Δυο χρόνια συμπλήρωσε η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη και τα πεπραγμένα της είναι ιδιαίτερα φτωχά. Δύσκολα μπορεί να βρεθεί δημότης που να είναι ικανοποιημένος, όσο χαμηλά κι αν διατηρείται ο πήχης των προσδοκιών.
Από την πλευρά της διοίκησης βέβαια εκφράζεται ικανοποίηση για το έργο της, χωρίς να διευκρινίζεται όμως πιο είναι αυτό. Ο Γιάννης Μαυρομάτης προσπαθεί να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του προς τους δημότες, όχι με πράξεις αλλά με λόγια. Έτσι, μέσα από το πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας του υπερήφανος δηλώνει ότι «οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη». Αν μπει κάποιος στον κόπο να διαβάσει κάτι περισσότερο από τον τίτλο, δύσκολα θα βρει κάτι το οποίο να έχει νόημα για την καθημερινότητά του. Για την ακρίβεια μάλιστα, υπάρχουν πολλά με αρνητικό πρόσημο στη ζωή μας.
Υπερήφανος ο δήμαρχος ανακοινώνει νέες θέσεις εργασίας στον δήμο μας και αναφέρεται στην πρόσληψη 8μηνιτών εποχιακών εργατών. Σαν να είναι η πρώτη φορά που εργάζονται συμβασιούχοι ή επέλυσε το πρόβλημα της ανεργίας με την πρόσληψη 128 εργατών για 8 μήνες. Αυτό το λέει στήριξη της τοπικής οικονομίας, αλλά εμείς το λέμε προσβολή της νοημοσύνης μας. Υποβάθμιση της νοημοσύνης μας βέβαια αποτελούν και οι ατελείωτες γιορτές και πανηγύρια (Αργύρια, Μηχανιώτικα, γιορτή σαρδέλας, Επιβατιανά κ.α) όταν χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για να εμφανίσει πλούσιο το ανύπαρκτο έργο του. Λες και σταμάτησαν ποτέ να γίνονται οι γιορτές αυτές ή άλλαξε κάτι στη δομή τους.
Κι ενώ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη η δημοτική μας αρχή στους χορούς και τα πανηγύρια, υστερεί στις «λεπτομέρειες» όπως η καθαριότητα, οι δρόμοι και το νερό! Δυστυχώς για όλους εμάς τους δημότες αυτά είναι που μας ενδιαφέρουν και όχι αν ήταν καλοψημένες οι γαρίδες στην δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πριν έναν ακριβώς χρόνο, από το πρωτοσέλιδο αυτής εδώ της εφημερίδας εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πορεία της δημοτικής μας αρχής. Ήταν τότε που έτρεχε η μελέτη ανάθεσης σε ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας, έτσι όπως σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και υπογράφτηκε 7 ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Μαυρομάτης. Μιας μελέτης που πολέμησε λυσσαλέα ο Γιάννης Μαυρομάτης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης του δήμου, αλλά κάθισε αναπαυτικά πάνω της μόλις έγινε δήμαρχος. Έτσι, τήρησε τη δέσμευσή του για καλύτερη καθαριότητα, αλλά με τα μέσα εκείνα που δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει! Αυτό στη γλώσσα του κ. Μαυρομάτη λέγεται τήρηση δεσμεύσεων. Εμείς μπορούμε να το πούμε και κωλοτούμπα!
Στη δεύτερη χρονιά του όμως ο κ. Δήμαρχος θέλησε να ανακατέψει την τράπουλα. Για να φανεί υπερασπιστής του χρήματος των δημοτών προκήρυξε για δυο χρόνια την αποκομιδή της καθαριότητας με λιγότερα χρήματα. Όχι φθηνότερα, αλλά με λιγότερες υπηρεσίες αφού αφαίρεσε τόσο την περιοχή της Αγίας Τριάδος όσο και την περισυλλογή των απορριμμάτων από τα καλαθάκια της παραλίας. Για να κρύψει την κωλοτούμπα του δημιούργησε νέες συνθήκες κατώτερες των αναγκών μας. Τις συνέπειες τις είδαμε όλοι μας σε αυτόν τον δεύτερο χρόνο της θητείας του, με τους ξεχειλισμένους κάδους, τη δυσοσμία ακόμη και σε κεντρικά σημεία του δήμου, με κλαδιά και ογκώδη στους δρόμους και με ένα βρωμερό και δύσοσμο παραλιακό μέτωπο, σε βαθμό που να αναγκαστεί εθελοντική ομάδα του δήμου μας να πλύνει το έδαφος για να φύγει η συσσωρευμένη μπόχα από την καρδιά των Ν. Επιβατών. Όλα αυτά την ώρα που ο κ. Μαυρομάτης επιχειρεί να καρπωθεί σαν αποτέλεσμα των ενεργειών του την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας!
