Μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη πραγματοποίησαν οι αστρονόμοι που αναζητούν πλανήτες όμοιους με τη Γη, στο πλαίσιο του προγράμματος εντοπισμού εξωγήινης ζωής.

Η εγγύτητα του πλανήτη που ονομάζεται «Proxima b», δίνει στους επιστήμονες την ευκαιρία να λάβουν μια καλύτερης ανάλυσης φωτογραφία.

Το τηλεσκόπιο σάρωσε την περιοχή των λεγόμενων «κατοικήσιμων άστρων», στην οποία περιλαμβάνεται και ο «κόκκινος νάνος» του Κενταύρου.

«Αρχικά εντοπίσαμε το άστρο το 2013, αλλά τότε δεν ήταν δυνατόν να το μελετήσουμε. Προετοιμαστήκαμε δύο χρόνια και καταφέραμε να κάνουμε σημαντικές παρατηρήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2016», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προγράμματος.

Ο πλανήτης αυτός υπολογίζεται πως διαθέτει μία θερμοκρασία που επιτρέπει την ύπαρξη νερού.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η πιθανότητα να έχει αναπτυχθεί ζωή, σε άγνωστη μορφή, είναι πολύ μεγάλη. Εντούτοις, η επιφάνειά του δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από την υπεριώδη ακτινοβολία του άστρου του, καθώς, σύμφωνα με την τροχιά του, περνάει σε πολύ κοντινή απόσταση. Η έρευνα θα συνεχιστεί με τη νέα γενιά τηλεσκοπίων, μέσω των οποίων θα γίνει δυνατή πιο αναλυτική παρατήρηση των πλανητών και των εξωπλανητών που έχουν καταγραφεί.

«Το κύριο ερώτημα της πρωτοβουλίας μας ήταν να εξακριβώσουμε την πιθανότητα ύπαρξης πλανητών με ζωή σε τροχιές γύρω από αυτά τα άστρα. Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με της Γης», τονίζει ο Πίτ Ουόρντεν, πρώην διευθυντής της NASA.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.