Στη Ταορμίνα της Σικελίας, όπου συνέρχεται η σημερινή σύνοδος των G7, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα διαμείνει στην άλλοτε αμερικανική βάση -δεν θα συγκατοικήσει με τους υπόλοιπους ηγέτες της σύναξης.              
Η διευθέτηση αποδεικνύεται προνοητική, μετά τον ψυχικό αναβρασμό που έχει προκαλέσει σε όσους εξ αυτών συμμετείχαν στη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στο ΝΑΤΟ, που μεταφέρουν το κλίμα της πρώτης εκ του συστάδην επαφής των Ευρωπαίων ηγετών του ΝΑΤΟ με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, χαρακτηρίζουν την εμπειρία εφιαλτική.
Παραμερίζοντας την παραδοσιακή πρακτική της υποκριτικής αβρότητας και αντιμετωπίζοντάς τους με την αιχμηρή ευθύτητα του επιχειρηματία οικοδομών απευθυνόμενου προς εργολάβους, διέψευσε τραυματικά τις ελπίδες τους για την αποτελεσματικότητα της αμείλικτης πολεμικής που υφίσταται από εχθρούς στην Ουάσιγκτων και «συμμάχους» στην Ευρώπη.
-      Ο Αμερικανούς Πρόεδρος τους τόνισε  τουλάχιστον δύο φορές ότι μόνο τρεις από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ  ανταποκρίνονται στη συμβατική τους υποχρέωση να συμβάλλουν στις δαπάνες του οργανισμού προστασίας τους με το 2% του ΑΕΠ, ότι πρέπει να θεραπευθεί αυτή η ανωμαλία και ότι το καθορισμένο 2% δεν επαρκεί !
-      Διέψευσε τις προσδοκίες τους ότι θα επαναλάβει την καθιερωμένη,  από όλους τους προκατόχους του στην αμερικανική προεδρία και σε τέτοιες συνόδους, επιβεβαίωση της προσήλωσης της κυβέρνησής του στο άρθρο 5 του καταστατικού της συμμαχίας, που υποχρεώνει όλα τα μέλη της να σπεύσουν σε βοήθεια αυτού που θα υποστεί επίθεση.
Αυτό ήταν το βαρύτερο πλήγμα για τους ακροατές του, και εσφράγισε την έκφραση των προσώπων τους, τους ψιθύρους τους και τα σχόλια των ίδιων και των δημοσιογράφων. Σ’ αυτό σταμάτησε ιδιαίτερα η προσοχή και της Ντώυτσε Βέλλε, φερεφώνου της Γερμανίας, στις σημερινές εκπομπές.
-      Σε αντιδιαστολή με τις ομιλίες των άλλων ηγετών στο ΝΑΤΟ και του προέδρου του Συμβουλίου, Τουσκ ,στην έδρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που πρόβαλλαν την «ρωσική απειλή» για τις χώρες της Ευρώπης, ο Τραμπ την τοποθέτησε τελευταία στην απαρίθμηση των κινδύνων. . . που υπαγορεύουν την αύξηση του επιπέδου της εισφοράς των μελών της συμμαχίας…
Η προηγηθείσα προσπάθεια του Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, να εξημερώσει τα ένστικτα του επισκέπτη με την παραπειστική υπόσχεση πως το ΝΑΤΟ θα στρατευθεί σύσσωμο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αποδείχτηκε οικτρά ατελέσφορη. Και ο κ. Γενικός Γραμματέας υποβλήθηκε στην οδυνηρή δοκιμασία –μάρτυρας το πρόσωπό του σε τηλεοπτική και φωτογραφική απεικόνιση- να  δέχεται όρθιος, δίπλα και κάτω από το βήμα του ομιλητή, την βροχή χολής και ματαίωσης που περιείχε το κείμενό του.
Σχολιαστής της Ντώυτσε Βέλλε παραδεχόταν σήμερα άλλωστε ότι αυτή η υπόσχεση Στόλτενμπεργκ ήταν «συμβολική», αφού μόνο δυο ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συμβάλουν στην εκστρατεία κατά την ισλαμικής τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή, η Γαλλία και η Βρετανία. Και αυτές είναι ήδη παρούσες εκεί.
Ο αντίκτυπος της ιστορικής ψυχρολουσίας είναι ορατός στα ρεπορτάζ των τηλεοράσεων στα πρόσωπα και τις κινήσεις νευροσπάστων των Ευρωπαίων συμμάχων. Στο ρεπορτάζ της Ντώϋτσε Βέλλε διακρίνει κανείς την  Καγκελάριο να προσπαθεί να συντονιστεί με το βάδισμα του Προέδρου και να αγωνίζεται να τον πείσει πως η Γερμανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στη συμμαχία.
Αλλά  είναι δύσκολο να συναγωνιστεί κανείς  σε παραστατικότητα                 -στην απόδοση των συναισθημάτων που πυροδότησε χτες ο Πρόεδρος Τραμπ στο Νατοϊκό ακροατήριό του-  με την περιγραφή στην ηλεκτρονική εφημερίδα  Foreign Policy, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: « Ο Τραμπ Δίνει στον Πούτιν μια Νίκη στη Πρώτη Συνάντηση του ΝΑΤΟ»
Ο ανταποκριτής γράφει ότι ο Τραμπ απογοήτευσε τις προσδοκίες  των συμμάχων  ότι θα διακηρύξει την προσήλωσή του στην υπόθεση της κοινής άμυνας, ότι τους κατηγόρησε πως δεν ξοδεύουν αρκετά, ότι τους έκανε να αισθάνονται άσχημα, και ότι τυχαίες πρόσωπο-με πρόσωπο συναντήσεις του προκαλούσαν αμηχανία.
Σε ενίσχυση των προσωπικών του διαπιστώσεων επικαλείται πρώην υψηλό παράγοντα του Πενταγώνου  κατά τις οποίες  οι σύμμαχοι υπέστησαν δεινή απογοήτευση. «Αυτοί οι σύμμαχοι ανησυχούν φοβερά για το μέλλον τους. Βλέπουν τη Ρωσία σαν υπαρξιακή απειλή και ζουν μ’ αυτή κάθε μέρα» είπε. ΄Ενας εμπειρογνώμονας του ΝΑΤΟ στο Ατλαντικό Συμβούλιο του είπε και τη φράση του τίτλου της ανταπόκρισης: « Η συμπεριφορά του Τραμπ σ’ αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς μια νίκη για τον Πούτιν».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.