Οι μέλισσες εξαφανίζονται! Οι άνθρωποι το ακούν αυτό για χρόνια τώρα, αλλά έχει πραγματικά γίνει αντιληπτό; Οι μέλισσες, οι πιο σημαντικοί επικονιαστές στα περισσότερα αγροοικοσυστήματα, πεθαίνουν σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, λόγω της  διαταραχής κατάρρευσης της αποικίας (colony collapse disorder) που αναφέρεται στην εγκατάλειψη των κυψελών  από τις ίδιες τις μέλισσες .
Οι μέλισσες εγκαταλείπουν τις κυψέλες τους για πολλούς λόγους, αλλά το πιο κύριοι είναι δύο 1) εξαιτίας συνήθως της ακτινοβολίας από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας, που παρεμποδίζει την ικανότητα των μελισσών να προσανατολίζονται και 2) εξαιτίας των  φυτοφαρμάκων, τα οποία σκοτώνουν τις μέλισσες. Τα φυτοφάρμακα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εκ των δύο, όπως αποδεικνύεται από τον πρόσφατο θάνατο πάνω από 2,5 εκατομμύρια μελισσών στη Νότια Καρολίνα σε μία μόνο ημέρα, όταν ένα εξαιρετικά τοξικό φυτοφάρμακο ψεκάστηκε στην περιοχή. Αν και ο στόχος του φυτοφαρμάκου ήταν ο τοπικός πληθυσμός των κουνουπιών, τα φυτοφάρμακα σπάνια κάνουν επιλεκτικές διακρίσεις και συχνά σκοτώνουν την πλειονότητα των άλλων εντόμων που δεν αποτελούν στόχο των ψεκασμών στην περιοχή. Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, υπάρχουν πολλά, απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις μέλισσες.

1. Κάντε ποτίστρα για μέλισσες


Μπορείτε να βοηθήσετε τους αγαπημένους επικονιαστές, κάνοντας μια απλή  ποτίστρα μελισσών. Οι μέλισσες χρειάζονται ρηχό νερό για πόση, αλλά το ρηχό νερό εξατμίζεται κανονικά γρήγορα. Άλλες πηγές νερού, όπως τα λουτρά πουλιών και οι λίμνες είναι συνήθως πάρα πολύ βαθιά για τις μέλισσες που μπορεί να πνιγούν αν το νερό δεν είναι αρκετά ρηχό.Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μείνουν οι μέλισσες χωρίς μια πηγή νερού, σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να κάνετε ένα ποτιστήρι για μέλισσες, γεμίστε ένα τηγάνι, ή ταψί ή κάποιο παρόμοιο ρηχό δοχείο  με κομμάτια μαρμάρου ή πετρούλες. Στη συνέχεια, γεμίστε το με νερό. Τα μάρμαρα δίνουν οι μέλισσες ένα σημείο προσγείωσης, ώστε να μπορούν να πίνουν χωρίς τον κίνδυνο πνιγμού.

2. Φυτέψτε ένα λουλούδι  για τις μέλισσες στον κήπο σας 


Δεν  προσελκύουν  όλοι οι κήποι και   όλα τα λουλούδια τις μέλισσες το ίδιο. Οι μέλισσες χρειάζονται ποικίλα τοπία κήπων με πολλά διαφορετικά είδη λουλουδιών και φυτών, ώστε να έχουν αρκετή τροφή όλο το χρόνο. Με τη φύτευση μια ποικιλία από φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι οι μέλισσες στην περιοχή σας θα έχει μια πηγή τροφής για όλο το χρόνο. Λουλούδια που έχουν χρώμα μπλε, μοβ, κίτρινο είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μέλισσες.
Επίσης, οι μέλισσες προτιμούν κήπους που δεν είναι απόλυτα τακτοποιημένοι καθώς χρειάζονται πρώτες ύλες για την κατασκευή φωλιάς. Η δημιουργία ένός μικρού σωρού από ξερά χόρτα, ξερά φύλλα, και άχρηστα φύλλα μπορεί να τροφοδοτήσει τις μέλισσες με όλα όσα χρειάζονται για να οικοδομήσουν μια ωραία, ζεστή φωλιά για το χειμώνα. Δεν έχετε χώρο στον κήπο σας; Μην ανησυχείτε! Μπορείτε πάντα να κάνετε «αντάρτικο» φυτεύοντας λουλούδια και μελισσοκομικά φυτά για τις μέλισσες σε δημόσιους χώρους ή σε εγκαταλελειμμένα χωράφια.

