Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
Τόση δημοκρατία στην ευρωζώνη δεν αντέχεται πλέον! Θα σκάσουμε από την δημοκρατία στην ευρωπαϊκή περιοχή, όπου ανασυσταίνεται ως απόλυτη φάρσα το «δημοκρατικό πνεύμα» του γραφειοκρατικού οικοδομήματος της ΕΣΣΔ!
Τελικά η λεγόμενη επανένωση της Ευρώπης μοιάζει να δομείται στη βάση ενός μεταδιπολικού παραδόξου: οι αριστεροί - στην πλειονότητά τους - να δομούν την πολιτική τους ταυτότητα σε αντιδιαστολή με τον σταλινισμό, ενώ οι δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι όλων των αποχρώσεων να ενστερνίζονται το πνεύμα, την ηγεμονική λογική, πρακτική και αλήθεια του σταλινισμού, απορρίπτοντας ασφαλώς το κοινωνικό του μοντέλο!
Τι προκύπτει από αυτό αναγνώστη μου; Νεοφασισμός με κυριολεκτικούς όρους, σύμφωνους με την αρχαιολογία και γενεαλογία της φασιστικής τάξης πραγμάτων. Δεν υπερβάλω …θα μπορούσα να σού αποδείξω καί ιστορικά καί φιλοσοφικά καί σύμφωνα με την πολιτική μεθοδολογία την συνάφεια, αλλά δεν ξέρω ποιόν και σε τι θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή μια τέτοια ανάλυση!   
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ή/και μεγέθυνση των περιορισμών για αγορά ομολόγων και έκδοση εντόκων γραμματίων, αποτελεί ένα πολιτικό τεχνούργημα σταλινικής εμπνεύσεως.
Πώς να σού το πω, διαβάζοντας την απόφαση ένοιωσα να ζούμε μεγάλες στιγμές δημοκρατίας στην ευρωσοβιετίζουσα ζώνη μας! Ψήφισες διαφορετικά από την «γραμμή του Βερολίνου» που εκφράζει ασφαλώς και αυθεντικώς η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και η ΕΚΤ; Αναζήτησες μια εναλλακτική, πολιτική λύση για να αντιμετωπίσεις το οξύ Κοινωνικό σου Ζήτημα που προκαλεί η στρατηγική εσωτερικής υποτίμησης σε μια χώρα υπό ευρωσυντεταγμένη πτώχευση; Σε στραγγαλίζω! Σε εκβιάζω με άμεσο οικονομικό θάνατο, τώρα που το ευρωπαϊκό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μοιάζει να μην διατρέχει πλέον σοβαρό κίνδυνο από την τυπική κήρυξη της χρεοκοπίας σου, η οποία ωστόσο δεν θα μπορούσε πλέον να είναι μια κλασική μορφή κρατικής χρεοκοπίας!
Γιατί το κάνω; Γιατί η ΕΚΤ αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι της αυτοεκπληρούμενης προφητείας περί μη-συντεταγμένης χρεοκοπίας, αν δεν εφαρμοστεί το τελευταίο μνημόνιο; Γιατί αναπτύσσεται από τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της ΕΕ η διαλεκτική του Robert Merton, όπως αυτή διατυπώθηκε στην «Κοινωνική Θεωρία και Κοινωνική Διάρθρωση» (1949);
Γιατί έρχεται η ΕΚΤ να παίξει τον ρόλο ενός  ανάρμοστου θεσμικώς προφήτη της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οποίος αποκλείοντας την χώρα μας από την ζωτική ευρωρευστότητα, μεγεθύνει την απειλή για άμεση μη-συντεταγμένη πτώχευση, στη θέση της «συντεταγμένης» που υπηρετεί το «πρόγραμμα προσαρμογής»;
Δεν γνωρίζουν οι θεσμοί της τρόικας που εμπλέκονται στο «πρόγραμμα» πως, όπως θαυμάσια σημείωνε ο  Robert Merton, η αυτοεκπληρούμενη προφητεία (περί ελληνικής χρεοκοπίας στην περίπτωσή μας) είναι, στην αρχή, ένας φαύλος ορισμός της κατάστασης που προκαλεί μια νέα συμπεριφορά η οποία κάνει την αρχική ψευδή αντίληψη να βγαίνει «αληθινή»; Και ότι αυτή ακριβώς η προσχηματική ισχύς της αυτοεκπληρούμενης προφητείας διαιωνίζει την λανθασμένη αντίληψη, επειδή ο προφήτης (ΕΚΤ) θα αναφέρει την πραγματική πορεία των γεγονότων ως απόδειξη ότι είχε δίκιο από την αρχή;
Το γνωρίζουν ασφαλώς και αυτό επιδιώκουν: Μόνον στο βαθμό που η Νέα «αντιμνημονιακή» Κυβέρνηση της Ελλάδας αποδεχτεί πλήρως και ρητώς το πνεύμα (: την πολιτική φιλοσοφία) και το γράμμα των μνημονίων που συνομολόγησαν με την τρόικα οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ελληνικής κρίσης - των κομμάτων, δηλαδή, που αποδοκιμάστηκαν μόλις προχθές στις γενικές εκλογές - η ΕΚΤ θα αποδεχόταν με τη σειρά της πως δεν υφίσταται πιστωτικός κίνδυνος και δεν θα στραγγάλιζε με τα ίδια της τα χέρια μια εθνική οικονομία που όπως δηλώνουν οι «θεσμοί» πασχίζουν να σώσουν από την χρεοκοπία!!!
