του ακτιβιστή

Η χθεσινή  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης για τη δηµιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων μπορεί να λήφθηκε σχεδόν ομόφωνα (με ένα παρών από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης) πολύ φοβόμαστε όμως πως αναμένεται  να συναντήσει αντίδραση από τον Δήμο Θερμαϊκού και ίσως λειτουργήσει διαλυτικά στις σχέσεις των δύο διοικήσεων.
Η ιστορία είναι γνωστή: Η κυβέρνηση ζήτησε από τους Δήμους της χώρας (έγγραφο του υφυπουργού εσωτερικών με ημερομηνία 16/3/16) να υποδείξουν χώρους, στα όρια της έκτασής τους, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ώστε να αντιμετωπιστεί το οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα.
Κάποιοι δήμοι έσπευσαν να συμμορφωθούν άμεσα αν και οι περισσότεροι προφανώς δεν πρόλαβαν ακόμα και μέχρι σήμερα να απαντήσουν.
Στους πρώτους (πρωτοπόρος όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος) συγκαταλέγεται ο δήμος Θέρμης, ο οποίος  υπέδειξε χωρίς επίσημη απόφαση  μέχρι και χθες (βάσει  επισήμων όμως πληροφοριών της κρατικής ΕΡΤ που αποδίδονταν στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο) ως ενδεδειγμένο χώρο για hotspot την περιοχή στα τσαΐρια στην Περαία, που μπορεί να βρίσκεται στα όριά του αλλά ΔΕΝ του ανήκει (υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ), είναι όμορος με τον Δήμο Θερμαϊκού, βρίσκεται κοντά στον πολεοδομικό ιστό της Περαίας, μακρυά από οικισμούς του Δήμου Θέρμης και το κυριότερο ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ γιατί πρόκειται για έλος. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου καλύπτεται με μισό μέτρο νερό τουλάχιστον.
Προφανώς η αρχική σκέψη ήταν να αιφνιδιαστεί ο Δήμος Θερμαϊκού και να μην μπορέσει να αντιδράσει. Εδώ διαπιστώνουμε τις φιλόξενες και αλληλέγγυες διαθέσεις των δήμων και δημαρχών αλλά όταν έρχεται η σκληρή ώρα των αποφάσεων υπερισχύει η παροιμία "μακρυά από τον .... και όπου θέλει ας είναι". Τι κι αν αντέδρασε ο Δήμος Θερμαϊκού και με δελτίο τύπου κατέστησε σαφές πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί να γίνει η συγκεκριμένη περιοχή camp προσφύγων, ο κύβος φαίνεται είχε ριφθεί από το δίδυμο Φάμελλου-Παπαδόπουλου.

Και χθες ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης. Δύο είναι οι υποδεικνυόμενοι χώροι, με βάση της απόφαση, το στρατόπεδο του Σέδες και η περιοχή κεραιών στα Τσαΐρια της Περαίας. Και όπως μας πληροφόρησε ο κ. Παπαδόπουλος (χωρίς να απαντά καθαρά σε συγκεκριμένη ερώτηση που του θέσαμε) ο χώρος του στρατοπέδου θα αποκλειστεί για στρατιωτικούς λόγους.
Έδωσε απαντήσεις  (χωρίς στην ουσία να απαντήσει) σε ερωτήσεις που του θέσαμε

  • αν η πρόταση ήταν δική του ή του κ. Φάμελλου δεδομένου ότι σε εκείνον είχε αποδοθεί από την πληροφόρηση της ΕΡΤ
  • αν έπρεπε να έρθει ή αν ήρθε σε επαφή με τον Δήμο Θερμαϊκού για την εξεύρεση από κοινού πρότασης πριν επέλθει η ρήξη μεταξύ τους. Μας είπε γενικά πως βρέθηκε δύο φορές με τον κ. Μαυρομάτη (μια στην Αθήνα και μία στη Θέρμη παρουσία και του κ. Πιτσιόρλα προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να βρουν τρόπο αξιοποίησης ακινήτων του ταμείου, αναφερόμενος στα Τσαΐρια). Αν ορθά αντιληφθήκαμε αναφερόταν σε προγενέστερη εποχή τότε που δεν υπήρχε θέμα δημιουργίας του κέντρου προσφύγων.
Προσπάθησε να αποδομήσει τους λόγους που επικαλέστηκε με το δελτίο τύπου του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, ως προς την  ακαταλληλότητα του χώρου στα τσαΐρια, λέγοντας πως είναι παρατημένη η υπόθεση της μετεγκατάστασης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έκρινε αντιφατική την καταλληλότητα για τουριστική ανάπτυξη  και ακαταλληλότητα για εγκατάσταση προσφύγων.
Ενδιαφέρον είχαν τα επιχειρήματα για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρο που υπέδειξε ο δήμαρχος Θέρμης με ισχυρότερο (;) αυτό που πρόβαλλε πως ο χώρος είναι κοντά στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, γιατί έτσι εύκολα θα μπορέσουν να φύγουν από εκεί οι πρόσφυγες προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ..... αν γίνουν δεκτοί.


