του ακτιβιστή

Μια από τα ίδια .... Κάπως έτσι θα μπορούσε να σχολιάσει το χθεσινό απολογισμό της δημοτικής αρχής του Θερμαϊκού οποιοσδήποτε ψύχραιμος και καλοπροαίρετος δημότης που παρακολούθησε την διαδικασία (είτε δια ζώσης είτε μέσω της μετάδοσης διαδικτυακά).
Όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα τελευταία έντεκα χρόνια που παρακολουθούμε ανάλογες διαδικασίες, ο μεγαλύτερος χρόνος εξαντλείται με την εισήγηση του δημάρχου, ένας τεράστιος επιπλέον χρόνος καταναλώνεται από τους αντιδημάρχους(χθες ευτυχώς ήταν περιορισμένος σε έκταση), ένα ακόμη τμήμα καταναλώνεται από τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων που εκθέτουν την άποψή τους και ότι στο τέλος περισσεύει (μετά από τέσσερις ή και πέντε ώρες) μοιράζεται απλόχερα στους δημότες που άντεξαν και παρέμειναν για να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς την διοίκηση και τον Δήμαρχο.
Εδώ να κάνουμε μια επεξήγηση και να τονίσουμε ότι προφανώς και θα πρέπει να κάνει την εισήγησή του ο Δήμαρχος και προφανώς θα είναι εκτεταμένη, γιατί πρέπει να συμπεριλάβει τα πεπραγμένα της διοίκησης και το ίδιο θα πρέπει να εκθέσουν την άποψή τους οι αρχηγοί των παρατάξεων αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αλλά με δεδομένη αυτή την παραδοχή ο χρόνος δεν "βγαίνει" ώστε να θέσουν τις απόψεις, τις προτάσεις ή και τα παράπονά τους οι δημότες. Έτσι κάπως έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του Απολογισμού της Διοίκησης που από μια εκδήλωση έκφρασης των δημοτών μετατράπηκε σε μια παράσταση προβολής των θέσεων των δημοτικών παρατάξεων. Κι αυτό είναι καλό,  δεν λέμε. Αλλά αυτό γίνεται και θα μπορούσε να γίνει σε μια οποιαδήποτε συνεδρίαση.
Και δεν απαλλάσσει κανέναν (ούτε λόγω της διάταξης του Καλλικράτη που προβλέπει ότι σε Απολογισμούς πεπραγμένων δήμων με πληθυσμό άνω των 50.000, όπως ο δικός μας, οι δημότες δεν καλούνται και δεν χρειάζεται να συμμετέχουν) η αλλοίωση αυτή που οδηγεί σε περιθωριοποίηση του ρόλου των ενεργών πολιτών.
Θα περίμενε κανείς (και υπήρξε ανάλογη πρόταση στη χθεσινή διαδικασία) ότι οι έχοντες την εξουσία θα έβλεπαν το έλλειμμα δημοκρατικής εκπροσώπησης της δημοτικής βάσης και να οργάνωναν μια ανάλογη ανοιχτή πανδημοτική συγκέντρωση σε μεγάλο ανοιχτό χώρο όπου ΠΡΩΤΑ οι δημότες θα έθεταν τα παράπονα, τις απόψεις, τις θέσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους και μετά θα τοποθετούνταν ΠΑΝΩ  Σ' ΑΥΤΕΣ οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες. Ίσως έτσι να έβγαινε κάτι παραγωγικότερο για τους δημότες και τον τόπο και σίγουρα θα αναδυόταν μια πιο δημοκρατικοφανής διεργασία.

