Οι Κάθριν Τζ. Τζόνσον, Ντόροθι Βουν και Μέρι Τζάκσον είναι τρεις γυναίκες τα ονόματα των οποίων θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι. Είναι οι τρεις Αφροαμερικανές μαθηματικοί της NASA, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποστολή Τζον Γκλεν στο διάστημα αλλά έδωσαν και μία δύσκολη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών και τα πολιτικά δικαιώματα στη Βιρτζίνια όπου ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός.

Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στο γεγονός ότι μαύρες γυναίκες θα μπορούσαν να χειριστούν μία τέτοια αποστολή και σαφώς η NASA τηρούσε αρκετά ρεαλιστική στάση για να το αναγνωρίσει εκείνη την εποχή. Αυτό που δεν ήταν απαραίτητα προφανές το 1962 ήταν ότι οι «έγχρωμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές» ή «κομπιούτερ με φούστες», όπως αποκαλούνταν από τη NASA, άξιζαν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό όπως οι λευκοί άνδρες συνάδελφοί τους.

Η ταινία «Hidden Figures» παρουσιάζει την αληθινή ιστορία των τριών γυναικών μαθηματικών της NASA, οι υπολογισμοί των οποίων συνέβαλαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Αμερικής στο διάστημα και εξερευνά μία άγνωστη πτυχή της ιστορίας των διαστημικών αποστολών, αλλά και τις φυλετικές εντάσεις και τις διακρίσεις με βάση το φύλο.

Η Κάθριν Τζόνσον, 98 ετών σήμερα, χαρακτήρας που υποδύεται η Taraji P. Henson, έζησε αρκετά για να δει έναν μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά όχι μια γυναίκα αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Η Οκτάβια Σπένσερ υποδύεται τη Ντόροθι Βουν και η τραγουδίστρια ηθοποιός Τζανέλ Μονά την Μέρι Τζάκσον.

Τον Τζον Γκλεν, ο οποίος πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου, υποδύεται ο Γκλεν Πάουελ, ο οποίος σε ειδική προβολή της ταινίας στη Νέα Υόρκη, το περασμένο Σάββατο δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για το ρόλο και ότι έμαθε πολλά για τον θρυλικό αστροναύτη.

Ο Τζον Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πέμπτο άτομο στο διάστημα, μετά από τους κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Γκέρμαν Τίτοφ και τους συναδέλφους του στην αποστολή Mercury Seven, Άλαν Σέπαρντ και Γκας Γκρίσομ.

Ο Τζιμ Πάρσονς ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του μηχανικού της NASA , Πολ Στάφορντ (φανταστικό πρόσωπο) δήλωσε:

"Ο Γκλεν είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυτή την ταινία. Ήταν ο τύπος που έλεγε: Δεν με νοιάζει αν είναι γυναίκα, δεν με νοιάζει αν είναι Αφρο-Αμερικανός, δεν με νοιάζει ποιος είναι, αρκεί να έχει το μυαλό να με προσγειώσει με ασφάλεια".

Ο Κέβιν Κόστνερ υποδύεται τον Αλ Χάρισον, διευθυντή της NASA.Την ταινία σκηνοθέτησε ο Θίοντορ Μέλφι σε σενάριο που έγραψε μαζί με την Άλισον Σρέντερ.

«Ήθελα να αφιερώσω αυτό το φιλμ σε όλους στον κόσμο που έχουν βιώσει την προκατάληψη σε όλη τους τη ζωή, που δεν τους δόθηκε ένα φλιτζάνι καφέ, που δεν πήραν την προαγωγή, που δεν αμείφθηκαν όπως έπρεπε εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους ή λόγω φύλου» είπε.

Παραγωγός της ταινίας είναι ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής, Φάρελ Γουίλιαμς, ο οποίος έγραψε και τραγούδια για την ταινία.

Η ταινία εξυμνεί τρεις γυναίκες που, αν και κέρδισαν βραβεία και είχαν επιτυχημένη σταδιοδρομία παρέμειναν σε υποσημειώσεις και παρενθέσεις στην αφήγηση της ιστορίας. Είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν άτομα των οποίων η συνεισφορά πολύ συχνά μένει στη σκιά.

Η Τζανέλ Μονά δήλωσε στον Observer ότι οι τρεις γυναίκες άλλαξαν την εικόνα ενός λευκού αρσενικού επαγγέλματος.

«Σε αυτές οι γυναίκες είχε ειπωθεί ότι τα όνειρά τους δεν είναι αποδεκτά λόγω του φύλου τους και του χρώματος του δέρματός τους. Όμως αυτά τα δύο δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Η Τζάκσον ήταν μία περήφανη μαύρη γυναίκα», πρόσθεσε.

Η Μέρι Τζάκσον αγωνίστηκε στα δικαστήρια για να εγγραφεί σε μαθήματα που θα της επέτρεπαν να κάνει αίτηση για τη NASA.

Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2017.

Πηγές: Variety.com, dailymail.com, nooz.gr
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.