του ακτιβιστή

Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Θερμαϊκού, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουπλής δήλωσε, ότι η μελέτη για επτά ρέματα της περιοχής θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασίες πριν από τη θεομηνία.

Ο ακτιβιστής φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα την γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά την διαδικασία έκδοσης Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο "Αντιπλημμυρική προστασία στον πρώην Δήμο Θερμαϊκού", που  καθορίζει τα έργα που θα γίνουν ώστε να διευθετηθούν τα 7 ρέματα της περιοχής.

Κατά την γνωμοδότηση αυτή, όπως θα διαβάσετε, αποκαλύπτεται από την πλέον αρμόδια υπηρεσία η πλήρης καταπάτηση των ρεμάτων από οικοδομικά τετράγωνα στις περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ):

"Οι φυσικές κοίτες των ρεμάτων δεν υφίστανται πλέον, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια από το 1966, ενώ η εκτόνωση των παροχών γίνεται μέσω του οδοστρώματος των οδών".

Εντύπωση βέβαια προκαλεί η διαπίστωση πως "Το μόνο ρέμα στο οποίο υφίσταται ίχνος κοίτης είναι το Σ3 στον οικισμό των Ν. Επιβατών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης ορισμένων Οικοδομικών Τετραγώνων του ρυμοτομικού του οικισμού των Ν. Επιβατών, όπου να συμμορφώνεται η ρυμοτομική γραμμή με τις οριογραμμές του ρέματος".
Ελπίζουμε (επειδή όπως κι εσείς θα αντιληφθείτε με δεδομένο ότι δεν καθορίζονται οι θέσεις των 7 ρεμάτων τοπογραφικά) πως η παραπάνω διαδικασία "τροποποίησης ορισμένων Οικοδομικών Τετραγώνων του ρυμοτομικού του οικισμού των Ν. Επιβατών" δεν είναι η ίδια με την τροποποίηση και τοπική επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή ξενοδοχείου , στα όρια Αγίας Τριάδας-Νέων Επιβατών (υπ'αριθμ 64/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Θερμαϊκού).
Γιατί  η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού αποτελούσε εισήγηση ιδιώτη που υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και με βάση την οποία η οδός Λαμπράκη μειώθηκε από 20 σε 14 μέτρα και η απορροή των ομβρίων του ρέματος στριμώχθηκε σε έναν υπόγειο αγωγό ελάχιστης διαμέτρου. Μάλιστα εξ' αυτού του γεγονότος υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε οικίες της περιοχής αφού τα νερά δεν έβρισκαν (και λόγω των φερτών υλικών) την εύκολη διέξοδο προς την θάλασσα.
Ανοίγει παρένθεση
Να θυμίσουμε ότι για την παραπάνω απόφαση υπήρξαν ενστάσεις από φορείς (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού) και πολίτες προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι οποίες απορρίφθηκαν(εδώ κι εδώ). Επίσης υπήρξαν δημοσιοποιημένες καταγγελίες για απειλές και απόπειρες εκφοβισμού όσων εναντιώθηκαν στην απόφαση (εδώ) όπως και μηνύσεις προς τον διαχειριστή της ιστοσελίδας  "ακτιβιστής" (εδώ).
Κλείνει η παρένθεση
Καταθέτουμε την Μη Τεχνική Περίληψη του Έργου από την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου “Διευθέτηση Ρεμάτων για την Αντιπλημμυρική Προστασία του Δ. Θερμαϊκού” στο Δ. Θερμαϊκού, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Π.Κ.Μ:

ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στις Δ.Κ. Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγ. Τριάδας και αφορά στη διευθέτηση επτά (7) συνολικά ρεμάτων (Συλλεκτήρων όπως αναφέρονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Για το έργο έχει εκδοθεί η υπ'αρ. 12976/30-12-09 Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) από την τότε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης).
Τα ρέματα στο σύνολο τους υφίστανται στη φυσική τους μορφή μέχρι την τομή τους με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, από όπου και εισέρχονται σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη, όπου παρατηρείται πλήρης καταπάτηση των ρεμάτων από οικοδομικά τετράγωνα. Οι φυσικές κοίτες των ρεμάτων δεν υφίστανται πλέον, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια από το 1966, ενώ η εκτόνωση των παροχών γίνεται μέσω του οδοστρώματος των οδών. Το μόνο ρέμα στο οποίο υφίσταται ίχνος κοίτης είναι το Σ3 στον οικισμό των Ν. Επιβατών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης ορισμένων Οικοδομικών Τετραγώνων του ρυμοτομικού του οικισμού των Ν. Επιβατών, όπου να συμμορφώνεται η ρυμοτομική γραμμή με τις οριογραμμές του ρέματος. Η οριοθέτηση των ρεμάτων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς έχει ήδη κατατεθεί από το Δ. Θερμαϊκού σχετικός φάκελος στη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Τα έργα περιλαμβάνουν:
  • Αγωγούς ομβρίων (υπόγειους κιβωτοειδής οχετούς) στα χαμηλά τμήματα των οικισμών Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγ. Τριάδας, από την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας έως τη θάλασσα. Οι φυσικές κοίτες των ρεμάτων έχουν καλυφθεί από οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία προβλεπόταν στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό και επομένως επί του παρόντος η διοχέτευση της παροχής γίνεται επί των οδοστρωμάτων των οδών των οικισμών.
  •  Παρεμβάσεις στα ρέματα ανάντη της Ε.Ο. με αναβαθμούς με σκοπό τη συγκράτηση των φερτών υλικών και τη μείωση της πλημμυρικής παροχής. 
  •  Έργα διευθέτησης του ρέματος Σ3 του οικισμού των Ν. Επιβατών, από την Ε.Ο. έως τη θάλασσα.


Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Η επένδυση με συρματοκιβώτια του Συλλεκτήρα Σ3 να πραγματοποιηθεί μόνο σε σημεία όπου κρίνεται άκρως απαραίτητο (διάβρωση – μη επιτρεπτές ταχύτητες), όπως και οι διατομές από σκυρόδεμα να περιοριστούν κυρίως στα τμήματα που παρατηρείται έντονος περιορισμός της κοίτης.
  • Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθέτησης των ρεμάτων, ο δήμος οφείλει να προχωρήσει στην τροποποίηση του ρυμοτομικού στα Ο.Τ. 13, 14, 15, 16 και 18 του οικισμού των Ν. Επιβατών.
  • Να υπάρξει μέριμνα και να συμπεριληφθεί όρος στην ΑΕΠΟ για τις εργασίες συντήρησης όλων των αναβαθμών, καθώς και για την αποκατάσταση της παραλίας στα σημεία εκβολής των οχετών, μετά από επεισόδια υψηλών παροχών.
  • Η κατασκευή των έργων να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθέτησης όλων των ρεμάτων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Πλάκα κάνεις μηνύσεις???ωραία διοίκηση τραμπούκο τσαμπουκαδες... πρώην γιατί δεν καταλαβα... ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.