του ακτιβιστή

Θελήσαμε να διαπιστώσουμε τις συνθήκες εγκατάστασης και διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις οικοδομές στα Πάλιουρα.
Μεσημέρι Τρίτης ο χρόνος επίσκεψης, και η λιακάδα σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές μεσημεριάτικες θερμοκρασίες προφανώς βελτιώνουν την εικόνα των πρώτων προσφύγων στα "Γαρουφαλάκια", όπως είναι γνωστές οι δύο οικοδομές που μισθώθηκαν από την ΜΚΟ Κάριτας με χρήματα που διέθεσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Η εικόνα - τουλάχιστον του περιβάλλοντος χώρου - όπως διαπιστώνουμε έχει βελτιωθεί καθώς έχει περιφραχθεί εκ νέου ο χώρος και έχει αντικατασταθεί η κατεστραμμένη αυλόπορτα.


Μας σταματάει ένας νεαρός άνδρας λέγοντάς μας ότι εργάζεται στη security με ρόλο, όπως αργότερα μαθαίνουμε, τον έλεγχο όσων συγγενών ή άλλων επιθυμούν να επισκεφτούν τους πρόσφυγες και όχι την έξοδο των ενηλίκων που μπορεί να γίνεται κατά βούληση. Τον ίδιο - βοηθητικά - ρόλο επιτελούν και κάμερες που έχουν εγκατασταθεί.
Αναμένουμε τον υπεύθυνο που κλήθηκε από τον φύλακα και συναντιόμαστε με την κ. Τάνια, η οποία μας συστήνεται ως η υπεύθυνη διευθύντρια του χώρου. Ένα νεαρό κορίτσι που εργάζεται για την Κάριτας και που έχει εργαστεί σε shelter προσφύγων στη Λέσβο.
Μας πληροφορεί πως η δομή ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγες μέρες φιλοξενώντας 14 πολυμελείς οικογένειες Σύριων που απαρτίζονται από μεγάλο αριθμό παιδιών.
Έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και σήμερα έγινε και το πρώτο "μάθημα" αγγλικής γλώσσας.
Σε ερώτησή μας αν έχει συμπληρωθεί η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού η απάντηση ήταν θετική με την σημείωση πως παραμένουν κενές λίγες θέσεις μεταφραστών που θα πληρωθούν τις επόμενες μέρες.

Περιηγηθήκαμε σε διαμερίσματα που ήταν προς παράδοση σε οικογένειες προκειμένου να διαπιστώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης. Διαπιστώσαμε πως η θέρμανση γίνεται με νεοαγορασθέντα μικρά φορητά ηλεκτρικά σώματα και τα δωμάτια έχουν εφοδιαστεί με κρεβάτια κουκέτες αλλά και παιδικά πάρκα. Φυσικά έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες λευκές οικιακές συσκευές. Προφανώς και θα δυσκολευτούν να θερμανθούν ικανοποιητικά οι παγωμένοι τοίχοι με τα κακής ποιότητας κουφώματα των διαμερισμάτων. Στην παρατήρησή μας λάβαμε την απάντηση ότι τα θερμαντικά σώματα θα λειτουργούν συνεχώς και ότι θα δοθούν επιπλέον κλινοσκεπάσματα.
Δεν διαπιστώσαμε, αλλά ούτε και λάβαμε την απαραίτητη διαβεβαίωση για τη σύνδεση της αποχέτευσης των οικοδομών με τον αποχετευτικό αγωγό (δέσμευση που είχε δοθεί από τους φορείς υποδοχής προσφύγων), γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι η αποχέτευση θα γίνεται με την συνήθη εκκένωση των βόθρων.
Παρατηρήσαμε ότι έγιναν τροποποιήσεις στο σύστημα παροχής νερού στα διαμερίσματα, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι η παροχή προσφέρεται από την ΔΕΥΑΘ ή από ιδιωτικό δίκτυο.
Όσον αφορά την διατροφή των προσφύγων μας έγινε γνωστό από την κ. Τάνια πως για τις δύο πρώτες μέρες έγινε από το προσωπικό της ΜΚΟ αλλά ήδη δόθηκαν οι κάρτες μέσω των οποίων θα λαμβάνουν οι φιλοξενούνενοι χρήματα από τα ΑΤΜ's των τραπεζών της περιοχής (έγινε ξενάγηση στους αρχηγούς των οικογενειών) και θα φροντίζουν από μόνοι τους για την διατροφή όπως και για την καθαριότητα των διαμερισμάτων αλλά και του περιβάλλοντος χώρου.
Ήδη αναμένεται η νοσηλευτική κάλυψη με επαγγελματία νοσηλεύτρια που θα μπορεί να καλύψει τις ενδεχόμενες ανάγκες σε συνδυασμό και με τα ΚΥ της περιοχής.


Διατυπώθηκε η προσδοκία πως οι συλλογικότητες της περιοχής θα συνδράμουν το εγχείρημα προσφέροντας ρουχισμό στους φιλοξενουμένους ή δημιουργώντας διάφορα events.
Θεωρείται από τους αρμόδιους πως οι περίοικοι δεν είναι αρνητικοί στην εγκατάσταση αυτή των προσφύγων και αν το παραπάνω συσχετιστεί με τη δημιουργία επιτροπής κατοίκων, όπως έχει υποσχεθεί ο δήμαρχος Θερμαϊκού, μάλλον θετική αντανάκλαση θα μπορούσε να έχει η νέα αυτή γειτνίαση και συγχρώτιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας θα υπάρξει τις επόμενες μέρες επίσκεψη κλιμακίου από τον Δήμο με επικεφαλής τον δήμαρχο, γεγονός που θα φροντίσουμε να καλύψουμε.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Πώς δεν είναι αρνητικοί οι περίοικοι στην εγκατάστασή τους; Υπάρχουν εξώδικα υπογεγραμμένα από 500 και πλέον κατοίκους της περιοχής. Ήδη στην προηγούμενη σας ανάρτησή για το θέμα έχετε αναφερθεί στη δυσαρέσκειά τους!
    Η δημιουργία της επιτροπής κατοίκων δε γνωρίζουμε ακόμα σε τί θα ωφελήσει τους κατοίκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα από τι απειλούνται οι κάτοικοι κυρία Natalie S.? Γιατί προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις τα δικαιώματα των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης? Πώς γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής ότι οι οικογένειες αυτές θα αποτελέσουν πρόβλημα αφού μόλις που εγκαταστέθηκαν? Λίγη ανθρωπιά και συμπαράσταση δεν θα έβλαπτε τους κατοίκους της περιοχής! Στο κάτω κάτω σε ποιανού το χέρι βρίσκεται ποιός θα κατοικήσει κοντά στο μέρος που εκείνος διαμένει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μίλησε κανείς για απειλή των κατοίκων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφεραν; (γιατί δεν είναι όλοι Σύριοι αλλά και Πακιστανοί!). Στα εξώδικα γίνεται λόγος για διάσπαση του αριθμού τους ώστε να μη δημιουργηθεί γκέτο στην περιοχή. Δε ζήτησε κανείς να τους διώξει, αλλά να τους διασπάσει.

    "Πώς γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής ότι οι οικογένειες αυτές θα αποτελέσουν πρόβλημα αφού μόλις που εγκατασταθηκαν?" Δείξε μου ένα μέρος όπου έχει εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους και δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα! Γιατί έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.