του ακτιβιστή

Μετά από πολλά τηλεφωνήματα αλλά και ερωτήσεις που μας έγιναν από τα social media σχετικά με την 1η διάθεση τροφίμων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) στον Θερμαϊκό, για τον "παροπλισμό της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας, αλλά και διάφορες κρίσεις που εκφράστηκαν αισθανόμαστε πως πρέπει να δημοσιοποιήσουμε ότι σχετικό γνωρίζουμε και οι ενδιαφερόμενοι να σχηματίσουν την δική τους εικόνα.
Αρχικά αν θέλουμε να   κρίνουμε  το πρόγραμμα συνολικά, μιας και αναμένονταν να ενισχύσει  σημαντικά τις ευπαθείς ομάδες, είμαστε αναγκασμένοι να ομολογήσουμε ότι μικρή μάλλον είναι η βοήθεια που έδωσε ως τώρα και δεν  προβλέπεται να βελτιωθεί θεαματικά στις επόμενες παραδόσεις.Τόσο εξαιτίας των  καθυστερήσεων που σημειώθηκαν για την έναρξή του (πέντε μήνες πίσω) από τη μια αλλά κυρίως λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης (σε σχέση με τον υψηλό αριθμό δικαιούχων) από την άλλη  έχουν διαψεύσει τις αρχικές προσδοκίες....
Είναι προφανώς κάτω των αρχικών στόχων να καλείται ο άπορος δικαιούχος να λάβει βοήθεια που να περιλαμβάνει μισό κιλό φακές, μισό κιλό μακαρόνια, μισό κιλό φασόλια, ένα κοτόπουλο, ένα κιλό ζάχαρη, πέντε κιλά πορτοκάλια και 2 κιλά ακτινίδια. Και φυσικά είναι πολύ χειρότερα για πολυμελή οικογένεια που θα πρέπει να ικανοποιηθεί με τις διπλάσιες ποσότητες ....

Ειδικά για τη διανομή στον Θερμαϊκό επειδή κάπου είδαμε πως έσπευσαν πολύ λίγοι να παραλάβουν τη βοήθεια φροντίσαμε να μιλήσουμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Τζέκο. Όπως μας ενημέρωσε:

  • 1000 περίπου από τους 1250 (ίσως λίγο περισσότερους) πήγαν στη Μηχανιώνα να παραλάβουν την επισιτιστική βοήθεια (ένα κέντρο διανομής είναι αποτρεπτικό νομίζουμε ... όπως με σκωπτική διάθεση το έκριναν στο fb)
  • Έγινε προσπάθεια να ειδοποιηθούν δικαιούχοι που τυχόν δεν είχαν ειδοποιηθεί αρχικά (ίσως δεν παρέλαβαν τα sms στο κινητά τους ή δεν είχαν βρεθεί στα σταθερά τηλέφωνα. Έτσι κάποιοι μπόρεσαν να παραλάβουν την Πέμπτη και Παρασκευή από την Κοινωνική Υπηρεσία στην οδό Δευκαλίωνος.
  • Την Δευτέρα τα υπόλοιπα θα δοθούν σε δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου της ενότητας Θερμαϊκού (κυρίως τα εναπομείναντα κοτόπουλα).
Να συμπληρώσουμε με δικές μας πληροφορίες πως:
  • Παραμένει ανεξήγητο γιατί και από ποιους αποκλείστηκε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία από τη διανομή σε δικαιούχους που είχαν καταγραφεί το περασμένο καλοκαίρι από μέλη της. Το πλέον παράξενο είναι πως εξ όσων γνωρίζουμε ο αποκλεισμός αυτός είναι μοναδικός άτυπης δομής που συνεργαζόταν με το πρόγραμμα.
  • Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως έγινε η 1η διανομή και δεν έχουν κριθεί οι ενστάσεις αιτουμένων τη βοήθεια, που ο αποκλεισμός πολλών από αυτούς είναι ανεξήγητος, βάσει των όρων που ισχύουν.
  • Οφείλονται συγχαρητήρια στους εθελοντές του ΕΘΟΠΑΚ αλλά και σε δύο ομάδες εθελοντών του Συνδέσμου Αποστράτων Δήμου Θερμαϊκού που έσπευσαν να βοηθήσουν στην διανομή των τροφίμων.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.