Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. 

Το WWF Ελλάς, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων, με την εκστρατεία «Του στραβού το δίκιο», εστιάζοντας στα άσχημα φρούτα και λαχανικά και καλώντας τον κόσμο να στείλει το δικό του μήνυμα υπέρ τους.

Οι αριθμοί μιλάνε…


1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια. 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος  που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στην Ελλάδα και εν καιρώ κρίσης, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue για λογαριασμό του WWF - την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα - το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα. Δείτε περισσότερα εδώ.

Και η «ασχήμια» τι σχέση έχει;


Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε... εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια της αγοράς. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως.




Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς μέσα από το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καλεί τους πολίτες να στείλουν το δικό του μήνυμα υπέρ των άσχημων φρούτων και λαχανικών. Μέσα από ενημερωτικό υλικό, τη συμμετοχή στην εκδήλωση «ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000», και έναν φωτογραφικό διαγωνισμό, οι πολίτες θα έχουν για το επόμενο διάστημα την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να υπερασπιστούν «του στραβού το δίκιο».

Φωτογραφικός διαγωνισμός: Μια selfie για του στραβού το δίκιο!


Η ευκαιρία μας να σπάσουμε το ταμπού των λαχανικών «μοντέλων» και να αναδείξουμε την πραγματική ομορφιά τους: δεν είναι στην εμφάνισή τους, αλλά στη γεύση τους και στη θρεπτική τους αξία. Το WWF μας καλεί να πάρουμε μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Του στραβού το δίκιο», στέλνοντας το δικό μας μήνυμα ενάντια στη σπατάλη τροφίμων!


Τα βήματα για τους πολίτες είναι απλά: αναζητάμε ένα άσχημο φρούτο ή λαχανικό στη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ, βγάζουμε μια... selfie μαζί του κάνοντας τη δική μας γκριμάτσα και υψώνουμε τη φωνή μας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!»  Πάρε μέρος σήμερα κιόλας εδώ!


«Με-νού για 5.000»: μια όμορφη γιορτή με άσχημα λαχανικά


Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά, θα μαγειρέψουμε 5.000 μερίδες μπριάμ από λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια λόγω αισθητικών κριτηρίων ή λόγω περισσεύματος. Το μενού της ημέρας θα περιλαμβάνει επίσης επιδείξεις μαγειρικής κατά της σπατάλης από γνωστούς σεφ, Disco Soup Street Party, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και anti-food waste coktails!


Δείτε περισσότερα εδώ: http://kalyterizoi.gr/new/menoy-gia-5000-katafthanei-stin-athina

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.