Κίνημα Ωτοστόπ και ψήφισμα καταγγελίας της σύμβασης από Θεσσαλονικείς


Η συνεχιζόμενη επίσχεση στον ΟΑΣΘ (πολλοί από τους συμετέχοντες εγαζόμενους στην επίσχεση λέγεται ότι είναι ταυτόχρονα και μερισματούχοι) μάλλον έχει εξοργίσει μεγάλη μερίδα των εξυπηρετούμενων επιβατών του οργανισμού.
Έτσι πληθαίνουν οι φωνές που


Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που ήδη έχει συγκεντρώσει καντά στις 3.000 υπογραφές 
"Ο ΟΑΣΘ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ασκεί μονοπωλιακά (με βάση τη Σύμβασή της με το ελληνικό κράτος) το έργο των αστικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Για το έργο αυτό επιδοτείται από το ελληνικό κράτος, το οποίο υποχρεώνεται να καλύπτει το ετήσιο έλλειμμά της καθώς και ένα σταθερό ποσοστό επί των εξόδων ως ετήσιο κέρδος και μέρισμα για τους μετόχους της. Σε τελευταία ανάλυση, δηλαδή, λειτουργεί μεν ως ιδιωτική εταιρεία αλλά με την εγγύηση και τα χρήματα του κράτους, επομένως όλων των φορολογουμένων.
Παρ' ό,τι προσφέρει δημόσιο μεταφορικό έργο, η διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιεί τις οποιεσδήποτε οικονομικές διαφορές της με το ελληνικό δημόσιο εις βάρος των ίδιων των πολιτών που την χρηματοδοτούν, των "πελατών" της.
Σε κάθε διαφορά της, ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχουν πια χρήματα για πετρέλαια, ούτε για μισθούς των εργαζομένων", οι οποίοι, με τη σειρά τους, αν και μέτοχοι ταυτόχρονα της εταιρείας, δεν διστάζουν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες με κάθε τρόπο (πρόσφατα με "επίσχεση εργασίας", η οποία για τους πολίτες ισοδυναμεί με απεργία και απουσία λεωφορείων από την πόλη).
Αυτό το μοντέλο, του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δεν πάει άλλο. Η σημερινή σύμβαση ΟΑΣΘ-ελληνικού δημοσίου πρέπει να καταγγελθεί άμεσα - και να συζητήσουμε όλοι, κόμματα, φορείς και πολίτες το επόμενο μοντέλο λειτουργίας των αστικών μεταφορών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Συνάντηση του κινήματος ΩΤΟΣΤΟΠ σήμερα το απόγευμα

Συγκέντρωση προγραμματίζεται για σήμερα από την πρωτοβουλία του κινήματος "Ωτοστόπ", που  ήδη μετρά χιλιάδες μέλη. Θ γίνει στις 5 το απόγευμα στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Φίλοι της ιδέας μας διαθέσανε δωρεάν 500 αυτοκόλλητα και 1000 καρτελάκια εκτυπωμένα σε κανονικές διαστάσεις. (ψάχνουμε και άλλα). Φίλοι εθελοντές θα στήσουμε ένα μικρό τραπέζι και όποιος θέλει θα έρχεται να πάρει ότι χρειάζεται.
Η ιδέα της δράσης έχει δυο μέρη:
Α. ΠΑΙΡΝΩ ΩΤΟΣΤΟΠ Ή ΚΑΝΩ ΩΤΟΣΤΟΠ . (Η διάδοση της ιδέας βοηθά αυτό να συμβαίνει εύκολα. Το σηματάκι σε καρτελάκι είναι βοηθητικό πολύ) ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ. ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕ Κ ΑΛΛΟΥΣ ΕΤΣΙ.
Β. ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ (ήδη μσα στην ομάδα γίνονται αναρτήσεις και προσπάθειες να συντονιστούμε ανά περιοχές. οι τρόποι βρίσκονται υπό εξέλιξη)
Και ας θυμόμαστε:
Σπάμε τον δισταγμό και την αποξένωση της εποχής. Μπορούμε να μοιραστούμε και να βιώσουμε λέξεις όπως Εμπιστοσύνη, Ανθρωπιά, Συμπολίτης, Φιλία, Μοίρασμα, Αλληλεγγύη, Ενσυναίσθηση, Αυτοργάνωση.

Ο καθένας κάνει χρήση της καλοσύνης με δική του ευθύνη..
Το κακό περισσεύει αλλά και το καλό περιμένει την ευκαιρία του!
Καλή αρχή και δύναμη σε όλους».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.