Απειλεί σύγκρουση με κουρδικές και συριακές δυνάμεις
 αν παρεμβληθούν σε τουρκική επίθεση στη Ράκα.



Του Μιχαήλ Στυλιανού 24-2-17

O σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν για την Εξωτερική Πολιτική Ιλνούρ Τσεβίκ, σε πρωινή συνέντευξή του στη Σοφία Σεβερνάτζε, του δικτύου Russia Today εξέθεσε ως εξής τις θέσεις και προθέσεις της ΄Αγκυρας, σε συνοπτική απόδοση.

Διαβεβαίωσε ότι μοναδική επιδίωξη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία είναι η εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους , ότι η Τουρκία δεν έχει άλλες βλέψεις επί της Συρίας και ότι θα αποχωρήσει μετά την ειρήνευση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνεργασία των δύο μεγάλων δυνάμεων, Ρωσίας και Τουρκίας, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη της ανακωχής και η σημερινή διάσκεψη της Γενεύης.

Πρόσθεσε όμως στην πορεία των ερωταποκρίσεων, τον στόχο πραγματοποίησης παραμεθόριας ζώνης μήκους 45 χιλιομέτρων και πλάτους εννέα για την ασφαλή εγκατάσταση των προσφύγων. Και η τελική λύση του προβλήματος μπορεί να περιλαμβάνει το καθεστώς ΄Ασαντ, αλλά όχι τον ίδιο τον σημερινό πρόεδρο, υπεύθυνο για τη σφαγή του λαού του.

Εξήρε το θαυμαστό επίτευγμα της ολιγάριθμης τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που κατέλαβε το Ελ Μπαμπ, επιχείρηση στην οποία οι Ρώσοι «κοιτούσαν αλλού» και οι Αμερικανοί βοήθησαν με κάποιους βομβαρδισμούς.

Τώρα η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταλάβει την Ράκα. Οι κουρδικές δυνάμεις των τρομοκρατών του PYD που παρεμβάλλονται στο Μένμπιτς και πέριξ της Ράκας, θα πρέπει να παραμερίσουν, οι Αμερικανοί, που τις εξοπλίζουν και τις προστατεύουν, θα πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση οι τουρκικές δυνάμεις θα συγκρουσθούν μαζί τους και θα συγκρουσθούν και με τον συριακό στρατό αν και αυτός σταθεί εμπόδιο.

Γιατί η Τουρκία επιμένει στην κατάκτηση της Ράκας, ήδη περικυκλωμένης από τις κουρδικές δυνάμεις;

Επειδή στην Ράκα το Ισλαμικό κράτος διαθέτει ισχυρή δύναμη 75.000 ανδρών και μόνο ένας ισχυρός κρατικός στρατός μπορεί να την απελευθερώσει. Ελπίζει ότι οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν με αεροπορική κάλυψη.

Εάν οι Αμερικανοί εναντιωθούν σε τουρκική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων; Δεν πρόκειται βέβαια να αναμετρηθούν με τους Αμερικανούς…

Η αμερικανική πλευρά ουσιαστικά απέχει αυτή την περίοδο. Φυσικά για την επιτυχία της διαδικασίας ειρήνευσης στη Συρία είναι απαραίτητη η συμμετοχή των ΗΠΑ. Εάν κάθονταν σε ένα τραπέζι οι πρόεδροι Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση σ’ αυτό.

Η νέα φιλία Ερντογάν με τον Πούτιν, χάρις στην οποία μεταβλήθηκε η κατάσταση στη Συρία, δεν είναι εναλλακτική -από τη Δύση- επιλογή. ΄Εχουμε τώρα περάσει από μια περίοδο διεθνούς τάξεως σε μια περίοδο διεθνούς αταξίας. Η Τουρκία επιδιώκει φιλικές σχέσεις και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ και με όλες τις χώρες. Ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα ικανοποιήσουν το αίτημα για τον Γκιουλέν, αν όχι αμέσως με έκδοσή του στη Τουρκία, λόγω των προβλέψιμων εσωτερικών αμερικανικών αντιδράσεων, αλλά τουλάχιστον αρχίζοντας με κατάσχεση της περιουσίας και απαγόρευσης της αντιτουρκικής δράσης του.

Με την Ε Ε, θα προχωρήσει η Τουρκία στην εκτέλεση των απειλών της για το προσφυγικό; Η Τουρκία δεν απειλεί, αλλά είδαν ότι οι της Ε Ε δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Θα συνεχίσουν να φιλοξενούν τους πρόσφυγες, αλλά υπάρχουν και όρια στην υπομονή.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.