“Κάτι σάπιο υπάρχει στην Ευρωζώνη, με τους απεχθείς περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας” τιτλοφορείται άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times, στο οποίο κάνει λόγο για το παράδοξο ότι οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τις κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δεν έχει μία κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις της.

Σημειώνει πως χρειάζονται δομικές αλλαγές, ωστόσο μέχρι να γίνουν αυτές, οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν βήματα για να αποσείσουν αρνητικές συνέπειες. Κατά τη διάρκεια της υπουργίας του – όπως αναφέρει – εξέτασαν το πρόβλημα της ρευστότητας, όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και τις επιπτώσεις τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφέρει πως - λόγω της κατάστασης των εκατέρωθεν οφειλών (από Εφορία, ΦΠΑ κ.α.) μεταξύ Κράτους και ιδιωτών - εξετάστηκε η ιδέα να γίνει ένα συμψηφισμός χρεών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με σχετικάαυτοματοποιημένο τρόπο, δηλαδή μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών – δίνοντας έτσι μια “ανάσα” στην οικονομία.

Κάνει λόγο για ένα σύστημα πληρωμών με ψηφιακά μέσα, το οποίο θα ξεπερνούσε τα προβλήματα ρευστότητας και τα διάφορα τεχνοκρατικά εμπόδια, που θα επέτρεπε στους επιχειρηματίες να αποκτήσουν ξανά φερεγγυότητα και θα αύξανε τη διαθέσιμη ρευστότητα για το δημόσιο.

O ίδιος προσθέτει πως παραδίδοντας τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον ενημέρωσε για τα διάφορα σχέδια που “έτρεχε” το υπουργείο. Το νέο σύστημα πληρωμών ήταν μέρος της παρουσίασης αλλά κανείς δημοσιογράφος δεν έδωσε σημασία, αναφέρει.

Όταν όμως μία συνομιλία με διεθνείς επενδυτές διέρρευσε από το Chatham House, ο Τύπος έκανε “γιορτή”.

"Αν και κατανοώ το ενδιαφέρον του κοινού για τα διάφορα που ειπώθηκαν, όπως ότι χρειάστηκε να σκεφτώ ανορθόδοξους τρόπους για να αποκτήσω πρόσβαση στα συστήματα του ίδιου του υπουργείου μου, ένα έχει σημασία από την άποψη του γενικού συμφέροντος" αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

“Υπάρχει ένας απεχθής περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, που έχει επιβληθεί από την τρόικα στους έλληνες υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τμήματα των υπουργείων τους προκειμένου να εφαρμόσουν δικές τους, διαφορετικές πολιτικές” προσθέτει.


“Όταν χάνεται η εθνική κυριαρχία, λόγω δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους και επιβάλλονται πολιτικές καταναγκασμού σε λαούς που ήδη έχουν υποφέρει, τότε γνωρίζουμε πώς κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ” καταλήγει.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.