Οι μεταρρυθμίσεις του Μαρτίνου Λούθηρου που ακολούθησαν τη σύγκρουσή του με την Καθολική Εκκλησία, δεν είχαν μόνο θρησκευτική επίδραση στην Ευρώπη. Σε μεγάλο βαθμό άλλαξαν τον ρου της ιστορίας ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία των εθνικών κρατών αλλά και την καθιέρωση του θεσμικού δικαίου. Η θέση του κατά των χωρικών στην εξέγερση του 1524 για την οποία δέχτηκε –και δέχεται- ισχυρή κριτική, δεν αμβλύνει την συνεισφορά του στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα συζήτησης ανάμεσα σε έξι ακαδημαϊκούς με μεγάλη συμμετοχή του κοινού που έγινε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Πλάκα.

Η επιστημονική και ερευνητική ημερίδα με τίτλο «Από τη μεταρρύθμιση του Λούθηρου στη σύγχρονη πολιτική κοινωνία» διοργανώθηκε από τον EPLO με αφορμή την συμπλήρωση 500 χρόνων από την χρονιά (1517), που ο Λούθηρος θυροκόλλησε στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιτεμβέργης τις 95 Θέσεις του, που αποτέλεσαν μια ανοιχτή επίθεση εναντίον του Παπισμού.

Την ημερίδα διεύθυνε ο Ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλητές ήταν οι:

■ Σπυρίδων I. Φλογαΐτης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του EPLO.

■ Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

■ Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

■ Χάρης Μελετιάδης, Καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και

■ Θεόδωρος Γεωργίου, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.