Παρακολουθήσαμε τη συνεδρίαση και διαπιστώσαμε πως όσοι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν και ψήφισαν ήταν βέβαιοι πως ήταν η καλύτερη δυνατή πρόταση (παραβλέποντας την σοβαρή ακαταλληλότητα του υποδεικνυόμενου χώρου - επιφυλάξεις έθεσε ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά ψήφισε και διαφώνησε ψηφίζοντας παρών ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης). Ενίσχυσε την πρόταση του δημάρχου ο εκπρόσωπος της παράταξης της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Απόστολος Πράτανος που άσκησε κριτική στον Δήμο Θερμαϊκού γιατί ενώ φέρεται να είναι αντίθετος για τον χώρο των τσαϊριών δια του αντιδημάρχου του Γιώργου Φεστερίδη είχε υποδείξει ως προτεινόμενο τον συγκεκριμένο χώρο στην Περαία.

Την συνεδρίαση, που έγινε στο δημοτικό κατάστημα των Βασιλικών, παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι του Θερμαϊκού που έθεσαν ερωτήσεις αλλά και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού κ. Νίκος Γιάκης, ο επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού κ. Κουζινόπουλος και δημοτικός σύμβουλος κ. Μάκης Μπίρος.

Τώρα το ενδιαφέρον μετατίθεται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη. Αν και πολύ φοβόμαστε πως θα επαληθευθεί η παροιμία "όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια". Και προφανώς τα βατράχια  είναι οι πρόσφυγες  αλλά μάλλον έτσι αισθάνονται και κάτοικοι στην ανατολική περιοχή της Περαίας.

--------------------

Ρίξτε και μια ματιά στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ζητά από Περιφέρειες και Δήμους να υποδείξουν άμεσα χώρους υπό την δικαιοδοσία τους που είναι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το έγγραφο προϋπόθεση είναι οι χώροι που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες να βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, αλλά και να υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των φιλοξενουμένων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. ..."ο χώρος είναι κοντά στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, γιατί έτσι εύκολα θα μπορέσουν να φύγουν από εκεί οι πρόσφυγες προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ..... αν γίνουν δεκτοί."
    Σωστά αϊτέ μου εσύ δήμαρχε Θέρμης.
    Θα είναι τόσο κοντά στο αεροδρόμιο που έτσι συνηθισμένοι όπως είναι στο "μπούγιο" , θα είναι τόση η βιασύνη τους αν πάρουν έγκριση για άλλη χώρα, ώστε ούτε καν θα χρειαστεί να πάνε στο αεροδρόμιο όπως κάνουν όλοι. Θα πηδήξουν τους φράχτες και θα βρεθούν αμέσως στον ...διάδρομο απογείωσης !
    Σαΐνι ο δήμαρχος....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους "νόμιμους" (!) κατοίκους στα τσαϊρια, τους Ρομά, τους ρώτησε κανένας αν θέλουν Hot spot στην "περιοχή" τους; Γιατί αν εξελιχθούν έτσι όπως τα φαντάζομαι, θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα. Οι Ρομά δεν αστειεύονται. Εδώ ολόκληρο κράτος αψηφούν και τις αποφάσεις του για μετεγκατάσταση, στους σύριους πρόσφυγες θα κωλώσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν οργιάζει η φαντασία μας, αλλά απελπισμένοι άνθρωποι είναι για ΟΛΑ ικανοί.
    Άντε τώρα να φυλάει η αστυνομία τον φράχτη του αεροδρομίου ΣΥΝΕΧΩΣ, για να μην πάνε και κάνουν καμιά καθιστική διαμαρτυρία στον διάδρομο απογειώσεων....Με μια δρασκελιά μπορούν να βρεθούν ίσως και εκεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.