Ο Έρβιν Σρόντινγκερ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 12 Αυγούστου 1887 και του απονεμήθηκε το νόμπελ φυσικής το 1933. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη δουλειά του πάνω στη κβαντική θεωρία και πιο συγκεκριμένα για το περίφημο πείραμα σκέψης που σκέφτηκε για να εξηγήσει την προβληματική ερμηνεία της κβαντικής υπέρθεσης, χρησιμοποιώντας μια γάτα.
Η ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχαγης για την κβαντομηχανική ουσιαστικά δηλώνει ότι ένα αντικείμενο σε ένα φυσικό σύστημα, μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχει σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του, αλλά παρατηρώντας το σύστημα το εξαναγκάζουμε να «καταρρεύσει» και οδηγούμε το αντικείμενο αυτό σε μία και μοναδική κατάσταση. Ο Σρόντινγκερ διαφώνησε με αυτήν την ερμηνεία.
Τι έχει όμως να κάνει αυτή η ιδέα με μια γάτα; Ο Σρόντινγκερ ήθελε να φανταστούμε μια γάτα, ένα δηλητήριο, ένα μετρητή ραδιενέργειας, ένα ραδιενεργό υλικό και ένα σφυρί μέσα σε ένα σφραγισμένο μπαούλο. Η ποσότητα της ραδιενεργής ουσίας θα ήταν τόσο μικρή που θα είχε 50 τοις εκατό πιθανότητα να εντοπιστεί μετά από μία ωρα. Άν ο μετρητής ραδιενέργειας λοιπόν εντόπιζε ραδιενέργεια, τότε το σφυρί μέσω ενός μηχανισμού θα έσπαζε το δοχείο του δηλητηρίου, σκοτώνοντας τη γάτα. Μέχρι κάποιος όμως να άνοιγε το μπαούλο για να παρατηρήσει το σύστημα, θα ήταν αδύνατο να προβλέψουμε αν η γάτα ζούσε ή όχι.Έτσι μέχρι το σύστημα να «καταρρεύσει» σε μία μόνο κατάσταση, η γάτα θα υπήρχε σε μία κατάσταση υπέρθεσης όντας νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα.
Φυσικά ο Σρόντινγκερ ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν γελοίο. Το φαινόμενο της κβαντικής υπέρθεσης δεν θα μπορούσε να δουλέψει με μεγάλα αντικείμενα όπως μια γάτα, γιατι είναι αδύνατον για έναν οργανισμό να είναι νεκρός και ζωντανός ταυτόχρονα. Έτσι ο Σρόντινγκερ κατέληξε στο ότι η ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης για την κβαντομηχανική είναι λανθασμένη .Ενώ πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο Σρόντινγκερ υποστήριζε το συμπέρασμα αυτού του πειράματος σκέψης, η αλήθεια ήταν διαφορετική. Αντιθέτως το νόημα του πειράματος ήταν να δείξει ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον.
Στη πορεία βέβαια μεταγενέστερα πειράματα απέδειξαν ότι το φαινόμενο της κβαντικής υπέρθεσης ισχύει για μικροσκοπικά σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για μεγαλύτερα μακροσκοπικά αντικείμενα.
Το παρακάτω βίντεο του καναλιού TED-Ed περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο το παράδοξο της γάτας του Σρόντινγκερ.
πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.