Να μην εντάξει στα προγράμματα ΕΣΠΑ, την κατασκευή βιολογικού σταθμού στο Μεσημέρι, αποφάσισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρώντας ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης. Ανακύπτει έτσι μείζον θέμα σχετικά με τις κινήσεις της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει στο με αριθμό πρωτοκόλλου 304/20-1-2017 έγγραφο της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, «το έργο “Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων Οικισμού Μεσημερίου Δημοτικής Ενότητας Επανομής Δήμου Θερμαϊκού”, δεν μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από την πρόσκληση (σ.σ. για τα προγράμματα ΕΣΠΑ)».
Το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί απάντηση στον γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή Δημήτρη Ζερβουδάκη, σε επιστολή που είχε αποστείλει ως εκπρόσωπος  κατοίκων του Μεσημερίου, ρωτώντας κατά πόσο υπήρχε ανοικτή πρόσκληση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Περιφέρεια ενημερώνει συγκεκριμένα με το έγγραφο της, ότι για πράξεις του Τομέα Περιβάλλοντος που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει εκδώσει δύο προσκλήσεις, οι οποίες, όπως κατηγορηματικά σημειώνει, «θα είναι και οι μοναδικές στον τομέα επεξεργασίας αστικών λυμάτων».
Η πρώτη πρόσκληση αφορά την ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας, με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, που ήδη ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 207-2013 και επειδή δεν ολοκληρώθηκαν, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται και από το νέο ΕΣΠΑ.  «Στην πρόσκληση αυτή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα νέο έργο, όπως η Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων του οικισμού Μεσημερίου.
Η δεύτερη πρόσκληση με τίτλο «Ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων (ΕΕΛ)», όπως τονίζει η Περιφέρεια, αφορά αποκλειστικά οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους. Και καταλήγει:
«Ο οικισμός Μεσημερίου δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία των οικισμών (σύμφωνα με τον κατάλογο των οικισμών Γ΄ προτεραιότητας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ως εκ τούτου το έργο “Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων Οικισμού Μεσημερίου Δ.Ε. Επανομής δήμου Θερμαϊκού”, δεν μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από την δεύτερη Πρόσκληση».
Σημειώνεται ότι όταν το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 14 Σεπτεμβρίου, για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στο Μεσημέρι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» είχαν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούσε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι η σχετική πρόσκληση αναφέρονταν σε οικισμούς για πάνω από 2.000 κατοίκους. Τότε η διοίκηση Μαυρομάτη, για να ξεπεράσει αυτό τον «σκόπελο», ανέφερε στην Μελέτη της ότι μπορεί, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Μεσημέρι να έχει πληθυσμό 1.800 κατοίκους, όμως… δυνητικά οι κάτοικοι μπορεί να ανέλθουν στους 2.660 το έτος … 2060!!

Πάγια θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», όπως διατυπώθηκε κατ’ επανάληψη από τον επικεφαλής της Σπύρο Κουζινόπουλο, ήταν πως είναι άκρως απαραίτητη η κατασκευή, το συντομότερο δυνατόν, αποχετευτικού δικτύου στο Μεσημέρι, ώστε οι κάτοικοί του να απαλλαγούν επιτέλους από το αίσχος των βόθρων. Γιαυτό και πρότεινε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να αναζητήσει τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης μέσω περιφερειακών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενδεχομένως και με δανεισμό.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.