Το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στη συνεδρίασή του της Τετάρτης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 22 υπέρ και 3 λευκά, να προχωρήσει ο Δήμος στη σύναψη δανείου ύψους 3.632.828,00 Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α., από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αλλαγή όλων των λαμπτήρων που υπάρχουν σήμερα με λαμπτήρεςLED.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του κ. Μαυρομάτη και της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Τσαμασλή, ενώ οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ψήφισαν λευκό. Θεωρώντας ότι ναι μεν χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για καλύτερο ηλεκτροφωτισμό και οικονομικότερη και πιο περιορισμένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτίμησαν όμως ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED θα μπορούσε να γίνει σταδιακά και από τους πόρους του δήμου και συγκεκριμένα από το πλεόνασμα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η διοίκηση του Δήμου ότι υπάρχει στα δημοτικά ταμεία.
Αιτιολογώντας την απόφαση ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, διατύπωσε ένα εύλογο ερώτημα που όμως έμεινε αναπάντητο από τη δημοτική αρχή: Μήπως με τον δανεισμό των 3.632.828,00 Ευρώ μόνο για την προμήθεια τωνLED και το χρέος που θα αναλάβει ο Δήμος, δεν θα μπορέσει αύριο-μεθαύριο να καλύψει κάποια σοβαρή έκτακτη ανάγκη; Και πως θα εξασφαλίσει χρήματα σε μία τέτοια περίπτωση από την ώρα που εξαντλεί το όριο της δανειοληπτικής του ικανότητας;
Νωρίτερα ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης εξηγώντας τους λόγους που ο Δήμος προσφεύγει στο δανεισμό για την αλλαγή των λαμπτήρων με LED, είπε ότι με την αντικατάσταση αυτή θα υπάρξει σοβαρή μείωση στους λογαριασμούς που σήμερα πληρώνονται στη ΔΕΗ για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Και ότι με αυτή την εξοικονόμηση χρημάτων θα μπορέσει η δημοτική αρχή να προχωρήσει στο μέλλον στη μείωση των δημοτικών τελών.
Σημειώνεται ότι το δάνειο των 3.632.828,00 Ευρώ θα χορηγηθεί στο δήμο Θερμαϊκού κατά 50% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 50 % θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου είναι δεκαετής, ενώ η ενδεικτική συνολική ετήσια τοκοχρεολυτική δόση θα είναι 429.104,38 €.

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι για την ασφάλεια του δανείου, ο δήμος Θερμαϊκού εκχωρεί στις δύο τράπεζες για την επόμενη δεκαετία το δικαίωμα να εισπράττει την εκάστοτε οφειλομένη δόση : «από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους, παρούσες και μελλοντικές εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύμβαση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Κανένα πρόβλημα ως προς το δανεισμό, αφού στη συνέχεια ο δήμος θα επιπέσει σαν λαίλαπα στους δημότες του , με τα φουσκωμένα δημοτικά τέλη και τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια,τελικα ποτε θα αλλαχτουν οι λαμπτηρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.