του Θοδωρή Τζέκου *

Με την ολοκλήρωση της θητείας μου και μετά από δυόμιση χρόνια στην αντιδημαρχία Παιδείας & Πρόνοιας – Αλληλεγγύης θα ήταν χρήσιμο για τους δημότες να γίνει μια σύντομη και επιγραμματική απολογιστική αναδρομή, όπως αναφέρθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Στον τομέα της Κοινωνικής πολιτικής γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε προ κρίσης και προ σαμε να ﷽﷽2014 σματικές και ασκέΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣσαμε να ﷽﷽2014 σματικές και ασκέΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣΚαλλικρσαμε να ﷽﷽2014 σματικές και ασκέΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣάτη ιδιαίτερη πολιτική σε επίπεδο δήμου, καθώς στην καλύτερη περίπτωση εξαντλούνταν η κοινωνική πολιτική των δήμων σε κάποια ειδικά τιμολόγια στα δημοτικά τέλη.  Στη συνέχεια επιχειρήθηκαν κάποιες αποσπασματικές και ασύνδετες δράσεις.
Ξεκινώντας λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2014 και ενώ οι ανάγκες αυξάνονταν, προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση να στήσουμε οργανωμένες κοινωνικές δομές. Έτσι συστάθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο που συνέδραμε εκατοντάδες οικογένειες, διανέμοντας σε τακτική βάση πολλούς τόνους τροφίμων από διάφορες πηγές. Δημιουργήθηκαν συσσίτια και στις τρεις ενότητες του δήμου μας, που προσέφεραν φαγητό σε άπορους συνδημότες μας, μέσα απο μια αξιοπρεπή και αξιοκρατική διαδικασία. Ενισχύθηκε το Κοινωνικό Φαρμακείο που σήμερα, απόλυτα οργανωμτητες.﷽﷽﷽﷽τρεις δημοτικσχετική επρΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣένο, καλύπτει 100 τουλάχιστον δικαιούχους. Συστάθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο, βασιζόμενο σε εθελοντές γιατρούς του δήμου μας και εποπτευόμενο απο την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής. Οργανώθηκε και λειτούργησε απο τη σχετική επιτροπή η Ενισχυτική Διδασκαλία (Κοινωνικό Φροντιστήριο) και στις τρεις δημοτικές ενότητες. Την περίοδο αυτή οργανώνεται και το πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου. Όλες οι ανωτέρω δομές υποστηρίζονται απο τις αντίστοιχες επιτροπές τους και διέπονται από κανονιστικό πλαίσιο.
Ταυτόχρονα το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής συμμετείχε σε προγράμματα διανομής τροφίμων και υποστήριξης απόρων (π.χ. ΤΕΒΑ), κατέγραψε και πέτυχε την αποζημίωση των πλημμυρωπαθών Ρομά το 2015, αξιολόγησε και εισηγήθηκε οικονομικές ενισχύσεις άπορων συνδημοτών μας σε έκτακτες περιπτώσεις, συμμετείχε σε πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης αστέγων και πολλά άλλα.

Σε δεύτερη φάση, την οποία διανύουμε αυτή τη περίοδο, έχοντας πλέον ισχυρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, η κοινωνική πολιτική του δήμου εδραιώνεται και αποκτά στέραιες βάσεις. Βασικό πυλώνα της πολιτικής αυτής αποτελεί το υπό ίδρυση Κέντρο Κοινότητας, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησής του. Στο Κέντρο Κοινότητας θα ενταχθούν όλες οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες και έτσι θα υπάρχει συντονισμός και διασύνδεση μεταξύ τους. Ο δημότης θα απευθύνεται στο Κέντρο Κοινότητας και θα βρίσκει όλες τις πληροφορίες για τις παροχές και υπηρεσίες που ενδεχομένως μπορεί να έχει. Από πληροφορίες για τα συσσίτια   μέχρι  ένα προνοιακό επίδομα ή μια συμβουλευτική συνεδρία ειδικού επιστήμονα. Στο Κέντρο Κοινότητας θα ενταχθούν οι υπηρεσίες προνοιακών επιδομάτων απο 1-1-2018, καθώς εκπαιδεύτηκε το προσωπικό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και την υπηρεσία αυτή, όπως και το ΚΕΠ Υγείας που προωθούμε. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι εγκρίθηκε το τριετές πρόγραμμα θηση﷽﷽﷽﷽﷽﷽κοοπτειαοδ έχοντας πλάΚοινωνικού Παντοπωλείου - συσσιτίου – φαρμακείου με χρηματοδότηση υποδομών, προσωπικού και υλικών, ενώ την περίοδο αυτή τρέχει αποτελεσματικά και συντονισμένα η διαδικασία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).