3. Αγοράστε μέλι από έντιμους και υπεύθυνους παραγωγούς

Ανεύθυνος μελισσοκόμος έχει  αντικαταστήσει το μέλι με γλειφιτζούρια ζάχαρης σε μια κυψέλη 

Η τελευταία συγκομιδή μελιού γίνεται το φθινόπωρο, αφήνοντας τις μέλισσες χωρίς μέλι για το χειμώνα. Αντί κάποιοι μελισσοκόμοι να αφήσουν αρκετό μέλι για τις μέλισσες μέχρι την άνοιξη, επιλέγουν να το τρυγήσουν εμπορική  τροφοδοτώντας με ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού τις μέλισσες. Η πρακτική αυτή οφείλεται στην οικονομική πίεση, καθώς είναι πιο επικερδές να πάρουν όσο περισσότερο μέλι από την κυψέλη και να αφήσουν τις μέλισσες με ένα φτηνό και τεχνητό υποκατάστατο.
Τα σιρόπια καλαμποκιού έστω και σε υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης και ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι επιζήμια για την υγεία των μελισσών και έτσι τις εγκαταλείπουν με τοξικά τρόφιμα για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πριν από την αγορά μελιού, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το μέλι που αγοράζετε δεν συμβάλλει σε αυτή την επιβλαβή και εκπληκτικά κοινή πρακτική μελισσοκομία.

4. Απαιτούμε να τερματιστεί η χρήση φυτοφαρμάκων 


Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μέλισσες είναι η διαδεδομένη χρήση των φυτοφαρμάκων. Φυτοφάρμακα, όπως τα περισσότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται, δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των στόχων τους και των ειδών που δεν αποτελούν στόχο. Με άλλα λόγια, εάν ένα φυτοφάρμακο μπορεί να σκοτώσει ένα συγκεκριμένο έντομο,  κατά πάσα πιθανότητα σκοτώνει πολλά άλλα έντομα.
Αν και τα έντομα έχουν κακή φήμη στον τομέα της γεωργίας, πολλά έντομα, περιλαμβανομένων των μελισσών, είναι απαραίτητα για τα φυτά. Τα έντομα είναι απαραίτητα για την υγεία του εδάφους, γονιμοποιούν τα φυτά, και αποτελούν σημαντικές πηγές τροφής για τα πουλιά και άλλα ζώα. Στη βιολογική γεωργία, πολλά αρπακτικά έντομα ελέγχουν φυσικά προβλήματα παρασίτων, καθιστώντας τα φυτοφάρμακα περιττά. Η χρήση των φυτοφαρμάκων σκοτώνει τις μέλισσες, αλλά προκαλούν επίσης μόνιμες βλάβες των εδαφών και των οικοσυστημάτων μας. Τα φυτοφάρμακα έχουν επίσης πολλές επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Απαιτείστε να τερματιστεί η χρήση φυτοφαρμάκων μιλώντας με τους τοπικούς αγρότες ή τους τοπικούς πολιτικούς για τις ανησυχίες σας.

5. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας ή  διατηρήστε το σε λειτουργία stand-by όταν δεν το χρησιμοποιείτε


Ελβετοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι μέλισσες που εκτίθενται σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου είναι πιθανό να βρίσκονται σε σύγχυση, που μπορεί να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους και να  χαθούν. Η σύγχυση συνεχίζεται για μέχρι και 12 ώρες αφού το τηλέφωνο πάψει να χτυπάει ή να χρησιμοποιείται ενεργά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μέλισσες είναι πολύ ευαίσθητες στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η διατήρηση ενός κινητού τηλεφώνου κοντά σε μια κυψέλη μελισσών προκάλεσε την κατάρρευση της κυψέλης σε μόλις 5 - 10 εργάσιμες μέρες. Ωστόσο, οι μέλισσες δεν ενοχλούνται από ανενεργά τηλέφωνα ή τηλέφωνα σε κατάσταση αναμονής. Αν σκοπεύετε να πάτε για μια βόλτα σε ένα χώρο όπου υπάρχουν μελίσσια, να απενεργοποιήσετε το  τηλεφωνό  σας ή να το θέσετε σε κατάσταση αναμονής.

πηγή, απόδοση ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.