Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό. Τόνισε ότι το περιστατικό θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας το "πισώπλατη μαχαιριά" και προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έδρασε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες.
"Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό που συνέβη σήμερα (...). Δεν θα ανεχθούμε ποτέ εγκλήματα όπως το σημερινό", συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.
Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία σέβεται τα περιφερειακά ενδιαφέροντα άλλων χωρών, ωστόσο προειδοποίησε ότι η θηριωδία που διέπραξε η Τουρκία δεν θα μείνει αναπάντητη.
Πρόσθεσε ότι το Su-24 “σε καμία περίπτωση δεν απειλούσε την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, καθώς πετούσε σε απόσταση 1 χλμ. από τα σύνορα”.
Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι το Su-24 καταφερόταν εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη Λαττάκεια της Συρίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει παρατηρήσει τη ροή πετρελαίου από τα εδάφη της Συρίας που κατέχουν οι τζιχαντιστές προς την Τουρκία.
"Προφανώς, το Ισλαμικό Κράτος δεν λαμβάνει μόνο χρηματικούς πόρους από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά διαθέτει την προστασία από το στρατό ενός κράτους", είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας: "Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η τρομοκρατική οργάνωση είναι τόσο θαρραλέα στο να προχωρά σε τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο".

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχισε την εξαιρετικά σκληρή επίθεση του εναντίον της Τουρκίας, λέγοντας ότι "το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επικοινώνησε με την Ρωσία μετά το συμβάν, αλλά έσπευσε να καλέσει συνάντηση του NATO είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει το NATO να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ΙΚ".

Βίντεο που δεν έχει επιβεβαιωθεί δείχνει τη σορό στα χέρια ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία “πολύ σοβαρό γεγονός”, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

Παγκόσμια ανησυχία: Πολεμικό κλίμα μεταξύ Μόσχας- Άγκυρας

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάρριψηρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τοντουρκικό στρατό στην τουρκοσυριακή μεθόριο, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ήδη δύσκολη σχέση ανάμεσα σε Ρωσία καιΤουρκία, με επίκεντρο τη Συρία.
Θρίλερ επικρατεί για την τύχη των δύο πιλότων του Su-24, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι νεκροί, ωστόσο κυκλοφόρησαν και εκτιμήσεις ότι παραμένουν ζωντανοί.

Πληροφορίες υπογράμμιζαν ότι τους δύο πιλότους γάζωσαν τουρκμένοι αντάρτες, που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στα τουρκοσυριακά σύνορα. (Δείτε το βίντεο)

Η Τουρκία, πάντως, εκτιμά ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού είναι ζωντανοίκαι εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από τους Σύρους αντάρτες που τους κρατούν, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν μεαλεξίπτωτα.

Αρχικώς, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας πιλότος ήταν ζωντανός και ο δεύτερος σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν έρευνα στην περιοχή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικό ελικόπτερο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση όταν δέχθηκε καταιγισμό πυρών από σύρους αντάρτες, ωστόσο κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει αντάρτες να καταρρίπτουν το ελικόπτερο. (Δείτε το βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένα ρώσος πεζοναύτης την ώρα που το ρωσικό ελικόπτερο δέχθηκε πυρά. Πρόσθεσε ότι το πλήρωμα των δύο ελικοπτέρων κατάφερε να επιστρέψει στη βάση που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις

Οι ερμηνείες που δίνουν για το επεισόδιο Μόσχα και Άγκυρα είναι αντικρουόμενες. Το βέβαιο είναι ότι η Άγκυρα παραδέχεται ότι ο στρατός της κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό.
"Ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις", ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν στην τουρκο-συριακή μεθόριο το ρωσικό Sukhoi, που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως μετέδωσε το CNN Turk, απηχώντας την τουρκική εκδοχή.

Τουρκική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τουρκικά F-16 κατέρριψαν άγνωστης ταυτότητας πολεμικό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους.
Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έδειξαν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Sukhoi δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική αεράμυνα.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το Su-24 χτυπήθηκε την ώρα που επέστρεφε στη βάση του.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.