του ακτιβιστή

Τέσσερις είναι οι ακτές του δήμου Θερμαϊκού που για φέτος τιμήθηκαν με το σύμβολο ποιότητας "γαλάζια σημαία" που σχετίζεται με την ποιότητα των νερών αλλά και 32 \ κριτήρια, όπως: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία φυσικού πλούτου, ακτής, παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ...
Οι ακτές είναι:
Αγία Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Ν. Επιβάτες
Περαία
Επανομή/Ποταμός

Δεν ξέρουμε αν δικαιούται να "καμαρώνει" η διοίκηση Μαυρομάτη για τις 4 γαλάζιες σημαίες που επιδόθηκαν σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Ούτε είμαστε σίγουροι για τις αυστηρές προδιαγραφές και κριτήρια που τίθενται από την συγκεκριμένη ΜΚΟ που ως εκπρόσωπος του FEE (Foundation for Environmental Education) στην Ελλάδα είναι ο εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”. Κι αυτό γιατί έχουμε κατά το παρελθόν όχι και τις καλύτερες εντυπώσεις από βραβευμένες ακτές που κατείχαν την ανάλογη βράβευση.

Θα θέλαμε όμως να πραγματοποιήσουμε μια μικρή αναδρομή των τελευταίων έξι χρόνων σχετικά με τις βραβευμένες ακτές που είχαμε στον δήμο Θερμαϊκού και να κάνουμε τις συγκρίσεις με έναν άλλο δήμο του νομού Θεσσαλονίκης, τον δήμο Βόλβης, με σαφώς μικρότερη ακτογραμμή, που δικαίως μάλλον επιχαίρει για τις 8 γαλάζιες σημαίες που κατέκτησε και φέτος και του χάρισαν την πρώτη θέση στη Βόρεια Ελλάδα, μετά φυσικά από την ασυναγώνιστη Χαλκιδική.



Άρα καλοί οι διθύραμβοι ότι " ...είμαστε πολύ υπερήφανοι ως Δημοτική Αρχή γιατί οι προσπάθειες που καταβάλλουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα έργα που κάνουμε για την ανάδειξη των ακτών της περιοχής μας στέφονται από επιτυχία..." αλλά σε μας δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν πράξατε τα δέοντα για να αναδείξετε και να επιβραβευτείτε (;) με τα 60 χιλιόμετρα ακτογραμής τα οποία αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου.

Και μάλλον ως δικαιολογία ακούμε την επωδό του δελτίου τύπου στο οποίο ο δήμαρχος φέρεται να αναγνωρίζει το "έλλειμμα" και να μας εφησυχάζει λέγοντας πως "προετοιμαζόμαστε από τώρα για να καταστήσουμε υποψήφιες για Γαλάζια Σημαία το 2017, τρεις ακόμη ακτές, την παραλία Αγγελοχωρίου, την κοινοτική πλαζ Επανομής (κτήμα Καραγκιόζη) και την παραλία της Περαίας στο τμήμα της μπροστά από το δημοτικό πάρκινγκ".

Θα περιμέναμε (γνωρίζοντας ότι εκτός των μετρήσεων των νερών, υπάρχει και ένα κόστος προς την ΜΚΟ αλλά και υποχρέωση διατήρησης των κριτηρίων από τον αιτούντα) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κατατεθούν αιτήσεις για γαλάζιες σημαίες από ιδιώτες επαγγελματίες που διατηρούν επιχειρήσεις παρα θιν' αλός ώστε να γίνουν πραγματικοί διαχειριστές των παραλιών από τις οποίες βιοπορούν καταβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις  πολύ χαμηλό μίσθωμα στον δήμο.
Αλλά και τον δήμο να παραινέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Έτσι θα μπορούσαμε τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερες από 10 σημαίες στους ιστούς των παραλιών του δήμου με το συγκριτικό πλεονέκτημα ....
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. ..."να επιχαίρει η διοίκηση Μαυρομάτη"; Χαίρεται δηλαδή για κάτι κακό; Ποιο είναι αυτό το κακό ακτιβιστή για το οποίο χαίρεται η διοίκηση Μαυρομάτη και που το αντιλαμβάνεσαι εσύ κι εμείς όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ευχαριστήσω τον φίλο για την παρατήρηση στην εσφαλμένη χρήση του ρήματος "επιχαίρω" που πράγματι σημαίνει "χαίρομαι με τις συμφορές των άλλων" ή χαιρεκακώ. Φυσικά και διορθώθηκε το ρήμα με το σωστότερο στην περίπτωση (που ήταν στην πρόθεση του συντάκτη) "καμαρώνω" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.