Μιας αύξησης πραγματικής που δεν μεταφράστηκε όμως σε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών μας δεν διέθετε την οικονομική δύναμη να ξοδέψει χρήματα. Φυσικά βέβαια, ουδεμία σχέση είχε η αύξηση αυτή με ενέργειες της διοίκησης, καθώς η συμβολή της εξαντλήθηκε στην ανυπαρξία καθαριότητας, και στο κλείσιμο του νερού των ντους στις μέρες και ώρες αιχμής.
Μοναδική βελτίωση στον τομέα αυτό ήταν η επαναλειτουργία 4 νέων αναψυκτηρίων στον Ποταμό Επανομής. Γεγονός που υπερτονίστηκε σαν να δημιούργησαν την γη της Επαγγελίας, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η περιοχή διαθέτει μακρά παράδοση στην υποδοχή επισκεπτών και μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, τα δυο εκ των οποίων με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, υπολειτούργησε. Κι εκεί όμως ίσχυσε η ίδια απαράδεκτη κατάσταση στην καθαριότητα με σωρούς σκουπιδιών να βρίσκονται για ημέρες μέσα και γύρω από τους κάδους. Η όποια παρέμβαση της διοίκησης του δήμου εξαντλήθηκε σε μικροεξυπηρετήσεις επιχειρηματιών και μας εξέθεσε ανεπανόρθωτα, εμπλέκοντας τον δήμο σε δικαστικές περιπέτειες και πρόστιμα.
Πέρα όμως από την κακή κατάσταση στην καθαριότητα, ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα υπήρξε η έλλειψη νερού σε Περαία και Ν. Επιβάτες. Με αφορμή τα μεγάλα χρονικά διαστήματα που τμήματα των περιοχών αυτών έμεναν χωρίς νερό, ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο κενό που υπάρχει στην προετοιμασία της ΔΕΥΑΘ να διαθέσει νερό σε όλη την περιοχή ευθύνης της. Κι ενώ προσπάθησε ο δήμαρχος να μετακυλήσει την ευθύνη στους προκατόχους του, ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποδείχθηκε ειλικρινέστερος. Όπως λοιπόν ο ίδιος ομολόγησε δεν υπάρχει η παραμικρή μελέτη για σύνδεσή μας με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, αλλά ούτε και επιστημονικό προσωπικό διαθέτει για τέτοιου είδους μελέτες. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι δυσκολεύονται ακόμη και να εντοπίσουν σημεία για νέες γεωτρήσεις, καταλαβαίνουμε όλοι μας τι μας περιμένει.
Ταυτόχρονα βέβαια, η ΔΕΥΑΘ παραμένει προνομιακός χώρος τακτοποίησης προεκλογικών δεσμεύσεων, που σταθερά προσφέρει ένα μηνιαίο εισόδημα σε κείνους που το χρειάζονται ή το απαιτούν. Πώς να έχει ο Πρόεδρος εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες, όταν η επιχείρηση προσομοιάζει σε τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ;
Όαση στην έρημο της τοπικής αυτοδιοίκησης που ζούμε είναι η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Από κει ξεκινά κι εκεί τελειώνει οτιδήποτε θετικό συναντούμε. Σημαντικότερό της επίτευγμα η ένταξη στο ΕΣΠΑ των δυο νέων σχολικών μονάδων της Περαίας, καθώς ολοκλήρωσε τις μελέτες των προκατόχων της και υπέβαλε πλήρεις και ολοκληρωμένους φακέλους. Κι αυτή η υπηρεσία όμως δεν έκανε καμία παρέμβαση στον πεζόδρομο, αφήνοντάς τον να καταρρέει στο ύψος των Ν. Επιβατών. Την ίδια ώρα, είμαστε ο μοναδικό ίσως δήμος της χώρας που δεν παίρνουμε χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έτοιμα ενταγμένα έργα κατασκευής παιδικών χαρών. Τι γίνεται άραγε με το ταμείο αυτό; Το παρακολουθεί κανείς και ποιος;

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.