Τις προηγούμενες 2 – 3 βδομάδες έγινε πλατιά γνωστό ότι η γνωστή πολυεθνική αλυσίδα H&M προσπάθησε να αναγκάσει τους εργαζόμενους της να υπογράψουν νέες συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους (δες εδώ και εδώ) από τις ισχύουσες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι νέες συμβάσεις προέβλεπαν:
  • Να εργάζονται οι εργαζόμενοι με επιπλέον καθήκοντα αλλά να πληρώνονται με τον ίδιο ελάχιστο μισθό
  • Επιπλέον δικαιώματα στην εταιρεία να στείλει τον/την εργαζόμενο-η σε οποιοδήποτε κατάστημα χωρίς τη συγκατάθεση του/της και χωρίς κάλυψη εξόδων.
  • Την υποχρέωση στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ­– πάλι με δικά τους έξοδα.
  • Ο/η εργαζόμενος/η δεν μπορεί να λείψει ούτε μια μέρα από την εργασία του χωρίς αποδεκτή δικαιολόγηση – σε αντίθετη περίπτωση αυτό θεωρείται οικειοθελής αποχώρηση και όχι απόλυση, οπότε η εταιρεία δεν υποχρεούται σε αποζημίωση! Οι δε εργαζόμενοι χάνουν βασικά δικαιώματα όπως το ανεργιακό επίδομα!
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων όμως δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της εταιρίας και αρνήθηκαν να υπογράψουν. Το θέμα έγινε γνωστό μέσα από συνεντεύξεις των εργαζομένων και δημοσιεύματα. Έγιναν παρεμβάσεις έξω από καταστήματα των H&M σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και οργανώσεις όπως το Ξεκίνημα και τη Ροσινάντε. Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα είχαμε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία ζήτησε εξηγήσεις από την εταιρία για τις νέες συμβάσεις.
Η εταιρία, πιεσμένη από την στάση των εργαζομένων που δεν υπέγραφαν και προφανώς θορυβημένη από την εξαιρετικά αρνητική δημοσιότητα που πήρε το θέμα αναγκάστηκε να κάνει πίσω! Έτσι στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών οι υπεύθυνοι σε μια σειρά καταστήματα ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι η εταιρία ουσιαστικά αποσύρει τις νέες συμβάσεις!
Δεν ισχύει πια το deadline που είχαν δώσει για την υπογραφή των συμβάσεων, ισχύουν οι προηγούμενες συμβάσεις και θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους όταν έχουν νεότερα.
Η H&M προσπάθησε να δικαιολογηθεί στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους λέγοντας ότι ο λόγος που αποσύρει τις συμβάσεις είναι γιατί «υπήρξαν πολλά ερωτήματα από τους εργαζόμενους που προφανώς δεν κατάλαβαν τις συμβάσεις… παρανόησαν διάφορα πράγματα»… και άλλα τέτοια.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως μια χαρά κατάλαβαν οι εργαζόμενοι ότι η εταιρία τους ήθελε σύγχρονους σκλάβους!
Ανεξάρτητα από τις «αιτιολογήσεις» που επιχειρεί η εργοδοσία, η απόσυρση των νέων συμβάσεων είναι ένα σημαντικό βήμα που πέτυχαν οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι με τις αντιδράσεις τους!
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το θέμα έκλεισε, καθώς η εταιρία σίγουρα θα προσπαθήσει ξανά να επαναφέρει τις νέες συμβάσεις, ίσως κάπως στρογγυλεμένες, ίσως και όχι.
Αυτό που επομένως δεν πρέπει να υπάρξει είναι εφησυχασμός!
Εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο! Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα η διοίκηση, με τη βοήθεια των ρουφιάνων της, να έχουν εντοπίσει τους πιο μαχητικούς εργαζόμενους και σταδιακά είτε να τους/τις απολύσουν είτε να τους/τις εξωθήσουν σε παραίτηση. Ή, γενικά, να περιμένουν μια πιο ευνοϊκή συγκυρία για να επαναφέρουν τις ίδιες συμβάσεις ίσως ελαφρά τροποποιημένες. Ή να προχωρούν σε νέες προσλήψεις στη βάση των νέων τροποποιημένων συμβάσεων και σταδιακά να αντικαθιστούν το προσωπικό, μέχρι να ανατρέψουν τα ισοζύγια και να επιβάλουν στο σύνολο του προσωπικού τα σχέδιά τους.
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις όποιες υποσχέσεις δώσει σήμερα η διοίκηση. Οι εργαζόμενοι/ες είναι σημαντικό να είναι έγκαιρα προετοιμασμένοι. Κάτι που θα βοηθήσει αποφασιστικά την κατάσταση είναι η δημιουργία επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στα Η&Μ που να συντονίσει τα καταστήματα κατ’ αρχήν σε επίπεδο πόλεων και στη συνέχεια πανελλαδικά. Που, επίσης, θα έρθει σε επαφή με σωματεία της H&M σε άλλες χώρες και να ζητήσει συμπαράσταση. Σε αυτές τις προσπάθειες οι αλληλέγγυοι, ασφαλώς, θα δώσουν ξανά μαχητικά το παρόν τους από την πρώτη στιγμή και θα βοηθήσουν με παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα για ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.
Η πρώτη αυτή υποχώρηση της εργοδοσίας έδειξε ότι και σ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή, ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να μας εμψυχώνει για τους νέους αγώνες που αναπόφευκτα θα έρθουν.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.