Συγκλονιστικές, ήταν οι συγκεντρώσεις πολιτών κατά της λιτότητας και των μνημονίων, που διοργανώθηκαν σε Ελλάδα και πόλεις της Ευρώπης την Κυριακή. Οι πολίτες «άκουσαν» για ακόμη μία φορά το κάλεσμα μέσω των social media και βγήκαν στους δρόμους. Με σύνθημα «Δε μασάμε στους εκβιασμούς - Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε» οι Έλληνες πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά των μνημονίων στους ισχυρούς της Ευρώπης, μια ημέρα πριν το κρίσιμο σημερινό Eurogroup.

Η συγκέντρωση κατά της λιτότητας στη Θεσσαλονίκη

Μετά το συλλαλητήριο που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης (11/2/2015) στον Λευκό Πύργο, σε ένδειξη συμπαράστασης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ρύθμιση του δημόσιου χρέους οι Θεσσαλονικείς έδωσαν για μία ακόμη φορά δυναμικό παρών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (15/2/2015) κατά της λιτότητας και των μνημονίων.
Οι διαδηλωτές που σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας ήταν περίπου 8.000 διαδήλωσαν γύρω από τον Λευκό Πύργο. Μάλιστα, έψαλλαν και τον εθνικό ύμνο συνοδεία του στρατιωτικού αγήματος που βρέθηκε στον Λευκό Πύργο για την υποστολή της σημαίας.
Στην αρχή, μόλις το άγημα έκανε την εμφάνισή του για την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας από τον Λευκό Πύργο, κάποιοι παραξενεύτηκαν. Γρήγορα όμως έγιναν, όλοι μαζί, μία «γροθιά» και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

H συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Η συγκέντρωση στην Αθήνα που ξεκίνησε στις 17:00 στην πλατεία Συντάγματος με σύνθημα «Δεν φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε, λέμε όχι στη λιτότητα, υψώνουμε τη φωνή μας και επιλέγουμε την αξιοπρέπεια», με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 διαδηλωτών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής (15/2/2015).
Οι συγκεντρωμένοι με ελληνικές σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ζήτησαν μια «ανάσα αξιοπρέπειας», διαδηλώνοντας για την κατάργηση του προγράμματος της λιτότητας. Η παρουσία των πολιτών κινήθηκε μάλιστα και στα... καρναβαλικά πλαίσια των ημερών. Την τιμητική τους είχαν, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας.

Στη Λάρισα

Αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, εκατοντάδες Λαρισαίοι βρέθηκαν για μία ακόμη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης και έστειλαν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει του αυριανού (16/2/2015) Eurogroup.
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν από μικρά παιδιά έως και ηλικιωμένοι, που συζήτησαν τις εξελίξεις, εκφράζοντας άλλοτε αισιοδοξία για την έκβαση της ελληνικής «μάχης» και άλλοτε προβληματισμό.

Στη Λαμία 

Δυναμικό παρών έδωσαν και οι πολίτες της Λαμίας στην πλατεία Πάρκου.

Συγκεντρώσεις στην Κρήτη 


Υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης τάχθηκαν και οι πολίτες της Κρήτης που έδωσαν δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν μία μέρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο προκειμένου να διαδηλώσει κατά του προγράμματος της λιτότητας και να υποστηρίξει την κυβέρνηση.

Συγκέντρωση και πορεία στο Ρέθυμνο

Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου.
Με συνθήματα όπως «τέλος στην λιτότητα», «όχι στον εκβιασμό-ούτε ένα βήμα πίσω», οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν από το Δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης ενώ στην συνέχεια επέστρεψαν στην αφετηρία και πραγματοποιήσαν λαϊκή συνέλευση.


Μαζικό «Όχι στη λιτότητα» από τους Χανιώτες

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγοράς.
Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα των διοργανωτών για υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, «για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

Στην Ήπειρο

Συγκεντρώσεις ενάντια στην λιτότητα πραγματοποιήθηκαν σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, 'Αρτα και Πρέβεζα με τους πολίτες της Ηπείρου να ζητούν και αυτοί «ανάσα αξιοπρέπειας».
Στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής στις κεντρικές πλατείες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το βλέμμα στραμμένο στην διαπραγμάτευση που κυριάρχησε στις συζητήσεις τους.
Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και την στήριξη τους στην Κυβέρνηση.

Σε Πάτρα και δυτική Ελλάδα 

Μεγάλος ήταν ο αριθμός πολιτών που συγκεντρώθηκε απόψε (15/2/2015) στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, ενόψει του αυριανού (16/2) Eurogroup για την Ελλάδα και προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, που μεταξύ άλλων έγραφαν «τέρμα στην λιτότητα και την ανεργία, η Ελλάδα δεν είναι αποικία», καθώς και ελληνικές σημαίες.
Συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο αλλά και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ελλάδας.
Συγκέντρωση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν και οι πολίτες του Ναυπλίου.

Ο Γλέζος σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Mε βασικό ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στις Βρυξέλλες συγκέντρωση διαμαρτυρίας "κατά των πολιτικών λιτότητας", αλλά και "αλληλεγγύης" προς τον ελληνικό λαό.

Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος εκατοντάδες Έλληνες και Βέλγοι πολίτες ενώ τον λόγο έλαβαν και Βέλγοι συνδικαλιστές. Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο Μ. Γλέζος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε μαζεμένοι μπροστά στο χρηματιστήριο, ως αντίδραση απέναντι στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έτρεξαν όλοι να το σώσουν ληστεύοντας τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς".

Χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους για την Ελλάδα

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, 2.000 σύμφωνα με την αστυνομία, εξέφρασαν στο Παρίσι την υποστήριξή τους προς τον "έλληνα Δαυίδ" κατά του "χρηματοοικονομικού Γολιάθ" σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από παρατάξεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία του Παλέ Ρουαγιάλκρατώντας σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), του κινήματος Ευρώπη Οικολογία οι Πράσινοι και του νεοϊδρυθέντος Nouvelle Donne.

"Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται για το μέλλον του, κατά των αντιδημοκρατικών επιθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών", εξήγησε η Νορντίν Ιντίρ, των Jeunesses Communistes. "Μία άλλη πολιτική είναι δυνατή με βάση την κατανομή του πλούτου, αλλά χρειάζεται να αλλάξει το ευρωπαϊκό λογισμικό, και η Ελλάδα ίσως ανοίγει τώρα ένα ρήγμα".


Στη Μασσαλία, περί τους 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά των "εντολών της τρόικα".


Συγκέντρωση στην Τραφάλγκαρ του Λονδίνου





Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε πόλεις της Ευρώπης
Με κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων να είναι «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας - Ούτε βήμα πίσω - Θα νικήσουμε», διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις Ευρωπαίων πολιτών σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης οι οποίοι ζήτησαν και αυτοί τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας.

Εδιμβούργο



Παρίσι




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.