήματα που παραμένουν έως σήμερα σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν η φιλικότητα και η κοινωνικότητα των ανθρώπων, αλλά και ο επαγγελματισμός των επιχειρηματιών. «Η περιοχή μας διαθέτει τα απαιτούμενα για την προσέλκυση και τη φιλοξενία επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στο δήμο αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια δυναμικά» είπε ο Γ. μαυρομάτης, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη διοργάνωση κι άλλων ανάλογων εκδηλώσεων στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά της η επίτιμη πρόξενος του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη Δέσποινα Μαντά υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών, που τα ενώνουν –όπως είπε- θρησκευτικοί και κοινωνικοί δεσμοί χιλιετιών.

Στην εκδήλωση για την Ιορδανία μίλησαν ο πατέρας Γρηγόριος, διευθυντής της ιερατικής σχολής Θεσσαλονίκης και η δημοσιογράφος Ντέπυ Χιωτοπούλου, ενώ στις τουριστικές δυνατότητες του δήμου Θερμαϊκού αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Τουριστικής Εταιρίας του δήμο Ιωσήφ Μισαλέμης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι αφενός προξενικών αρχών άλλων χωρών και αφετέρου τοπικών αρχών, φορέων και επιχειρήσεων.

Περαία, 18 Δεκεμβρίου 2014
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. η δημοσιογραφος παντως , απ οτι ακουσα...ηταν ....τηλεφωνητρια στον αγγελιοφορο!!!! (και μαλλον φανηκε!!!) το δυστυχημα ειναι οτι δεν εχουμε αντιληφθει οτι μπορεις να τα πετυχεις μονο με αληθειες ,γνωση των συνθηκων...και στοχους υγιεις και εφικτους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.