Να πάψουν οι παραγωγοί να κινδυνεύουν με αυτόφωρο, όποτε γίνεται αγορά Χωρίς Μεσάζοντες, είναι ο βασικός στόχος των δομών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, όπως εκφράστηκε στο πανελλαδικό διήμερο αλληλεγγύης στο Γεωπονικό, ενώ επίκειται συνάντηση συντονιστικής ομάδας τις επόμενες ημέρες. Η καταστολή στις αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, με τελευταίες αυτές σε Καλαμαριά και Γλυφάδα, έχουν κινητοποιήσει δομές, παραγωγούς και πολίτες που θέλουν να διεκδικήσουν συγκροτημένα, τη διαφοροποίηση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο μετά τη θέσπιση του νόμου 4264 πέρυσι, έχει δυσκολέψει πολύ τη διαδικασία.

"Όταν ξεκίνησε το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, ο νόμος που ίσχυε ήταν ο 2323 του 1995. Σύμφωνα με τον 2323, οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν τα προϊόντα τους χωρίς τους περιορισμούς που υπάρχουν τώρα", λέει στην "Α" η δικηγόρος Βίβιαν Γλένη. Οι περιορισμοί είναι πολλοί, με αποκορύφωμα το άρθρο 25 του τωρινού νόμου 4264, σύμφωνα με το οποίο "δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων". Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς αναλογιστεί ότι, "με τον 'Καλλικράτη' και τη συγχώνευση των Δήμων, ελάχιστοι είναι εκείνοι όπου μπορεί να γίνει η αγορά", συμπληρώνει ο Βασίλης Ρίζος από την Αλληλεγγύη για Όλους.

 

Άλλαξε συνειδήσεις

Το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες έχει ήδη πετύχει πολλά. Το σημείο που βρίσκεται η προσπάθεια αποτυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γλυφάδα. "Αφού εξαντλήθηκαν όλες οι πιθανότητες να γίνει η αγορά εκεί όπου είχε προγραμματιστεί, ακολούθησε συνέλευση των παραγωγών. Είχα πάρα πολύ άγχος για την αντίδρασή τους, γιατί είχαν έρθει από μακριά. Θα μπορούσαν να μας βρίσουν. Όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά είπαν να πάμε 'όλοι μαζί' στο Ελληνικό", αναφέρει ο Β. Ρίζος, περιγράφοντας και αποδεικνύοντας ότι οι συνειδήσεις αλλάζουν. Οι παραγωγοί είναι τόσο θετικοί απέναντι στην προσπάθεια διότι, όπως εξηγεί ο παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία Βασίλης Λαμπρόπουλος, "αντί να πουλήσουν οι παραγωγοί προϊόντα στον μεγαλέμπορο σε χαμηλές τιμές και αντί επιταγών που προβλέπουν πληρωμή μετά από 6 μήνες, εμείς μεταφέρουμε τα προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές μεν, σε υψηλότερες όμως απ' ό,τι θα μας πλήρωνε ο έμπορος".

Η ανησυχία που προκύπτει από τη ματαίωση των αγορών σε Καλαμαριά και Γλυφάδα είναι το "copy paste που μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι 'πράσινοι' και 'μπλε' δήμοι", όπως αναφέρει ο Β. Λαμπρόπουλος. Όσο εντείνονται λοιπόν τα φαινόμενα καταστολής τόσο πιο πολύ γίνεται επιτακτική η ανάγκη ώστε "το κίνημα να μπει στον ρόλο του συνομιλητή με τη νέα κυβέρνηση. Μέχρι πρότινος οι προηγούμενες κυβερνήσεις βρίσκονταν σε αντιπαράθεση μαζί μας και είχαν κλειστές τις πόρτες", τονίζει ο Β. Ρίζος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη δημιουργία συντονιστικού με στόχο τη συλλογική διεκδίκηση από το υπουργείο ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου είχε εκφραστεί θετικά στο πανελλαδική διήμερο στο Γεωπονικό και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

 

Μετά την κοινωνική, η θεσμική νομιμοποίηση

Το ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τη Β. Γλένη, τη συνέχεια της κοινωνικής νομιμοποίησης του κινήματος. Η κοινωνική νομιμοποίηση επιτεύχθηκε γιατί κατάφερε και "ενίσχυσε τους μικρούς παραγωγούς, έδωσε δυνατότητα πρόσβασης στην τροφή ακόμη και στους μη έχοντες, μέσα από την προσφορά ενός μέρους της παραγωγής, ενίσχυσε συνολικά την αλληλέγγυα οικονομία εισάγοντας ένα νέο μοντέλο". Το ζητούμενο πλέον, σύμφωνα με τη Β. Γλένη, είναι "να θεσμοθετήσει τις κατακτήσεις του". Πρώτο καθοριστικό βήμα είναι η πραγματοποίησή του συντονιστικού ώστε να ακολουθήσουν οι συνομιλίες με τα αρμόδια υπουργεία (ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης). Η κατάργηση περιοριστικών διατάξεων όπως το άρθρο 25 του νόμου 4264, βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων, ωστόσο υπάρχει και το όραμα, όπου η εξαίρεση θα έχει γίνει κανόνας. Αλληλέγγυες δηλαδή αγορές που θα είναι θεσμοθετημένες από περιφέρειες και δήμους, θα έχουν τον δικό τους χώρο, τις δικές τους μέρες, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους πρόβλημα με τις λαϊκές αγορές. Βασικές προϋποθέσεις για τη μακροημέρευσή τους θα είναι πάντα οι δίκαιες τιμές, τα ποιοτικά προϊόντα και η έμπρακτη αλληλεγγύη.

πηγή


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.