του Πέτρου Κωνσταντίνου *

Ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προχώρησαν σε μια εκκαθαριστική επιχείρηση με ΜΑΤ και μπουλντόζες σε βάρος των ρακοσυλλεκτών, με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά και την σφραγίδα της ηθικής απαξίωσης των φτωχών και ευπαθών ομάδων της πόλης της Αθήνας και της περιφέρειας της Αττικής.

Αρνούμενοι να δώσουν λύση διευθέτησης των ζητημάτων που υπήρχαν στην λειτουργία του παζαριού οδήγησαν στην λύση της εκκαθάρισης με τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες, μουσουλμάνοι, Ρομά, άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι που πάλευαν για ένα μεροκάματο για να ζήσουν χιλιάδες ανθρώπους των οικογενειών τους.

Μπροστά σε περιπολικά και κορδέλες της τροχαίας βρέθηκαν και εκατοντάδες φτωχοί άνθρωποι που έφταναν στην Αγίου Πολυκάρπου για να προμηθευτούν αναγκαία είδη από το παζάρι των ρακοσυλλεκτών.

Απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων με αστυνομικό στη θέση του συνοδηγού(!) κουβάλαγαν την πραμάτεια που είχαν πατήσει πιο πριν μπουλντόζες ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδιζαν τους ρακοσυλλέκτες να στήσουν τους πάγκους τους.

Το παζάρι των ρακοσυλλεκτών έδινε την δυνατότητα να εξασφαλίζει ένας πληθυσμός περίπου δέκα χιλιάδων ανθρώπων ένα κομμάτι ψωμί. Την ίδια ώρα χιλιάδες πάμπτωχοι άνθρωποι της εποχής της κρίσης και των μνημονίων, άνεργοι και κακοπληρωμένοι με λίγα ευρώ εξασφάλιζαν ρούχα, παπούτσια και άλλα αναγκαία είδη.

Για τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη και την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου δεν αποτελούν προτεραιότητα οι ρακοσυλλέκτες και οι φτωχοί αλλά οι επιχειρηματίες της μέρας και της νύχτας που μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές σε κόλαση για τους κατοίκους χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους. Προτεραιότητα αποτελούν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοκαταστηματάρχες για τους οποίους μπορεί να κλείνει όλη η πόλη με απανωτούς “μαραθώνιους” η να ανοίγουν τα καταστήματα κυριακάτικα τσακίζοντας τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων.

Τους τελευταίους μήνες, Καμίνης και Δούρου έριχναν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την κακή λειτουργία του παζαριού για να καταλήξουν και οι δύο ...στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Τόσκα για να καθαρίσει τους ανεπιθύμητους. Ο Καμίνης ζητούσε από την Δούρου να ορίσει θέση για παζάρια σε περιοχές εκτός του Δήμου Αθήνας. Και ο Δήμος της Αθήνας επιχειρούσε να διαχωρίσει τους ρακοσυλλέκτες σε κατηγορίες με βάση την καταγωγή, την θρησκεία(Ρομά, μουσουλμάνοι, μετανάστες κλπ). Μ ευθύνη δικιά του έκλεισε τον χώρο στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 95 που είχε δοθεί. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα πρότεινε λύση και η οποία με ευθύνη Καμίνη δεν έχει τελετουργήσει τους τελευταίους 3 μήνες!

Το ότι το παζάρι είχε περισσότερο κόσμο που πουλούσε από όσους χωρούσαν στους πάγκους της Αγίου Πολυκάρπου 95 έχει να κάνει με την διεύρυσνη της φτώχειας και πώς άνθρωποι αβοήθητοι από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν πέσει κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης αγγίζοντας τα όρια της πείνας. Ας δίνανε έγκαιρα λύση με την οριοθέτηση νέων παζαριών και την συνεννόηση με τους συλλόγους ρακοσυλλεκτών και όχι με τα ΜΑΤ και τους εκσκαφείς.

Καλούμε το Δήμο της Αθήνας να εγκαταλείψει τις πολιτικές ρατσιστικού αποκλεισμού των ρακοσυλλεκτών. Η “άλλη Αθήνα” των φτωχών και των κατατρεγμένων της κρίσης πρέπει αν ζήσει με αξιοπρέπεια και όχι στην ουρά των συσσιτίων της Σοφοκλέους.

 
* δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.