Ο ξεσηκωμός για τη σωτηρία του ΕΣΥ συνεχίζεται. Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη η ΠΟΕΔΗΝ καλεί 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ μαζί με την ΟΕΝΓΕ έχουν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (7-11πμ) για τα νοσοκομεία της Αττικής και συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από το ΕΚΑΒ. 

Τα συνδικάτα των νοσοκομείων επαναλαμβάνουν και στην Αθήνα το Καραβάνι της Υγείας, την πετυχημένη κινητοποίηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 9/9 με διαδήλωση που πέρασε από πολλά νοσοκομεία. Η διαδήλωση στην Αθήνα θα περάσει από τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σωτηρία, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Νίμιτς, Αιγινίτειο, Ευαγγελισμός και Οφθαλμιατρείο για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καλούν επιπλέον στάση εργασίας στις 28/9 (11πμ-3μμ) και κινητοποίηση στη 1:30μμ στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των εργολαβικών εργαζόμενων. Για το ίδιο ζήτημα έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Οι δύο Ομοσπονδίες της Υγείας καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση με τις δηλώσεις του Τσίπρα επαναλαμβάνει τις περσινές ψεύτικες υποσχέσεις για προσλήψεις. Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη μίλησε για «ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων μέσα στους επόμενους μήνες με 10 χιλιάδες νοσηλευτές και γιατρούς», με τις μισές να είναι θέσεις κοινωφελούς εργασίας (πενταμηνίτες κτλ).
Πέρσι είχε εξαγγείλει την πρόσληψη 4.500 εργαζόμενων στα νοσοκομεία, οι οποίες δεν έγιναν. Τα σωματεία έχουν υπολογίσει ότι οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις πανελλαδικά είναι 25 χιλιάδες όσον αφορά τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό και 6 χιλιάδες όσον αφορά τους γιατρούς.

Δυσμενείς αλλαγές

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι μόνο επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων έχει μειωθεί κατά 7695 άτομα, ενώ άλλοι 10 χιλιάδες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης. Πολλοί θα επιλέξουν να αποχωρήσουν πριν το τέλος του έτους αφού θέλουν να προλάβουν δυσμενείς αλλαγές στις συντάξεις.

Οι ελλείψεις έχουν επιφέρει τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς για τους υπάρχοντες εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Το καλοκαίρι δεν δόθηκαν κανονικές άδειες στο προσωπικό, εκατοντάδες ρεπό οφείλονται, ένας νοσηλευτής ή μια νοσηλεύτρια συνήθως έχει να φροντίσει 40 ασθενείς, τα εργασιακά ατυχήματα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι η μία πλευρά, η άλλη είναι η απουσία υλικού: γάζες, προστατευτικά μέσα, σύριγγες, φάρμακα κ.ά.

Η εικόνα από τα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι χαρακτηριστική. Η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της καταγγέλλει ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μεγάλη αναμονή για ακτινοθεραπείες που φτάνει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 και ταλαιπωρία στην εισαγωγή καρκινοπαθών. Πολλά από τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι εκτός λειτουργίας λόγω οικονομικής αδυναμίας για τη συντήρησή τους. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «για πολλούς καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα να κάνουν θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς, η σειρά τους έρχεται μετά θάνατο»…

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει να είναι 1 ανά 200.000 κατοίκους και στα νοσοκομεία μας είναι 1 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Συνολικά, πέρσι τα νοσοκομεία έλαβαν 1,5 δις ευρώ, φέτος θα λάβουν μόνο 1,156 δις.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας καθημερινά παλεύουν απέναντι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Κρατούν τα νοσοκομεία ανοιχτά για όλους μας, με το φιλότιμο και τις δικές τους θυσίες εξυπηρετούν εκατομμύρια ασθενείς που καθημερινά δοκιμάζονται αφού χρειάζονται να περιμένουν από βδομάδες μέχρι μήνες για να βρουν ανοιχτό ραντεβού.

Η υπόθεση της σωτηρίας του ΕΣΥ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Ο συντονισμός με τις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων στην υγεία όπως στις 6/10 είναι αναγκαίος, ενώ ο κοινός απεργιακός αγώνας μπορεί να φέρει νίκες για όλους μας.

Η 6 Οκτώβρη μπορεί να γίνει για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της υγείας, αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης μέχρι την νίκη. 
Για να ανατρέψουμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στις συνθήκες που δουλεύουμε. Να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αναγκαία χρηματοδότηση, για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους και για όλες μας. Σε κάθε σωματείο σε κάθε νοσοκομείο να κινηθούμε γρήγορα και απόφασιστικά, για να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας. 
• Στην Αττική στα σωματεία μας να διεκδικήσουμε το ξεχείλωμα της στάσης εργασίας, ήδη πρωτοβάθμια σωματεία όπως ο Γεννηματάς απόφάσισαν στάση εργασίας μετά της 11πμ μέχρι το τέλος του ωραρίου. 
• Στην περιφέρεια να οργανώσουμε μαζικά την συμμετοχή μας στα πούλμαν για το πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο. 
• Να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές. Με περιοδείες συνελεύσεις συζητήσεις να ξεσηκώσουμε τα νοσοκομεία μας. Να οργανώσουμε την περιφρούρηση της απεργίας. Να ακυρώσουμε για τις 6/10 τακτικά ραντεβού -χειρουργεία-απογευματινά ιατρεία, να φτιάξουμε προσωπικό ασφαλείας σαν να είναι Κυριακή. Να μην λείψει κανείς από το απεργιακό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7πμ από το ΕΚΑΒ και θα προχωρήσει σύνταγμα Βουλή – πλ. Oμονοίας – υπ. Yγείας βαδίζοντας μπροστά από τα περισσσότερα νοσοκομεία. Εκείνη την μέρα οι εργαζόμενοι στην υγεία με τα πανό των σωματείων μας, θα πλημμυρίσουμε τους δρόμους. Ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε από τις ομοσπονδίες της υγείας ΠΟΕ- ΔΗΝ ΟΕΝΓΕ 48ωρη απεργιακή συνέχεια. Μόνο έτσι θα αναγκάσουμε σε υποχώρηση την κυβέρνηση, τον υπ.υγείας και τις μνημονιακές πολιτικές τους και θα ανοίξουμε το δρόμο για να ικανοποιηθούν τα αιτηματά μας, να κερδί- σουμε προσλήψεις και χρηματοδότηση των νοσοκομείων μας, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για δημόσια δω- ρεάν υγεία και περίθαλψη.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.