Μια ρεαλιστική ανάλυση του διακεκριμένου Αμερικανού Νομπελίστα Οικονομολόγου Paul Krugman σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη για το χρέος και τις επιλογές.
Το άρθρο -ανάλυση δημοσιεύθηκε σήμερα 30.1.15 στους New York Times 

Ελεύθερη μετάφραση - απόδοση από τον ακτιβιστή


Στα πέντε χρόνια (!) που έχουν περάσει από τότε που άρχισε η κρίση του ευρώ, καθαρή σκέψη ήταν σε ιδιαίτερα σύντομο ανεφοδιασμό. Αλλά αυτή η ασάφεια πρέπει τώρα να τερματιστεί. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα θέτουν μια θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορεί να αφήσει τους μύθους και την ηθικολογία του παρελθόντος, και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα με έναν τρόπο που να σέβεται τις βασικές αξίες της ηπείρου; Αν όχι, το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα - η προσπάθεια για την οικοδόμηση της ειρήνης και της δημοκρατίας μέσω της κοινής ευημερίας - θα υποστεί ένα φοβερό, και ίσως θανάσιμο πλήγμα.

Πρώτον, σχετικά με αυτούς τους μύθους: Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι τα δάνεια που έχει λάβει η Αθήνα από το ξέσπασμα της κρίσης έχουν χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του ελληνικού κράτους.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που δανείζεται η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί απλά για να πληρώσει τόκους και κεφάλαιο του χρέους. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερο από τα χρήματα που πηγαίνουν στην Ελλάδα έχουν ανακυκλωθεί με αυτόν τον τρόπο: η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει περισσότερα έσοδα από ό, τι δαπανά για πράγματα εκτός από τόκους, και παραδίδοντάς τα επιπλέον κεφάλαια πίσω στους πιστωτές.

Ή για να υπεραπλουστεύσω κάπως τα πράγματα, μπορείτε να σκεφτείτε την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως τη συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης, να γίνεται όχι για την Ελλάδα, αλλά για τις πιστώτριες κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες, με την ελληνική κυβέρνηση να λειτουργεί απλώς ως μεσάζων - και τους έλληνες πολίτες, που έχουν δει μια καταστροφική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, να προβαίνουν όλο και σε περισσότερες θυσίες, έτσι ώστε να εισφέρουν κεφάλαια για το εν λόγω σχέδιο διάσωσης.

Ένας τρόπος για να σκεφτούμε τις απαιτήσεις της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θέλει μια μείωση στο μέγεθος αυτής της συμβολής. Κανείς δεν θέλει στην Ελλάδα να ξοδεύουν περισσότερα από ό, τι χρειάζεται και όλα αυτά να είναι πάνω στο τραπέζι, θα πρέπει να δαπανούν λιγότερα για τόκους και περισσότερο σε πράγματα όπως η υγειονομική περίθαλψη και η αρωγή προς τους φτωχούς. Και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα που υπερβαίνει το 25%.

Αλλά δεν είναι έχει την υποχρέωση η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη που δικές της κυβερνήσεις έχουν υπέρμετρα συσσωρεύσει; Εδώ είναι που μπαίνει η ηθική σκοπιά.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα (ή ακριβέστερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση που κυβέρνησε τη χώρα από το 2004 έως το 2009) δανείστηκε εθελοντικά τεράστια ποσά. Είναι επίσης αλήθεια, ωστόσο, ότι και οι τράπεζες στη Γερμανία και αλλού δάνεισαν οικειοθελώς στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρήματα. Θα περιμέναμε κανονικά και τις δύο πλευρές που έκαναν την ίδια κακή εκτίμηση να πληρώσουν το τίμημα. Αλλά οι ιδιώτες δανειστές έχουν σε μεγάλο βαθμό διασωθεί ( με ένα «κούρεμα» στις απαιτήσεις τους το 2012 ). Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να πληρώνει.

Τώρα, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πλήρως το χρέος. Γιατί λοιπόν να μην αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και να μειωθούν οι απαιτήσεις σε ένα επίπεδο που δεν θα επιβάλει ατελείωτη ταλαιπωρία; Είναι ο στόχος να καταστεί η Ελλάδα παράδειγμα για άλλους δανειολήπτες; Αν ναι, πώς συνάδει αυτό με τις αξίες που υποτίθεται ότι έχει μια ένωση κυρίαρχων, δημοκρατικών κρατών;

Το αντίτιμο (κόστος) γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν θα εξετάσουμε γιατί οι πιστωτές στην Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν ισχύ. Αν ήταν απλά ένα θέμα για τα δημόσια οικονομικά, η Ελλάδα θα μπορούσε απλά να κηρύξει πτώχευση. Θα πρέπει να αποκοπεί από νέα δάνεια, αλλά θα σταματήσει επίσης την εξόφληση υφιστάμενων οφειλών, καθώς η ρευστότητα θα βελτιώσει πραγματικά.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα, ωστόσο, είναι η ευθραυστότητα των τραπεζών της, οι οποίες επί του παρόντος (όπως οι τράπεζες σε όλη τη ζώνη του ευρώ) εξαρτώνται από πρόσβαση σε πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διακοπή της ροής των πιστώσεων θα οδηγούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πιθανότατα στην κατάρρευση. Όσο όμως μένει στο ευρώ, η Ελλάδα χρειάζεται την καλή θέληση της κεντρικής τράπεζας, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας και άλλων πιστωτριών χωρών.


Αλλά σκεφτείτε το πώς παίζονται οι διαπραγματεύσεις χρέους. Είναι πραγματικά προετοιμασμένη η Γερμανία, στην πραγματικότητα, να πει σε μια σύμμαχο ευρωπαϊκή δημοκρατία, "Πλήρωσε γιατί αλλιώς θα καταστρέψω το τραπεζικό σου σύστημα;"

Και σκεφτείτε τι θα συμβεί αν η νέα ελληνική κυβέρνηση - η οποία, μετά από όλα, εξελέγη με την υπόσχεση να τελειώσει με την λιτότητα - να αρνείται να ενδώσει; Με αυτόν τον τρόπο, βρισκόμαστε πολύ εύκολα, μπροστά σε μια αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Αντικειμενικά, την επίλυση αυτής της κατάστασης, θα πρέπει να είναι σκληρή. Αν και κανένας δεν το ξέρει, η Ελλάδα έχει πράγματι σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Μισθοί και έξοδα έχουν μειωθεί δραματικά, έτσι ώστε, σε αυτό το σημείο, η λιτότητα είναι το κύριο στοιχείο που καθυστερεί την οικονομία. Έτσι, αυτό που χρειάζεται είναι απλή: Αφήστε την Ελλάδα να τρέχει με μικρότερα αλλά θετικά πλεονάσματα, που θα απαλλάξουν τους Έλληνες από τον πόνο, και αφήστε τη νέα κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της, και να εκτονώσει τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που περιμένουν στα παρασκήνια. Εν τω μεταξύ, το κόστος για τους φορολογούμενους των κρατών πιστωτών - που ποτέ δεν επρόκειτο να πάρει την πλήρη αξία του χρέους - θα είναι ελάχιστες.

Κάνοντας το σωστό , ωστόσο, απαιτείται από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι, και ειδικότερα οι Γερμανοί, να εγκαταλείψουν τους αυτο-συντηρούμενους μύθους τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την ηθικολογία για ανάλυση.

Μπορούν να το κάνουν; Θα δούμε σύντομα.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.