Ο χθεσινός απολογισμός

Ευχαριστημένος από την περσινή αποδοτικότητα της διοίκησής του εμφανίστηκε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης κατά την δίωρη εισήγησή του στον χθεσινό απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησής του. Ανέφερε όλα όσα έγιναν μικρά και μεγάλα, ουσιώδη και επουσιώδη (και καλώς έπραξε να τα αναφέρει γιατί είναι το έργο για το οποίο κρίνεται). Τόνισε πως αύξησε τα ταμειακά υπόλοιπα περίπου κατά 150% και αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου, γεγονός που όπως και να το εξετάσει δεν μπορεί παρά να είναι θετικό, ανεξάρτητα αν οφείλεται   στα αυξημένα δημοτικά τέλη, στην περιστολή δαπανών, στην είσπραξη οφειλών από προηγούμενα έτη ή ακόμα κι αν δεν είναι χρηματικά διαθέσιμα παρά λογιστικές εγγραφές. Εξετάσιμο και επιδεχόμενο κριτικής είναι αν οι οφειλές που εισπράχθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο είναι σε μίκρο ή μεγαλοοφειλέτες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Είναι αλήθεια πως παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις βοήθειες που προσέφερε (ίσως δυσανάλογης σχέσης οφέλους - κόστους) η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και τις πομπώδεις δηλώσεις των υπουργικών κλιμακίων για μεγάλες έκτακτες οικονομικές παροχές αποκατάστασης προς τον δήμο (που ως τώρα αποτελούν κενό γράμμα) η κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου στον Δήμο παραμένει το ίδιο άθλιο όπως ήταν λίγες μέρες μετά την θεομηνία. Το θέσαμε ως εκτίμηση χθες και εισπράξαμε την διαβεβαίωση του δημάρχου πως τα χρήματα πρόκειται να έλθουν τις επόμενες μέρες από την κεντρική εξουσία και θα ξεκινήσουν οι επισκευές κι η ασφαλτόστρωση. Ίδωμεν !
Αναφορικά με τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα και αισιοδοξεί ότι σύντομα θα διατεθούν στην Περιφέρεια τα 16 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των υποδομών του Δήμου, ενώ εγκρίθηκε ποσό 643.000 ευρώ από την κυβέρνηση για την αποζημίωση των οικοσκευών  και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ (υπογραφή Φωτίου)  για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας.
Υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος της πολιτικής που εφαρμόζεται και καθορίζεται από την τήρηση όλων των δεσμεύσεων της παράταξής του. Απλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως εξαιτίας των δυσλειτουργιών των υπηρεσιών κυρίως της καθαριότητας και του άθλιου δικτύου ύδρευσης με τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης  οι φωνές έντονης διαμαρτυρίας και το αίσθημα απογοήτευσης μεταξύ των δημοτών κορυφώνονται τους τελευταίους μήνες, και αυτό οφείλει να το συνεκτιμήσει.

Τσαμασλής

Για κατάντια κατηγόρησε την διοίκηση Μαυρομάτη ο Γιώργος Τσαμασλής γιατί χωρίς όραμα και προγραμματισμό εξαντλεί την παρέμβασή της σε μικρά και καθημερινά (λάμπες, λακούβες κλπ) και δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής. Ανάπτυξη που την εντόπισε στην έλλειψη μεγάλων έργων, όπως για παράδειγμα την δημιουργία ενός ενυδρείου.
Και επικέντρωσε την κριτική του στην κακή καθαριότητα, στο οδικό δίκτυο και στην προβληματική υδροδότηση για να λάβει την λάβει την υπενθύμιση του δημάρχου για την χειρότερη κατάσταση που υπήρχε και για τα μπουκαλάκια νερό που μοίραζαν σύμβουλοι της παράταξής του κατά το παρελθόν.Για περισσότερα δείτε εδώ.



Κουζινόπουλος

Στην προβληματική λειτουργία του ΣΜΑ Μηχανιώνας επικεντρώθηκε κύρια ο επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, τονίζοντας την μετατροπή του σε χωματερή. Πρόσκαιρο πρόβλημα στη λειτουργία του παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Τζάκης υποσχόμενος όμως πως προσεχώς θα σταματήσει να λειτουργεί αφού αναμένεται η δημιουργία ΣΜΑ στο τριεθνές και μέχρι τότε κάλυψη από το ΣΜΑ της Θεσσαλονίκης.
Ζήτησε εξηγήσεις τόσο για το κακό οδικό δίκτυο όσο και για την ανεπάρκεια υδροδότησης με τις συχνές διακοπές της ΕΔΥΑΘ  αλλά και για την προβληματική καθαριότητα. Για περισσότερα δείτε εδώ



Μώραλη

Με μια πολιτικού περιεχομένου τοποθέτηση η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ντίνα Μώραλη  ότι η διοίκηση του δήμου μας με  τη συνδρομή της παράταξης Τσαμασλή,εφάρμοσε πολιτικές  που έρχονται κόντρα στη λαϊκά συμφέροντα. Όλη η εισήγηση εδώ







Τοποθετήσεις - ερωτήσεις δημοτών

Επιδιώκοντας να συμβάλλουμε στην ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή δημοτών σε μελλοντικές διαδικασίες παραθέτουμε ηχογραφημένες τις τοποθετήσεις των δημοτών στον χθεσινό απολογισμό καθώς και τη συνολική απάντηση του δημάρχου κ. Γιάννη Μαυρομάτη.

Ο μηχανολόγος-μηχανικός Γιώργος Χατζηδημητρίου



Ο εκπρόσωπος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, Ντίνος Χαραλαμπίδης


Ο υδραυλικός Θελόφιλος Γιουλδούρης


Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού Χρήστος Ιβάνοβιτς


Ο δημότης από το Μεσημέρι Σάββας Πασχαλίδης


Ο δημοτικός σύμβουλός γιατρός Θοδωρής Ζδούκος


Η συνολική απάντηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.