Η μορφολογία του ψέματος του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως αυτό εκφράζεται ως ολοκληρωμένο αφήγημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πολιτικό επιστήμονα και θα έπρεπε να έχει για τον δημοσιογράφο.
Αν δεν μελετήσεις προσεκτικά και απροκατάληπτα αυτό το φαινόμενο πολιτικής επικοινωνίας δεν πρόκειται να καταλάβεις τη σύγχρονη διάσταση της πολιτικής εξουσίας και ηγεμονίας στην Ελλάδα, ούτε ασφαλώς τον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της εξέλιξης των μνημονίων με την τρόικα.
Είναι σαχλαμάρα να ισχυρίζεσαι πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε προς το δυσμενέστερο για την ελληνική κοινωνία τον χαρακτήρα των μνημονίων. Πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το "κακό", ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι το "καλό"! Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαχλαμάρα η διαπίστωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δομεί μια μεγαλύτερη απάτη από τους προηγούμενους κυβερνήτες της κρίσης: ολοκληρώνοντας την απάτη διάσωσης διά της συγκεκριμένης μεθοδολογίας της τρόικας. Πρόκειται για τον ήρωα, ο οποίος εμφανίζεται πλέον ως σωτήρας του εαυτού του, καθώς δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην τρόικα και να αλλάξει τις παραμέτρους λιτότητας, εσωτερικής υποτίμησης και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που αποτελούσαν από την αρχή των μνημονίων την στρατηγική της τρόικας για συντεταγμένη πτώχευση.
Η μορφολογία του ψέματος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει πλέον μια επιχείρηση διάσωσης του ιδίου και όχι του ελληνικού λαού - όπως εμφανίσθηκε στην αρχή. Τώρα η συνάρτηση διαμορφώνεται: ο ήρωας οφείλει πάση θυσία να σώσει τον εαυτό του στην πολιτική σκακιέρα για να μπορεί να ισχυρίζεται πως θα σώσει και τον λαό (του) στο μέλλον. Ενώ κατά την "διαπραγμάτευση" του Τρίτου Μνημονίου ο ήρωας εμφανίσθηκε έτοιμος να θυσιαστεί για τον λαό του. 
Από την πλευρά μου, σχολίασα αρνητικά το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ κατά το Τρίτο Μνημόνιο, ενώ σήμερα που μπαίνουν οι βάσεις για το Τέταρτο, θα ήμουν μάλλον ακριβής αν μιλούσα για το ευτελές φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα αντιμετωπίζω κυριολεκτικώς αποκρουστικά το ύφος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι αυτό που εκχυδαΐζει έναν πολιτισμό, που το κόμμα αυτό της αριστεράς δήλωσε πως ήρθε στα πράγματα για να ανατρέψει. Αν αυτό είναι αριστερά, τότε η σύγχρονη αριστερά είναι απλώς μορφή πολιτικής απάτης για να εφαρμοστούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές με μικρότερη κοινωνική αντίδραση. Εξαπάτηση με όλα τα μέσα... και τίποτε περισσότερο.
Αυτό πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ύφος που καλλιεργεί: Να καταστεί μια θλιβερή μορφή πολιτικής απάτης, η οποία καθημερινά προσβάλει τις διανοητικές του ρίζες, στην προσπάθεια να σώσει το "τομάρι" του.
Αν η σημερινή αριστερά δεν είναι μια έντιμη και ώριμη δύναμη σοσιαλιστικού προσανατολισμού, τότε είναι μια φάρσα της ιστορίας του διπολισμού. Μια φάρσα ενός πολιτισμικού προτύπου που κατέρρευσε εξευτελιστικά, μαζί με την κατάρρευση ενός άκρως προβληματικού οικονομικού μοντέλου (κρατικού καπιταλισμού).
Αν αριστερά σημαίνει μαγκιά και κυνισμός στην απάτη, τότε παύει να έχει σημασία ο ιδεολογικός προσανατολισμός και οι κατηγορίες «αριστερός-δεξιός».  
Φοβάμαι πως αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει πολύ μεγαλύτερη πολιτισμική ζημιά στην Ελλάδα, από ότι οικονομική. Στον οικονομικό τομέα κάνει αυτά που θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος ακολουθούσε την στρατηγική της τρόικας, η οποία με έναν σταλινικό τρόπο νεοφιλελευθεροποιεί τις οικονομικές σχέσεις, ισοπεδώνοντας ασφαλώς την μεσαία τάξη.
Λες οι σταλινικοί του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάλυψαν το "σοσιαλιστικό" μεγαλείο του νεοφιλελευθερισμού και απλώς η μορφολογία του ψέματός τους δεν μας επιτρέπει να το αντιληφθούμε; Δεν αποκλείεται! Πράγματι, ο ολοκληρωτικός νεοφιλελευθερισμός κατατείνει στη δημιουργία δύο τάξεων, όπως αντίστοιχα ο σταλινισμός. Στο ένα τρίτο των προνομιούχων της κοινωνίας που ασκεί την ηγεμονία του στα δύο τρίτα, τα οποία βιώνουν μια μορφή "σοσιαλισμού" στο όριο της φτώχειας. Αυτό κατασκευάζει η τρόικα και σε αυτό συμφωνεί  - αν και δεν θα συμφωνούσε, αν δεν συμφωνούσε η τρόικα στα μέτρα της απάτης του ΣΥΡΙΖΑ  - ο κυβερνητικός συνασπισμός αριστερών-δεξιών. Δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι, αλλά πάντως ικανοποιημένοι από το προσχέδιο των νέων μέτρων, τα οποία αυτή τη φορά καταλύουν υφολογικώς κάθε έννοια νομιμότητας, δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα - όπως ακριβώς εξήγησε εγκαίρως ο ΠτΔ και συμφώνησε ο πρωθυπουργός!

Να, αναγνώστη μου, σε τι υπερέχει ο αριστερός από τον δεξιό απατεώνα. Ο πρώτος είναι μεγαλύτερος υποκριτής. Ένα ακόμη πιο ευτελές υποκείμενο ενός πολιτισμού που προσβάλει αυτό καθ' εαυτό το ανθρώπινο είδος εκτός από τη διάνοια και την αξιοπρέπεια. 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.