Μπορεί ο καφές να μας ξυπνά, να μας δίνει ενέργεια και να μας βοηθά να ξεκινήσουμε την ημέρα ή να την συνεχίσουμε. Νέα πανευρωπαϊκή έρευνα όμως έδειξε πως η κατανάλωση πέραν από ενός ορισμένου αριθμού καφέδων την ημέρα μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) έκαναν έρευνες σε 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
Βρήκαν πως η κατανάλωση περισσότερων από 400 χιλιοστογραμμαρίων καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή τέσσερα φλυτζάνια καφέ εσπρέσο ή ενός συνδυασμού καφέδων, ανθρακούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ιδίως για τις εγκύους και τους νέους κάτω των 18 ετών.
Στην μελέτη τους, οι ειδικοί συστήνουν και μέχρι πόσο καφέ πρέπει να πίνει καθημερινά κάποιος, ώστε να μην θεωρείται επικίνδυνη κυρίως για καρδιοαγγειακές διαταραχές.
Έτσι, για έναν ενήλικα, η ακίνδυνη ημερήσια δόση ορίζεται στα 400 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης. Ένας μονός καφές εσπρέσο περιέχει 70 με 100 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης, ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού περιέχει 80 χιλιοστογραμμάρια, ενώ ένα κουτάκι μαύρο τσάι 50 χλιοστογραμμάρια, ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου κόλα 40 χιλιοστογραμμάρια. 
Στις εγκύους, η δόση μειώνεται από την ΕΑΑΤ στα 200 χιλιοστογραμμάρια για να μην υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο και στα 3 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για τα παιδιά και τους εφήβους. 
Όπως είπε εκπρόσωπος της ΕΑΑΤ "ο κίνδυνος για την υγεία δεν είναι τεράστιος, αλλά υπάρχει. Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να υπολογίζουν τις διάφορες πηγές καφεΐνης, πέραν του καφέ" και συνέχισε λέγοντας "είναι η πρώτη φορά που οι κίνδυνοι οι οποίοι έχουν σχέση με την πρόσληψη καφεΐνης απ' όλες τις πηγές τροφίμων, αξιολογήθηκαν στο επίπεδο της ΕΕ"
Σύμφωνα με την έκθεση, η Δανία έχει την πρωτιά στην κατανάλωση καφέ με ποσοστό 33% των ενηλίκων που κάνουν κατάχρηση καφεΐνης. Ακολουθεί η Ολλανδία με 17,6%, η Γερμανία με 14,6%, η Φινλανδία με 13,4%, το Βέλγιο με 10,4%, η Σουηδία με 9% και η Γαλλία με 5,8%. 

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.