Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
Πρώτα το υποδήλωσα με λεπτότητα, κατόπιν το προδήλωσα με διακριτικότητα, τώρα θα το καταδηλώσω με οξύτητα: στις λειτουργούσες δημοκρατίες η πληροφορία έχει πρόσωπο και θεσμική μορφή και έκφραση!
Στις λειτουργούσες δημοκρατίες η κυβερνητική (πολιτική) επικοινωνία δεν διεξάγεται από «κυβερνητικούς κύκλους» και «κυβερνητικές πηγές»!
Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν κυβερνούν με την διασπορά φημών, αλλά με την παραγωγή ειδήσεων και την υπεύθυνη και θεσμικώς ορθή κριτική σε ειδήσεις!
Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν παίζουν λαϊκιστικά παιχνίδια και δεν στήνουν πανηγύρια για την ανύψωση του «social mood» μέσω ανώνυμων διαδόσεων! Αν θέλεις να κάνεις τέτοιου είδους παιχνίδια, κάντο με προσωπικό και κυβερνητικό κόστος, αρμόδιε φορέα κυβερνητικής εξουσίας! Δεν υπάρχει χειρότερη φάρα κυβερνητών από εκείνους που φροντίζουν να μην επωμίζονται με εντιμότητα το κόστος των πληροφοριών και εκτιμήσεων, που μεταφέρονται από την κυβέρνηση στον λαό, δια των ΜΜΕ ασφαλώς! Αυτοί είναι βέβαιον πως δεν τα πάνε καλά με την δημοκρατία.
Ο δημοκράτης κυβερνήτης πληροφορεί και εκφράζει γνώμη έντιμα και επώνυμα. Κάθε πληροφορία έχει σε κάθε περίπτωση πολιτικό κόστος, το οποίο αυξάνει στο μέτρο που τα γεγονότα διαψεύσουν την ειδησεογραφικού τύπου πληροφορία ή την κυβερνητική εκτίμηση. Με την επικοινωνιακή στρατηγική δομημένη στις «κυβερνητικές πηγές» ή στους «κυβερνητικούς κύκλους» περνάμε την ευθύνη της εσφαλμένης πληροφόρησης, προσέγγισης, παρεξήγησης ή  εξαπάτησης στα ΜΜΕ και εμείς οι κυβερνητικοί απαλλασσόμαστε από το κόστος. Εμείς προσωπικά, θεσμικά, δεν είπαμε τίποτε, δεν δηλώσαμε τίποτε, δεν σφάλαμε, δεν παραπληροφορήσαμε δεν εξαπατήσαμε στην δημιουργία ενός θετικού, ανακουφιστικού ή/και ενθουσιώδους, «social mood» … ας αναζητηθούν οι ευθύνες στις ανώνυμες  «κυβερνητικές πηγές» και στους «κυβερνητικούς κύκλους», δηλαδή στη σχέση του δημοσιογράφου με τον αόριστο και αόρατο πληροφοριοδότη του, δηλαδή κάπου έξω από την κυβερνητική δομή - σε μια παρακυβερνητική δομή και όχι σε έναν συγκεκριμένο κυβερνητικό παράγοντα, ή σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό θεσμό, ή σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό όργανο!
Αυτή η παρακυβερνητική δομή τείνει στην κυριαρχία μιας παρακυβέρνησης, η οποία τελικά είναι αυτή που δομεί την πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης, προσδίδοντας στην δημοκρατική πολιτεία τον χαρακτήρα παραδημοκρατίας: Μιας δημοκρατίας της παραπληροφόρησης, βασίλειο της διασποράς των φημών, στη θέση των  υπευθύνων ειδήσεων, από την πλευρά μιας κυβέρνησης που δεσμεύτηκε στην δημοκρατική αρχή να πολιτεύεται με κανόνα την ειλικρίνεια και την διαφάνεια.
Καθαρά: οι «κυβερνητικές πηγές» και οι «κυβερνητικοί κύκλοι» της κυβέρνησης Τσίπρα κατατείνουν στην δημιουργία μιας παρακυβέρνησης, η οποία πολιτεύεται (επικοινωνιακώς) στη βάση της αντιδραστικής και ολοκληρωτικής Κοινωνικοοικονομικής Θεωρίας (Socionomic theory). Σύμφωνα  με αυτήν το «κοινωνικό αίσθημα» προσδιορίζει και διαμορφώνει τον χαρακτήρα των κοινωνικών γεγονότων (: Socionomic theory proposes that social mood governs the character of social events). Άρα… τα χάλια σας, είστε σταλινικοί, αριστεροί φασίστες ή απλώς ανόητοι που μιμείστε δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο τις χειρότερες στιγμές των προηγούμενων κυβερνήσεων;
Κύριοι, που διαμορφώνετε αυτού του είδους την πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης Τσίπρα, πετυχαίνετε να απογοητεύετε καθημερινά όσους δημοκράτες σας στηρίξαμε και σας στηρίζουμε! Γιατί το κάνετε; Γιατί παίξατε ξανά με το «κοινωνικοοικονομικό ολοκλήρωμα» που προσβάλει την δημοκρατική δομή - και τον δημοκράτη υποστηρικτή σας, ασφαλώς;
Γιατί «κυβερνητικές πηγές» και «κυβερνητικοί κύκλοι» διαδίδατε πως «η υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας - Μόσχας για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream, - που δεν θα λέγεται πλέον έτσι - από την Ελλάδα ενδέχεται να φέρει άμεσα στα δημόσια ταμεία έως και 5 δισ. ευρώ; Συνεχίζοντας μάλιστα το παραμύθι και λέγοντας πως αυτά «τα κεφάλαια θα αποτελούν προκαταβολή των κερδών που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης!!!
Δεν ξέρατε πως παραπληροφορείτε και χρειαζόταν να έρθει σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να σας «εξευτελίσει» ως κοινούς γκεμπελίσκους, δηλώνοντας πως «Όχι δεν υπήρξε (τέτοια συμφωνία)» -δεν υπήρξε συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου;
Το ξέρατε και είναι η πολλοστή φορά που μετέρχεστε αυτή την κοινωνικοοικονομική μέθοδο παραπληροφόρησης, αυτόν τον ολοκληρωτισμό! Άλλωστε, είπαμε, είστε ανώνυμοι και αόριστοι κύκλοι και το ανώνυμο και αόριστο δεν εξευτελίζεται, παρότι εξευτελίζεται με αυτόν τον τρόπο η δημοκρατία. Τώρα μπορείτε να πάρετε θέση επώνυμα στο ζήτημα, άλλωστε εσείς δεν διαδώσατε επωνύμως τις ανυπόστατες φήμες ως είδηση! Ο δημοσιογράφος το έπραξε πίνοντας νεράκι από την πηγή σας και κυκλοφορώντας στους κύκλους σας!

Σταματήστε αυτή την αηδία, σταματήστε αυτόν τον ολοκληρωτισμό, σταματήστε και αλλάξτε μοντέλο και μεθοδολογία πολιτικής επικοινωνίας όσο είναι ακόμη νωρίς! Σε λίγο θα είναι πολύ αργά για να διορθώσετε την ζημιά στην δημοκρατική σας υγεία και στο δημοκρατικό εκλογικό σώμα που σας έφερε στα πράγματα! 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.