του ακτιβιστή

Περιχαρής εξήλθε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τα χαράματα (αφού (συν)εργάστηκε σκληρά για νέες περικοπές και αφαιμάξεις του ελληνικού λαού στις υποτιθένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε και διευκρινίστηκε πως ο «άσπρος καπνός» αφορά προκαταρκτική συμφωνία (preliminary agreement) χωρίς να περιλαμβάνεται σ' αυτή καμία ρύθμιση για το χρέος ούτε και το ύψος των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν για μετά το 2018. Μάλιστα μετά από αυτά δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν θα υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι συνήθεις ύποπτοι, οι συνταξιούχοι, θα υποστούν παρέα με τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους το βάρος των μεγαλύτερωνπερικοπών. Σύμφωνα με   τη συμφωνία θα υπάρξουν μειώσεις έως και 18% στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, όπου χρειαστεί. Βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανϋπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν κατά τέτοιο βαθμό, με οροφή το 18%. Το ίδιο  θα εφαρμοστεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανϋπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.

Η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι γύρω στο 10%, όπως διέρευσε από πηγές του Υπουργείου Εργασίας.

Το νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαίο από τους "Φρέντυ Κρούγκερ" της κυβέρνησης,  ώστε να "φανεί" ότι προστατεύονται  οι κύριες συντάξεις.
μετά το ύψος του 18%.

Με το νέο αφορολόγητο πληρώνουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 €

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ.

Εργασιακά

Στο πλαίσιο της συμφωνίας έγινε γνωστό πως θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετα το τέλος του προγράμματος, δηλαδή απο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.

Επίσης στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση και θα ηρθεί ο έλεγχος της διαδικασίας απο το ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Αντίμετρα για το 2019

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα αντίμετρα που θα μπορεί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος, για το 2019 θα είναι:

- Επιδότηση ενοικίου μεσοσταθμικό 1000 το χρονο σε 600.000 οικογένειες.

- Ενίσχυση επιδότησης 1ου και 2 ου παιδιού 260 εκατ. ευρώ

- Ενίσχυση σχολικών γευμάτων ώστε ο μισός πληθυσμός δημοτικού γυμνασίου να λαμβάνει γεύματα

- Αύξηση των δικαιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

- Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ μηδέν συμμετοχή. Απο 701 έως 1200 μείον 50%

- 250 εκατ. ευρώ για νέες θέσεις εργασίας

- 250 εκατ. αναπτυξιακά μετρα μέσω ΠΔΕ

Με πληροφορίες από εδώ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.