Στον τομέα της Παιδείας υπήρξε μια ιδιαίτερα καλή συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, τις σχολικές Επιτροπές και άλλες δημοτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να προωθηθούν προς επίλυση πολλά ζης﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εεργασλειτουργεμβικικήεπ ν περΡΟΝΟΙΑΣτήματα των σχολείων μας και να αποφύγουμε λάθη που θα παρεμπόδιζαν την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Στον τομέα αυτό λειτούργησε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με εκατοντάδες συμμετέχοντες και υποβάλλαμε εκ νέου αίτηση για τα νέα προγράμματα. Κομβικό σημείο αποτελεί η ίδρυση, μετά από χρόνια προσπαθειών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου το οποίο θα λειτουργήσει στην Κερασιά απο τον Σεπτέβριο του 2017 όπως μας ενημέρωσαν απο τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Επίσης συνεχισε να λειτουργεί με επιτυχία το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Κας﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εεργασλειτουργεμβικικήεπ ν περΡΟΝΟΙΑΣλαμβοκίδου και έγιναν πολλές ημερίδες και διαλέξεις σε συνεργασία με  διάφορους φορείς. Φυσικά στον τομέα αυτό δε πρέπει να ξεχνάμε και την χρηματοδότηση κατασκευής του 5ου δημοτικού και του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας, με τα οποία όμως ασχολήθηκε κυρίως η τεχνκή υπηρεσία.
Πέρα των ανωτέρω η αντιδημαρχία ασχολήθηκε και με πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα ζητήματα και προβλήματα Παδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, όπως και με θέματα Απασχόλησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάποια απολογιστική διαδικασία.

Επιπλέον των θεματικών αρμοδιοτήτων ήμουν και κατά τόπο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Επανομής, χωρίς ωστόσο ο τίτλος αυτός να συνοδεύεται από τις απαραίτητες αρμοδιότητες και εργαλεία ώστε να μπορεί να είναι και ουσιαστικός.
Με την ευκαιρία της αναφοράς μου στην κατά τόπο αντιδημαρχία και έχοντας υπάρξει αιρετός στον καλλικρατικό δήμο Θερμαϊκού αλλά και στον προ Καλλικράτη δήμο Επανομής, θα ήθελα να καταθέσω μια διαπίστωση, όπως ενέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο, στην οποία θεωρώ ότι έχει καταλήξει και η πλειοψηφία των δημοτών.

Ο Καλλικράτης, στην περιοχή μας τουλάχιστον, ως διοικητική μεταρρύθμιση και με τη σημερινή του μορφή, έχει αποτύχει. Φυσικά δε μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας τη συγκυρία μέσα στην οποία εφαρμόσθηκε, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης αυτής είχε και έχει δυσμενείς συνέπειες και για τις τρεις ενότητες. Οι λόγοι της αποτυχίας του είναι διάφοροι και μπορεί να γίνει πολλή συζήτηση επ’ αυτού. Σίγουρα όμως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρότατα ειδικά την περίοδο αυτή που δημοσιεύτηκε το πόρισμα της επιτροπής του ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και αναμένεται να ανοίξει -ή να προωθηθεί χωρίς ιδιαίτερη διαβούλευση- και το χωροταξικό μέρος του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με τη συνένωση του Καλλικράτη δημιουργήθηκε συγκεντρωτισμός και πρώτον έφυγε η ζύμωση ιδεών και σκέψεων αλλά και η λήψη αποφάσεων απο τις τοπικές κοινωνίες για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Δεν αποφασίζουν ουσιαστικά οι δημότες και οι άμεσα εκλεγμένοι από αυτούς για τα θέματά τους και δεύτερον περιορίστηκε η δυνατότητα ελέγχου της διοίκησης απο τους δημότες, αφού δεν υπάρχει αμεσότητα και δε γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος και για ποιο θέμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η νομιμοποίηση της εκάστοτε διοίκησης, ζητημα που άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας της διοικητικης δομής. Από όποια θέση και αν βρίσκεται κανείς, από τη μειψηφία ή την πλειψηφία, πρέπει να προβληματιστούμε καθώς οι αλλαγές είναι σε εξέλιξη και δε δικαιούμαστε να ακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις.


Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες που με τιμήσαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να τους υπηρετήσω απο τη θέση του αντιδημάρχου. Ευχαριστώ επίσης τους συνεργάτες μου αιρετούς και υπηρεσιακούς. Η αλλαγή των θέσεων προβλέπεται από το νόμο, είναι υγιής διαδικασία και πρέπει να γίνεται. Παραμένω ενεργός δημοτικός σύμβουλος ώστε να υποστηρίζω την προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. 



* Δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θερμαϊκού, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής - Αλληλεγγύης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ..."Οι λόγοι της αποτυχίας του "Καλλικράτη" είναι διάφοροι και μπορεί να γίνει πολλή συζήτηση επ’ αυτού."
    Θοδωρή παλικάρι μου, όταν έβαλες υποψηφιότητα, ο Δήμος ήταν ήδη "Καλλικρατικός". Το "μαγαζί" λοιπόν-γνώριζες καλά-πως αυτά πρόσφερε.
    Ο κόσμος που σε ψήφισε, σε έστειλε εκεί, όχι για να κάνεις συζήτηση επ΄ αυτού, αλλά για να δουλέψεις αποδοτικά.
    "Διαπιστώσεις" με "αέρα δικαιολογίας" δεν γουστάρει ο κόσμος πια.
    Γράφεις ανούσια πράματα.
    Ζούμε σε καθημερινή βάση τα κατορθώματα των κυβερνώντων ανεγκέφαλων, μην τώρα τα ζούμε και με ΄σας της Τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Μπούχτισε ο κόσμος από ηρωϊκές εξόδους και από "ναι μεν, αλλά...".
    Είναι απλά τα πράματα. Πολύ απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.