Έ, αυτός δεν είναι ο διαλεκτικός πυρήνας του σταλινισμού; Είναι, αρκεί να το δεις πολιτικά (και να το αντιμετωπίσεις πολιτικά) και όχι τεχνοκρατικά/ γραφειοκρατικά όπως φαίνεται να το βλέπει δυστυχώς καί η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγουμένων.
Τι λένε αυτοί οι περίφημοι «κύκλοι» της νέας μας, αριστερού μάλιστα χαρακτήρα, κυβέρνησης; Η απόφαση της ΕΚΤ «δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα… η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου»! Αν και ο αρμόδιος υπουργός κ. Δραγασάκης «δυσφορεί», υποστηρίζοντας πως οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ δεν αντιστοιχίζονται με τη συμφωνία του Eurogroup!
Λυπάμαι, οι «κύκλοι» της κυβέρνησης- Τσίπρα δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους «κύκλους» των προηγούμενων κυβερνήσεων της κρίσης! Αντί να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα της απόφασης της ΕΚΤ, σπεύδουν να το δικαιολογήσουν γραφειοκρατικώς, με εσφαλμένο μάλιστα νομικώς τρόπο, πέραν του οικονομικού χαρακτήρα ψεύδους!  
Αγαπητοί φίλοι της κυβέρνησης-Τσίπρα, έτσι προσαρμόζεστε απολύτως στην πολιτική διαδικασία υποτέλειας, δια την καταγγελία της οποίας στον ελληνικό λαό κερδίσατε πριν από λίγες ημέρες τις εκλογές! Η σταλινική μορφή συμμόρφωσής (σας) στην ακραίου χαρακτήρα εκβιαστική βούληση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης, εμφανίζεται σαν κάτι φυσιολογικό και μη-προβληματικό με δημοκρατικούς όρους! Και όμως είναι! Προφανώς δεν καταλαβαίνετε ή δεν σας ενδιαφέρει να καταλάβετε πώς έτσι καταργείται η σημασία των εκλογών στην Ελλάδα…
Έρχεστε με την σημερινή σας, δήθεν ψύχραιμη και τεχνοκρατική, αντίδραση - των «κυβερνητικών κύκλων» - να νομιμοποιήσετε πολιτικά μια μαφιόζικου χαρακτήρα συμπεριφορά, από τους «θεσμούς» συνολικά ασφαλώς, προς εσάς! Γιατί το κάνετε; Γιατί άραγε να θέλετε να επιβεβαιώσετε με την μη-πολιτική σας, σημερινή στάση πως οι εκλογές δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς συντεταγμένης ευρωχρεοκοπίας;
Γιατί έρχεστε σήμερα να συμβάλετε στην δημιουργία μιας νεοσταλινικού τύπου εντύπωσης πως οι εκλογές δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αν βρίσκεσαι σε μια οικονομική και νομισματική ένωση; Πώς με αυτή τη στάση θα υπηρετήσεις την δημοκρατική αναγκαιότητα της μετάβασης από την δικτατορική  οικονομική και νομισματική ένωση σε μια δημοκρατική πολιτική, δημοσιονομική και τραπεζική ένωση;
Αν θεωρήσεις - «κυβερνητικέ κύκλε» - πως η μη-συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.), και η άρνηση στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, αποτελούν μήνυμα προς την πλευρά του Eurogroup και όχι του ελληνικού λαού και όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών λαών, να εγκαταλείψουν τις προσδοκίες τους πως μέσω εκλογών θα μπορούσαν να μεταβάλουν το καθεστώς λιτότητας και μεγεθυνόμενης ανισότητας στην ΕΕ, προφανώς ευθυγραμμίζεσαι με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις της δεξιάς, κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.

Προφανώς εγκαταλείπεις την επιχείρηση πολιτικοποίησης της ελληνικής κρίσης! Προφανώς δεν έχεις σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις προάλλες τις εκλογές! Προφανώς κάτι σοβαρό συμβαίνει στην κυβέρνηση με κορμό την αριστερά! Προφανώς η ευρωσοβιετίζουσα ζώνη της ΕΕ, που σφίγγει τον ΣΥΡΙΖΑ, μωραίνει του «κυβερνητικούς του κύκλους», όπως αναλογικά μωραίνει η ευρωζώνη ον βούλεται απολέσαι! … 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.